• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MARLYNElektrolyza - tezeni medi, zlata, stribra, platiny (?)
    Ahoj vsem, rad bych vedel, jestli ma nekdo zkusenost s elektrolyzou zminenych kovu. Jake chemikalie/zapojeni budu potrebovat, jestli mi na to staci nabijecka na autobaterii bez regulace vykonu, atd.? Predem dekuji za vsechny odpovede :)
    rozbalit záhlaví
    COLOMAN
    COLOMAN --- ---
    :)
    aha, príspevky z pred 9 let,
    fpoho
    COLOMAN
    COLOMAN --- ---
    Ahojte,
    tak ohladne výzvy na nástenke mám jeden spam:)
    Delám u Prahy v Safine na oddelení elektrolýza a výroba práškového striebra chemickou cestou.
    Sháníme človeka zatím na výrobu práškového striebra, ale časem i na "Ellýzu".
    Není treba dáke extra schopnosti, stačí pracovitost a spolehlivost a troška záujmu o vec.
    Ťaží sa z odpadu striebro, zlato a platina; holky v labaku čistí rhodium a paladium.
    Technológové sú fpohode, mistři taky.
    ...
    Safina momentálne nerafinuje měď, všechen "nevratný medený odpad" zatim hromadí.
    ...
    Striebro už áno. "Špinavé kovové striebro" nataví-odleje do "anód", následne tie anódy elektroliticky rozloží na "piesok" čistého kovového striebra, bordel zostáva v kádích.
    Jedna anóda váži pár kíl, jedna šarže je má desítky. Takový rozklad jedné šarže trvá nekolik dní. Aby to malo dáku efektivitu, tak i samotný elektrolyt musí obsahovat značný objem striebra.
    MARLYN
    MARLYN --- ---
    PETER_PAN:

    Ahoj, dekuji za informace. Kde bych nasel k ty hydrometalurgii stribra nejake dalsi informace. Jde o to, ze mam pristup k docela velkemu mnozstvi stribrnych/postribrenych veci a rad bych z toho vytezil neco. Davat to do nejake firmy, ktera si vezme spoustu penez za analyzu a nasledne spracovani se mi vubec nevyplati, proto bych si to rad delal sam.

    Jinak co se tyce rafinace medi, kdyby se to nevyplatilo, tak to nikdo nedela: https://www.youtube.com/watch?v=M2hjv6FS67g ....nebo priklad ze Safiny v CR: http://www.cenia.cz/eia/download/view=eia_cr&id=OV1056&file=oznameniDOC
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    Muj znamy ma firmu a zabejva se prave hydrometalurgii. Ma vlastni postavenej elektrolytickej reaktor s kulatym razitkem; dodava sperkarum a obchodnikum se stribrem atd. Dela 5ti devitkove stribro apod. Informaci kterou mam, ze se ti vyplati od stribra vejs. V tom poloprovoznim meritku myslim - nevim jak jsou na tom mega provozy nekde v Cine.

    Samozrejmne jde treba z tisicu litru nejakyho kalu vykydat takhle 100g stribra a vyplati se to (7CZK/gr VO cena). Da se ze smesnejch roztoku selektivne vychytat zlato, stribro, platina apod. Ale proste u medi se to nevyplati. Elektrolyticky se s medi pracuje kdyz je potreba ji pokovovat. Dokazu si predstavit i aplikace kdy potrebujes specificky povrch (tj. nehomogenni vrstvu medi - treba porezni), nebo ji elektrolyticky nekam davkovat (presne mnozstvi). Ale precistovat garazove stovky kilo, nebo tuny medi je IMHO nesmysl.

    Ano vyplati se ti to prodat do sbernych surovin.
    JAKES
    JAKES --- ---
    Spočítej si z Faradayova zákona množství energie na 1 kg.
    Násob cenou za proud a porovnej s výkupní cenou.
    Následuje ...

    A to nemluvím o té drobnosti jako rozpuštění takovéhle mědi do roztoku v množství nemalém.
    MARLYN
    MARLYN --- ---
    WILDENBURY_SQ:
    Jde o to, ze ruznych motorceku a starych zdroju z pocitacu muzu mit na stovky kil, mozna i na tuny. Rad bych nasel zpusob jako to cele zrecyklovat, nez to jen tak odevzdat do sberu.

    Technologie, vstupni materialy, energie atd. se samozrejme musi z neceho zaplatit.
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    MARLYN: A chceš na tom i vydělat? Protože pokud ano, tak fakt na kila... Nevím, za kolik se vykupuje Cu z motorčekov v SK, ale tady nabízí za kvalitní měď asi 150 Kč/kg, elektroměď se dá draze imho koupit od zavedených prodejců s deklarací kvality, ale že by to třeba Safina vykupovala... No možná jo (pochybuju, vykupujou imho od Ag vejš), ale furt platíš za analýzu vstupní jednorázový poplatek (tisíce) a pak vykupují.

    Příkladně, v laborce nám zbývá z reakcí a recyklů nějaké ty platinoidy (gramy schmutziges materiálu - Pd, Pt černi, sem tam Au apod.) a tak nějak jednou za rok můžu pozvat dívku na středně luxusní večeři pro dva.
    MARLYN
    MARLYN --- ---
    ahoj, aktualne ma zaujima elektro-rafinacia medi = mam kopec malych motorcekov v kovovych obaloch (fakt na kila) a rad by som z toho dostal cistu med.
    DEATHWALKER
    DEATHWALKER --- ---
    Zalezi na tom co si od toho slubujes alebo na co to chces pouzit, potom sa lisia aj jednotlive postupy... a nabijacka bez regulacie prudu ti na to v ziadnom pripade nestaci...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam