• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KLINIKAKLIniKA
    SGNLR
    SGNLR --- ---
    "Myslim,ze az na priste naplanujeme nejakou velkou protestni akci, meli bychom aspin na chvili zvazit,ze zvitezime."

    David Graeber
    KLINIKA
    KLINIKA --- ---

    K čemu se hlásíme / Na čem stojí Klinika

    Hlásíme se k AUTONOMII. Jsme přesvědčeni, že ne každá aktivita musí být pod dohledem shora. Nejcennější věci často vznikají v podzemí a na okraji. Taková místa učí společnému soužití, svépomoci, samostatnému myšlení i svobodnému rozvoji jedinců.

    Hlásíme se k přímé DEMOKRACII v jejím nejhlubším slova smyslu. A to i přesto, že se z ní v nedávné minulosti stal vyprázdněný pojem a fíkový list kapitalistické dominance a koloniální nadvlády. Pro nás demokracie neznamená odcizený parlament. Nechápeme ji jako pravidelný volební rituál, ale jako společné každodenní rozhodování lidí o problémech, které se jich týkají. O problémech měst, ve kterých žijí, o využití domů, kolem kterých chodí, ale i o všech dalších věcech, které se týkají jejich životů. My volíme 365 dní v roce.

    Hlásíme se k ROVNOSTI. Odmítáme všechny formy diskriminace: etnickou, genderovou, ale i sociální. Odmítáme nerovnost, která se otiskuje do tváře měst, ve kterých žijeme. Nechceme žít ve městě, z něhož jsou některé skupiny obyvatel vylučovány. Právo na určování podoby města má mít každý, kdo v něm naplňuje své potřeby a hledá prostor k životu. Zatímco jedni nemají ve městě ani místo k přespání, druzí určují bez jakékoli veřejné kontroly jeho podobu v zájmu svých podnikatelských cílů.

    Hlásíme se k SOLIDARITĚ: Klinika byla někdy médii prezentována jako parta Rychlých šípů, která si poradila s bezdomoveckými živly a feťáky a nastolila pořádek v jedné budově. Tuto polarizaci odmítáme. Není to tak dávno, co pro nás ta stejná média měla podobná označení. Uvědomuje si, jak tyto nálepky mohou být zavádějící. Nesouhlasíme s rozdělováním lidí na ty, kteří ve městě mají právo žít, a na ty, kteří nemají. Aktivity Kliniky vždy byly a budou solidární s lidmi, kteří neměli to štěstí mít důstojný domov, propadli se ve společenském žebříčku až na dno a jsou vytlačováni na okraji jen proto, že nemají dostatek finančních prostředků na důstojný život.

    Hlásíme se ke SDÍLENÍ. Byli jsme přesvědčování o tom, že chtít mít víc než druzí je přirozené a praktické. O tom, že soukromé vlastnictví je hlavní pilíř svobody a demokracie. Jsme ale přesvědčeni, že dělit se s druhými je lidské. Ekologická i ekonomická krize nám navíc stále jasněji ukazují, že je to i nezbytné. Naše zkušenost navíc říká, že možné.

    Hlásíme se k OTEVŘENOSTI. Klinika nemá být místem pro uzavřený kolektiv. Klinika má být místem pro ty, kteří ho potřebují. Klinika je závislá na aktivní podpoře místních obyvatel.

    Hlásíme se k PŘÍMÉ AKCI. Radikální prostředky a nestandardní formy politiky jsou součástí cest k novým cílům. Vědomý střet se zákony a konvencemi dané společnosti ve jménu legitimních cílů společnost neohrožuje, ale naopak ji může posunout k její rozumnější a spravedlivější podobě. Nechápeme ji jako jednorázovou událost, ale jako každodenní způsob jednání. Přímá akce je pro nás důležitá, protože představuje rozhodující krok při získávání osobní moci nad společenským životem, který lidem uzurpovaly rozličné centralizované panovačné byrokracie. Skrze přímou akci získáváme pocit, že znovu můžeme kontrolovat směr, kterým se ubírá společnost, ale především si uvědomujeme nový pocit individuality a osobitosti, bez kterého je jakákoli opravdu svobodná společnost založená na samosprávě a nezávislé aktivitě naprosto nemožná.

    POLITIKA. Chápeme naše aktivity jako politické a politiku jako přímou součást našich životů. V době, kdy lidé propadají skepsi a apatii vůči politice jako takové, chápeme politizaci zdola jako nástroj zapojení lidí do utváření podoby a chodu společnosti. Myslíme si, že ve snaze měnit společenské klima se nelze vyhnout jednání s těmi, kteří jej současně utvářejí. Nechceme, aby squatting skončil jen jako „nejasná hrozba z jiného vesmíru“. Nechceme ztratit své ideály, ale ani kontakt s realitou. Je to cesta stálého balancování. Závisí i na vás, jestli nám je pomůžete připomínat i prosazovat.

    Chceme Kliniku jako LABORATOŘ. Laboratoř nových typů politických i sociálních vztahů. Laboratoř propojování alternativní kultury s alternativní politikou. Laboratoř propojování levicového aktivismu se zájmy a potřebami místních lidí.

    Chceme ZMĚNU. Věříme, že experimenty z laboratoře Klinika mohou najít širší uplatnění. Demokracie, rovnost, sdílení a otevřenost jsou hodnoty na základě kterých se má společnost organizovat.
    KLINIKA
    KLINIKA --- ---
    A3: Co je autonomní sociální centrum? | Anarchistická federace
    http://afed.cz/text/5959/a3-co-je-autonomni-socialni-centrum
    KLINIKA
    KLINIKA --- ---
    http://statorg.cmkos.cz/...S%20SOO%20-%20Autonomn%C3%AD%20soci%C3%A1ln%C3%AD%20centrum%20KLINIKA.pdf

    "Odborový svaz státních orgánů a organizací se seznámil s celkovou situací, zejména v oblasti aktivit
    občanské iniciativy „KLINIKA“, a ztotožňuje se s jejich cíly v této oblasti. Nejen náš odborový svaz, ale odbory obecně hájí sociálně-právní oblast, dotýkající se všech vrstev obyvatel České republiky. Zasazují se 0za důstojná práva obyvatel v zaměstnání, dostupnost volnočasových aktivit a v
    neposlední řadě i za příležitost všestranného osobnostního rozvoje společnosti. Jsme toho názoru, že právě v této konkrétní aktivitě se jedná vplném rozsahu o problematiku, která je v zájmu občanské společnosti a tím i v zájmu odborů.

    Podporujeme aktivity iniciativy „autonomní sociální centrum KLINIKA“ v této činnosti a vyzýváme příslušné státní orgány, které jsou v dané lokalitě zainteresovány a rozhodování v této oblasti jim plně přísluší, aby celou situaci řešily s plnou vážností a s ohledem na zájmy občanské společnosti."
    KLINIKA
    KLINIKA --- ---


    Srdečně vás zveme na debatu "Squatting u Sladkovského", která se uskuteční v sobotu 7. 2. 2015 od 16.30 v Café Sladkovsky ve Vršovicích.

    Mezi hosty je nám potěšením přivítat Rad Hetmánkovou a Arnošta Nováka. V debatě se zaměříme na roli squattingu v dnešní společnosti, shrneme si nedávné události v souvislosti s Klinikou, otevřeme otázky sociálního bydlení a bezdomovectví. Následně bude prostor na diskuzi.

    Součástí debaty bude i výstava Prázdných domů v Praze.

    https://www.facebook.com/events/1568055420105247/?ref=3&ref_newsfeed_story_type=regular
    KLINIKA
    KLINIKA --- ---
    N_I
    N_I --- ---
    Speedstop podporuje kliniku:]

    Speedstop neexistuje stejne jako Mila Jovovich v The milion dollar hotel. Je fiktivni. Zapali si u toho cigaretu, ale my ji vidime. Asociace na tento film na vybornou hudbu neni nahodna. Podivne veci a sily maji svoji hodnotu. Agenti a normalni svet muze blaznum, do muziky, do umeni, do zivota - tezko rozumet. Politika je pro nas neznama voda, ale nejsme hloupy. Mame radi stare zapomenute svety a treba i budovy, ktere mohou dostat novy rozmer, mohou ozit. Radi dame sanci tem, kteri udelaji neco pro druhe. Mame radi kreativni setkavani lidi, kteri nevidi svet cerno-bile. Jsme radi, ze se najdou taci, kteri nesedi jen doma na gauci a snazi se neco zmenit. Pokud stare neuzivane domy budou opet slouzit nejen financnim machinacim a podvodum, svet bude zase o maly kousek lepsi.
    Fandime rozmanitosti. Fandime klinice a jejim aktivitam.



    SGNLR
    SGNLR --- ---
    Záznam konference: Squatting, právo na město a obecně sdílené statky
    https://www.youtube.com/watch?v=kFCqHSKz6iM
    KLINIKA
    KLINIKA --- ---
    KLINIKA
    KLINIKA --- ---
    Města potřebují léčit | Hledání
    http://hledani.bandcamp.com/album/m-sta-pot-ebuj-l-it
    KLINIKA
    KLINIKA --- ---
    Chceme naplnit heslo volnost, rovnost, bratrství... a Klinika - Deník Referendum
    http://denikreferendum.cz/clanek/19669-chceme-naplnit-heslo-volnost-rovnost-bratrstvi-a-klinika
    SGNLR
    SGNLR --- ---






    a jedna veselá historka z natáčení: Chlouba PČR-Nástěnka v reprezentativní PR místnosti PČR v Kongresové, na které se chlubí zákrokem při vyklízení squatu Milada a Miss mluvčí Jana Rösslerová

    DREAD_K
    DREAD_K --- ---
    KLINIKA: už jsem zase úplně mimo - zkuste mě někdo, prosím, zasvětit do tý "autonomie" "autonomního centra" Výletná...
    KLINIKA
    KLINIKA --- ---
    Nová šéfka je neschopná a majetkový úřad zničí, píší zaměstnanci Babišovi – Novinky.cz
    http://www.novinky.cz/...va-sefka-je-neschopna-a-majetkovy-urad-znici-pisi-zamestnanci-babisovi.html
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam