• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GENTIANAAštar akbar!
    HONZA09
    HONZA09 --- ---
    ZUZKAOU: Co jsem tak nějak vyzjistil, nějaký zlom nastal během nebo po festivalu Ufo Bufo. Když jsem se dozvěděl, co se tam (zase) dělo, cítil jsem vnitřně velmi nepříjemný pocit. A už jen na základě vyprávění odstup.
    V prostředí mnoha různých cizích lidí, kde se asi i pil alkohol, Petr na Ufo Bufo přijal asi několik různých psychedelických látek. Byl ve stavech. Byl otevřený (kteří znají, vědí). Něco se tam s ním hodně dělo, prý.

    ...

    Zajímavej eufemismus pro to se přendat na mejdanu. :D Jinak teda TLDR, ale vypadá to, že ten kluk prožíval slušnou mánii.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZUZKAOU: ornamentalisté v Hergotu!

    Hergot!: Magický ornamentalismus jako umělecký směr i duchovní praxe | Radio Wave
    https://wave.rozhlas.cz/hergot-magicky-ornamentalismus-jako-umelecky-smer-i-duchovni-praxe-7600741
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    LEON_KOWALSKI: Dostuduju.
    Mě tyhle věci vcelku zajímají, jenomže nemám kapacity na to, abych se jim věnovala nějak důsledněji. Potřebovala bych to v nějaké verzi pro gramotné, ale tak nějak neznalé.
    LEON_KOWALSKI
    LEON_KOWALSKI --- ---
    GENTIANA: reformovaná : luteráni
    Helvétské vyznání víry : Augsburské vyznání víry

    Augsburské vyznání víry
    http://polaris.nazory.cz/augustana.html
    Druhé helvetské vyznání
    http://polaris.nazory.cz/helvetica.html
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    LEON_KOWALSKI: Děkuju.
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    HAROLD: To je tak, když jsem neznaboh a vidlák a pokouším se o teologii, byť na úrovni mateřské školy pro mentální bezzemky, přičemž si zvu na pomoc lidovou etymologii. Ale snad je pochopitelné, že pointa je jinde.

    A proč jsou reformní kalvinisti a luteráni ne?
    HAROLD
    HAROLD --- ---
    :-D
    LEON_KOWALSKI
    LEON_KOWALSKI --- ---
    HAROLD: byls rychlejší :-)
    HAROLD
    HAROLD --- ---
    LEON_KOWALSKI: Pozdě. :-p
    LEON_KOWALSKI
    LEON_KOWALSKI --- ---
    GENTIANA: apoštol Pavelbyl čistokrevný žid co měl od narození Římské občanství, jediný nežid byl evangelista Lukáš, řecký doktor.
    Apoštol Petr byl židovský rybář :-)
    HAROLD
    HAROLD --- ---
    GENTIANA: A teda k tomu svatýmu Pavlovi, ehm:

    Zdá-li se někomu jinému, že může spoléhat na vnější věci, já tím víc: obřezán osmého dne, z rodu izraelského, z pokolení Benjamínova, Hebrej z Hebrejů; jde-li o zákon - farizeus; jde-li o horlivost - pronásledovatel církve; jde-li o spravedlnost podle zákona, byl jsem bez úhony. (Fp 3,4–6)
    HAROLD
    HAROLD --- ---
    GENTIANA: Reformní nejsou luteráni, ale kalvinisti. :-p
    VESPER_INDIGO
    VESPER_INDIGO --- ---
    VYHULENY_UFO: máš pravdu. Už zase hele. Díky za osvícení, o veliký souditeli správnosti!
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    VESPER_INDIGO: myslim, ze si uplne v tom spravnym auditku.
    VESPER_INDIGO
    VESPER_INDIGO --- ---
    VYHULENY_UFO: Marpa z Tibetu, který měl několik manželek, vlastnil defakto několik vesnic a spoustu dobytka a byl realizovaným duchovním učitelem, který pomohl ke zrodu legendy - Milarepy. Choval se často extravagantně a nepochopitelně a nechával si za své učení platit. On a mj. zástup dalších, co nebyli zrovna chudí. Neznám Chryzantéma, ale chápu, že se zrovna tobě dobře nadává, ty bys mohl z vlastního života učit o vznešenosti, duchovním postupu a budování charakteru, žejo =^.^=
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    CHORCHEOS: A to je nápad :D
    CHORCHEOS
    CHORCHEOS --- ---
    GENTIANA: Tak jí to asi moc komplikuješ. Stačí vědět, že existují katolíci a ostatní jsou zbloudilí katolíci :)
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    CHORCHEOS: Právě že trolling to není. Debaty tohoto typu vedeme průběžně léta letoucí v různých variacích a ona to vážně nechápe.
    CHORCHEOS
    CHORCHEOS --- ---
    GENTIANA: to spíš vypadá, že tě máma chtěla nasrat, ne? :)
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    Ona to není ani tak aštarovina, jako náboženský mimibazar, ale potřebuju ventilovat frustraci a navíc je to trochu zábavné.

    Moje máma má silné pseudointelektuální sklony - místy se tváří, že je renesančnější osobnost než Marsilio Ficino, ale spíš umí kecat blbosti o širokém okruhu témat.
    (Varování: nejsem teolog, takže mě proboha nechytejte za slovo, že reformní církev není úplně to samo, co protestanti. Proč tyhle nuance nejsou podstatné, vyplyne samo.)

    Včera přišla řeč na luterány a následoval rozhovor v tomto duchu:
    M: A luteráni jsou teda katolíci, žejo.
    G: No, víš, luteráni jsou reformní církev neboli protestanti. A víš, proč se jim tak nebo onak říká? Protože protestovali proti církevnímu establišmentu, tedy katolíkům, nebo se jej snažili reformovat. Takže?
    M: No tak byli to katolíci, nebo ne?
    G: Ne.
    M: A proč ne?
    G: Zjednodušeně řečeno, katolíci jsou ti, co uznávají papeže jako hlavu, nejvyšší autoritu a jediného náčelníka církve. Ostatní nejsou katolíci, v našem nejbližším kulturním okruhu to jsou ti luteráni, kalvinisti, čeští bratři, moravští bratři a tak.
    M: Takže luteráni nejsou křesťani.
    G: Jsou. Mami, simtě. Křesťani jsou všichni, kteří věří, že Ježíš je syn Boží, spasitel a vstal z mrtvých.
    M: Ale křesťani přece věří v Boha.
    G: Jo, ale bez toho s tím Ježíšem to nejsou křesťani. V B/boha věří kde kdo, hinduisti, norští pohani... a furt to křesťani nejsou.
    M: No dobře, a co jsou ti luteráni?
    G: Na co se sakra ptáš?
    M: No jestli jsou katolíci. A křesťani.
    G: Katolíci ne, křesťani jo.
    M: A jakej je mezi tím rozdíl?
    G: No, tak třea to, co jsem říkala, katolíci uznávají papeže jako svrchovanou církevní autoritu a luteráni ne. A různé teologické věci, které jsem možná někdy věděla, nepamatuju si je, nejsem teolog a nevyznám se v tom.
    M: Ale bibli mají. Ti luteráni.
    G: Jistěže.
    M: A evangelíci jsou taky katolíci?
    G: Ne. Mami, teď se chvilku soustřeď, jo? Velmi zjednodušeně ti vysvětlím vývoj církve se zřetelem na různé štěpení tady u nás a v okolí.
    Máš Ježíše a jeho partu, ne? Tak okolo Ježíšových přímých následovníků vznikaly první křesťanské komunity. Ty byly decentralizované - neexistovala nějaká hlavní autorita, která by říkala, co je správně a co ne. Jenomže bylo potřeba, aby se udržel pořádek ve věroučných otázkách, proto se pořádaly...
    M: Ale Ježíš a apoštolové byli všichni židi.
    G: Všichni ne, svatý Pavel byl čistokrevný Říman, ale to je vedlejší. Ježíš prostě tuhle organizaci založil, takže holt nemohl sám sebe pokřtít.
    M: No ale židi taky věří v Boha.
    G: Jo, věří, ale teď tě nezajímají židi, ani...
    M: Ale mě židi zajímají.
    G: Jo, to je hezký, ale teď se znovu soustřeď na dějiny církve.
    M: A židi taky mají církev?
    G: (játězabijujátězabijujátězabiju) Ne. Zpátky k věci: decentralizované křesťanské obce pořádaly sešlosti (nechtěla jsem zabřednout do rozdílu mezi koncilem a synodem), kde se handrkovalo o různých věcech, občas nějaká skupinka neuznala rozhodnutí téhle sešlosti a odtrhla se, ale to je pro naše účely nepodstatné. Křesťanství se stalo v Římě státním náboženstvím, jedno z hlavních center byl Řím, jako že město, a když se Řím rozpadl, postupně se zvětšovaly rozdíly mezi západním a východním křesťanstvím, ten vývoj tam byl trochu odlišný, protože na západě byl ta hlavní autorita římský biskup, na východě v podstatě císař. No a pak došlo k velkému schismatu, kdy se tyhle dvě party definitivně rozkmotřily a od té doby máme katolíky a ortodoxní.
    M: Aha, asi tomu rozumím. Takže ortodoxní jsou taky křesťani? A proč židi nemají církev?
    G: Jo. A ortodoxní teď opustíme a zůstaneme na západě. Římská církev neboli katolíci je relativně jednotná, občas vymydlí nějaké ty Katary, občas někde upálí nějakého františkána, občas někoho donutí odvolat nebo ho zavřou kamsi do kláštera, ale k zásadním rozporům nedochází, až po husity a, inu, Luthera. A tehdy se začíná jednota západní církve sypat.
    A židi nemají církev, protože termit církev se používá pro křesťanské skupiny. Nemáš židovskou nebo hinduistickou církev, prostě ne.
    M: A taky upalovali čarodějnice. A vůbec, proč františkány?
    G: Upalování čarodějnic bylo, obecně vzato, spíš protestantský sport a provozovalo se tedy až později, jsme ještě před reformací.
    No, a františkáni byli prostě moc radikální. Ta první františkánská řehole byla tak striktní, že ji papež zatrhnul, takže prošla až druhá, mírnější verze. Navíc františkáni odmítali jakékoli lejstro či glejt, že budou přesvědčovat kázáními; v Itálii se o nich ještě jakž takž vědělo, ale když došli někde za Alpy, tak je tam považovali za blouznivce a rozkolníky, takže jich i pár upálili. Někde v Porýní, jestli se nepletu.
    M: A tehdy platilo, že čí vláda, toho víra, žejo, takže když v Německu byli protestanti, tak upalovali františkány.
    G: No, ne. Františkány upalovali, protože byli divní, nesystémoví a tak - uvědom si, že Bible sem, Bible tam, Ježíš taky chodil bos... ale když někdo začal argumentovat, že Ježíš byl chudej, proto mají být všichni chudí, narušoval zavedené společenské pořádky, což byl dost problém.
    No a čí vláda, toho víra, to je Vestfálský mír, to je mnohem později.
    Ale zpátky k Lutherovi, reformaci a drobení. Prostě, odtrhli se luteráni, kalvinisti a různé další reformační partičky, Jindřich VIII. poslal papeže do háje a prohlásil se hlavou církve v Anglii... a tyhle různé spolky se různě liší - od názorů na výklad Bible po množství kadidla, pozlátka a legračních oblečků. Třeba anglikáni, tam je ten rozdíl především v tom, že hlavou církve je panovník, ne papež, jinak ornátů a takových věcí mají stejně jako katolíci.
    M: Takže anglikáni jsou katolíci?
    G: Ne, protože neuznávají autoritu papeže. Ale jako jo, arcibiskup z Canterbury se bude s římským biskupem bavit, jako s kolegou - nikoli jako s šéfem.
    M: Ale papež je přece nejvyšší hlava křesťanů...
    G: katolíků, mami, katolíků. Proto se té církvi taky říká římsko-katolická. A v Anglii jsou anglikáni, jejichž náčelníkem je t. č. královna.
    M: A když teda v tý Anglii nejsou katolíci, tak jsou luteráni nebo protestanti?
    G: (pořád to ještě nevzdávám) Mami, simtě, jsou to anglikáni. Upřímně řečeno, nevím, jaký je rozdíl mezi reformačními církvemi a protestanty, tak nějak matně tuším, že anglikáni nejsou protestanti, ale to taky nevím, protože nejsem teolog. Ale anglikáni jsou prostě anglikáni, ne luteráni, ne syrští monofyzité, ne ortodoxní, ne kalvinisti... prostě anglikáni.
    M: A ortodoxní jsou taky katolíci?
    G: Já to vzdávám.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam