Ransdorf se odvázal na akci. Prozradil, co se stalo, když chtěl vidět "utajovanou" smlouvu TTIP, i kdo prý směruje uprchlíky do Evropy | ParlamentniListy.cz – politika ze všech stran
http://www.parlamentnilisty.cz/...ajovanou-smlouvu-TTIP-i-kdo-pry-smeruje-uprchliky-do-Evropy-400751
Podkladové materiály pro vyjednávání TTIP viděl pod slibem mlčenlivosti
Pozastavil se rovněž nad tím, v jakém naprostém utajení projednává Evropská unie něco tak významného, jako je smlouva TTIP, Transatlantické obchodní a investiční partnerství. „Jako místopředseda Výboru pro průmysl, výzkum a energetiku se o chystané dohodě snažím získat co nejvíce informací. Když jsem si chtěl prostudovat podkladové materiály, co měli k dispozici vyjednavači za Evropskou unii, tak jsem musel podepsat závazek mlčenlivosti, abych se s nimi mohl vůbec seznámit. Dopředu jsem musel říct, co přesně chci, a to mi připravili. Měl jsem to k dispozici hodinu, ale předtím jsem musel odevzdat mobil, abych si to náhodou nevyfotil. Navíc po celou dobu tam se mnou seděla jako dohled úřednice Evropského parlamentu,“ prozradil Miloslav Ransdorf režim provázející dohodu TTIP.
Kromě utajování považuje na připravovaném Transatlantickém obchodním a investičním partnerství za nejvíce problematické arbitrážní řízení a z českých firem jako příklad, komu by to mohlo přinést potíže, zmínil Budějovický Budvar. „I kolegové z pravicových stran jsou z toho trochu vedle, jak by se ty spory měly v budoucnu řešit. Právě v potravinářském průmyslu bude největší problém. V Evropě podléhají kontrole všechny segmenty výrobního procesu, kdežto ve Spojených státech je předmětem zkoumání jenom ten finální výrobek. To je zásadní rozdíl. V tom vznikají při vyjednávání konflikty, ale evropská strana svůj postoj asi neuhájí, protože tu převládá zájem, aby k podpisu té smlouvy došlo,“ upozornil europoslanec.