• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GENTIANAAštar akbar!
    HAROLD
    HAROLD --- ---
    NOXNOCTIS: Zrovna ten marvelovský boom podle mě přináší docela životaschopný héróovský mýtus, který na západě docela dlouhou dobu chyběl (proto taky takový úspěch a hlad po dalším a dalším rozvíjení série)...
    GUYVER
    GUYVER --- ---
    NOXNOCTIS: Přesně naopak. Kultura je jiná, protože lidé jsou jinak vnitřně uzpůsobeni.
    GUYVER
    GUYVER --- ---
    NOXNOCTIS: Je to židovský přístup k témuž tématu. A různí národové jsou po této stránce uvnitř zařízeni různě. Takže jóga pro nás moc není.
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    PISKVOR: Připomnělo tu historku o Dvořákovi z Nedokončeného kalendáře: Dokud jsem v Nelahozevsi řezníkem, nesmí mi sem kultura ani páchnout. (A občas napsal nějakou, jak sám říkal, kočičinu, aby bylo na dluhy.)
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    GENTIANA: Užitečné je to, co se bezprostředně podílí na růstu HDP. (viz též slavny citát o kultuře a revolveru, ať máme Godwina z krku)
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    NOXNOCTIS: što éto neužitečná činnost? Já se obávám, že půlka činností má nějaký setsakra logický evoluční podtext, a ta druhá půlka taky, jenom méně zjevný.
    NOXNOCTIS: udělej si v tom pořádek. islám, teosofie apod. se píšou s malym. Rve mi to oči. Uznávám, že pro teologický diskurs je to možná nepodstatné, ale i tak to rve oči.
    GUYVER
    GUYVER --- ---
    NOXNOCTIS: ...ještě bych rád v té souvislosti zmínil Luz.
    GUYVER
    GUYVER --- ---
    NOXNOCTIS: Nefeš, ruach, nešama. Habal garmin v rámci nefeše a chaja a jechida v rámci nešamy.
    HAROLD
    HAROLD --- ---
    NOXNOCTIS: Otázka je, zda "čistý rozum" může v těchto věcech přinést nějaké validní poznání... Obávám se, že se mnohem více jedná o zakoušenou skutečnost, snad s navázanou reflexí. Ale čistá nezúčastněná reflexe se medle problému dotknout nemůže...
    HAROLD
    HAROLD --- ---
    NOXNOCTIS: To vše propojené s v Teosofii započatými představami o józe a "jemných tělech", různými formami psycho-her, alternativního léčení, kontaktů s mimozemšťany, atlanťany, ... etc.

    Nemyslím, že by tyhle představy "započaly" v teosofii. Pokud tedy ji nebudeme definovat nějak bezbřeze široce, jako to bejvá třeba s gnózí.
    HAROLD
    HAROLD --- ---
    NOXNOCTIS: Pak tady máš katolíky srdcem i duší (alespoň se tak cítí), kteří se věnují třeba Martinismu, a nevidí naprosto žádný rozpor mezi těmi dvěma doktrínami, kde já ho vnímám velmi intenzivně.

    To se není co divit, resp. dá se říci, že v martinismu jde především o ritus než o nějakou doktrínu, a pokud správně praktikuješ ritus, můžeš nahlédnout, že chladnou logikou nahlížené rozdílnosti v "doktrínách" zas až tak markantní nejsou...
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    GUYVER: martinismu? A rumismu nebo vínismu se věnovat smí? Začínám si tu připadat jako děsný nedouk, pardon :)
    GUYVER
    GUYVER --- ---
    HAROLD: To zase bude u Semínů nablito!
    HAROLD
    HAROLD --- ---
    GUYVER: Oficiálně probíhají různá jednání na různých úrovních. Dvojí členství není sice doporučováno, ale už z toho zdaleka neni takovej voheň na střeše...
    GUYVER
    GUYVER --- ---
    HAROLD: Jistě, v praxi se na to někdy dost kašlalo. Viz vratislavský biskup Schaffgotsch. Ale oficiálně to snad ještě zrušeno nebylo, ne?
    HAROLD
    HAROLD --- ---
    GUYVER: Ale to už taky neni tak úplně pravda...
    GUYVER
    GUYVER --- ---
    NOXNOCTIS: Katolík, a to nejen tradiční, který se věnuje martinismu, zednářství a pod. si koleduje o exkomunikaci.
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    NOXNOCTIS: "protože proto" se křtí mimina, která k tomu moc neřeknou. Žití podle křesťanských pravidel je naprosto v pořádku, aspoň teda nevidím žádné apriorní zlo na nekrást, nekurvit se, nepíchat kudlou do souseda. A ani v tom, že lidi jednou za týden vytáhnou lepší šaty a jdou do kostela. Jestli to vede ke spáse, to nevim, nejsem Bůh, ale rozhodně je to společensky užitečné na světě vezdejším.
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    NOXNOCTIS: čistě pro přehled, co je podle tebe New Age?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam