SOFTA: jenze tenhle prirozenej postup "zdola" to ma u nas o dost stizeny minulosti a tim, ze lidi absolutne nemaj tuseni, co to nejakej aktivismus, squatting apod je a jakej ma pro spolecnost vyznam. Neznaj to, ani to vlastne nechtej poznat (to je horsi). Radeji nez aby se o to zajimali nebo dali v realu sanci ukazat, ze to vyznam ma, delaj si automaticky v hlave rovnici aktivista=smazka (po staru manicka, ale tenhle pojem jsem v diskuzi kupodivu nezaznamenal-mile zjisteni, aspon nejakej posun). Je to dany tim, ze nikdo s nicim podobnym u nas nema "sousedskou zkusenost", protoze dele fungujici squaty byly vzdycky situovany v odloucenejch lokalitach. Prave lokace squatu je ve vytvareni tyhle zkusenosti imho hodne dulezita, na druhou stranu kazdej chape, ze to proste jinak neslo, protoze z baraku v centru te po par hodinach vymlatej fizlove jak dneska tak tehdy :/
Jediny co dava squatingu legitimitu je podpora verejnosti, nechtel bych videt vysledky pruzkumu na tohle tema u nas. Jediny co dava legitimitu systemu (v demokracii) je taky podpora verejnosti. Dokud u mnozin tehle dvou "verejnosti" nedojde alespon z poloviny k pruniku, system s tim nema duvod nic delat a delat nebude.
Na komunalni urovni se ted muze zdat byt cesta otevrena a je tady i kladna reakce z nejvyssich politickych sfer, nicmene nutny si uvedomit, ze mame po vsech moznejch volbach. S blizicima se dalsima bude tohle na ustupu, protoze pujde o koryta. Nejdriv ubyde podpora z urovne vladni, pak zacne i natlak na komunalni politiky, kteri mu ve vetsine podlehnou (vsechna cest vyjimkam) a cela tahle cesta se vrati opet skoro na stejnej bod. Je to tak nejak deset kroku vpred a devet a pul zpatky.
Jediny reseni je osveta spolecnosti, coz v nasich podminkach je velmi tezka vec. Podminky docela vystihuje titulek i obsah tohohle rozhovoru, na kterej jsem ted narazil a hodne se sem hodi.
Psycholog Hubálek: Nedivte se ničemu, třetinu národa tvoří pitomci - iDNES.cz
http://zpravy.idnes.cz/...-tretinu-naroda-tvori-pitomci-p93-/domaci.aspx?c=A091120_152459_domaci_lpo