Přišel nám v kopii mail adresovaný náměstkovi SŽDC Tomáši Drmolovi, který usiluje o likvidaci Kliniky. Stojí za přečtení:
Dobrý den,
po přečtení Vašeho vyjádření k problematice Kliniky na serveru lidovky.cz jsem se poprvé rozhodl napsat dopis státnímu úředníkovi. Není mým cílem Vás nijak urážet ani dehonestovat, pročetl jsem si Váš životopis (veřejně dostupný) a pokusil se o Vás získat co nejvíce informací. Tedy kdo jste a co jste dokázal, že máte odvahu použít termín "aktivista". Kde začít.......
Problematiku Kliniky sleduji z povzdálí, byl jsem se tam i podívat, do kliniky občas dodávám léky, knihy, oblečení......Prahu 3 znám dobře, 7 let jsem tam bydlel a vím, že Klinika nabízí služby, které P3 nabídnout neumí. Ale to myslím víte. Studoval jste v Německu, kde podobných zařízení fungují stovky, k plné spokojenosti městských částí i politické reprezentace. Média z Kliniky udělaly doupě narkomanů a komunistů, ale předpokládám, že i Vy víte, že to tak úplně pravda není.
Věcně. Místo hledání průsečíků, kde byste se mohli sejít(šance byla zejména na začátku sporu), je Vaše pozice pouze a pouze silová. Volíte slova, urážející lidi, kteří tam nezištně pracují. Společný projekt ? Pomoc s rekonstrukcí jiných prostor ? Pomoc potřebným pod záštitou státního podniku? Podpora ekonomická, morální ? Empatie? Kde berete odvahu, napsat aktivista v uvozovkách ? Argumentaci označit za bláboly ? Dnes jste nahoře, z Prostějova jste docestoval až do vyhřáté pražské kanceláře, ale Vy víte, kde budete zítra ? Tušíte, kolika lidem Klinika pomohla, kolik rozdala léků, poskytla informací, naučila jazyky, víte o týraných matkách, bezdomovcích, kteří si tam chodí pro jídlo či právní podporu ? Váš tón je povýšený, arogantní, nepřáteský a urážející. Nehodnotím rozhodnutí soudu, to padlo, je pravomocné, respektuji právní stát, Klinika bude vyklizena a pár kluků ze zásahovky si při tom zase konečně trochu zablbne.
Víte něco o projektu "prázdné domy " ? Víte, kolik rozpadlých budov je po celé Praze ? Můžete Vašich 50 projektantů posadit kamkoliv. I když.....když se podívám na celkový stav ČD, drážních budov, vozového parku i cest, možná by bylo lepší ještě nějaké přibrat. 5000 by do začátku mohlo stačit, aby se tento ostudný státní moloch dopotácel či na dohled přiblížil úrovni obvyklé na západ od našich hranic.
Osobně Vám přeji, abyste Vy a Vašich 50 projektantů služby zařízení, jako je Klunika, nikdy nepotřebovali. Zároveň si Vám se vší důrazností dovolím připomenout, že to jsou i mé daně, díky kterým Vám na začátku každého měsíce připutuje výplata do Vaší banky. Jste státní úředník, ne inkvizitor. A ten závěr......"Můžeme udělat i toto"......Vaše práce je SLUŽBA, ne vyhrožování. Budovu neznehodnotili aktivisté Budovu jste znehodnotili Vy, zejména morálně. Arogance moci ve své krystalické podobě.
Tak uvidíme, jak to bude vše nakonec veselé. Lid zatleská, možná zase někdo nahlásí bombu, aby to bylo rychlejší. Uvidíme. Stačí si přečíst osvícené komentáře pod Vaším vizionářským rozhovorem.
Tak dobrou karmu.
MUDr. Petr Kubec, Litoměřice