basnik vraci uder
Jan Škrob
1 hod ·
OTEVŘENÝ DOPIS VÁCLAVU KLAUSOVI ml.
Vážený pane Klausi,
jako básník spjatý s Klinikou od jejích počátků v roce 2014 bych se rád ohradil proti vašemu tvrzení ve vašem aktuálním komentáři na Novinkách, že na Klinice nikdy nevznikla žádná báseň. Na Klinice nebo v přímé inspiraci děním na Klinice psali kromě mě například Adam Borzič nebo Básník Ticho, pozoruhodnou básnířkou je i Magdaléna Šipka, kterou veřejnost zná právě především jako aktivistku spojenou například s Klinikou. Zde posílám odkaz na výběr relevantních textů, který vyšel na webu Nedělní chvilka poezie v roce 2016:
http://www.nedelnichvilkapoezie.cz/…/poezie-o-klinice-s-bar…
Rád bych vám poslal báseň, která vyšla v mojí druhé knize Reál vydané v loňském roce. Zároveň patří k básním, se kterými jsem loni vyhrál prestižní Drážďanskou cenu lyriky, úspěšně jsem s ní tedy reprezentoval českou literaturu a Českou republiku, i když pro mě osobně to není to podstatné. Především ale vznikla na Klinice -- podobně jako celá řada dalších básní v této mé knize. Žádám vás tímto o veřejnou omluvu za klamání veřejnosti. Chápu, že vám naše poezie nemusí být blízká, ale jak rádi říkají současní američtí konzervativci: "Facts don't care about your feelings."
S úctou,
Jan Škrob (báseň níže)