• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GENTIANAAštar akbar!
    NATAKA
    NATAKA --- ---
    ARGANNAH: tak si běž pokecat s nějakou mladým cigošem třeba... schválně co ti poví o toleranci bílých .-)
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    NATAKA: Myslím, že v dějinách lidstva bylo málo tak tolerantních a inkluzivních kultur, jako ta naše. Jistě, pořád je co zlepšovat, ale na obecné rovině jen to jeden z pozitivních efektů globalizace. Kdybychom se netolerovali, pozabíjíme se. A že si z tebe nějaký idiot dělá prdel kvůli odlišnému vyznání je idiocie jedince, ne chyba systému.
    NATAKA
    NATAKA --- ---
    ARGANNAH: jo, jo... máme tu však nějaké sociální normy, máme tady nějaké vědecké paradigma... a jedním ze zákonů společenství je vypuzení "nenormativních" jedinců pro úspěch celého společenství. Ta netolerance existuje, je silná, nezná bratra a lační po krvi.
    "New age" už je součástí mainstreamu právě protože jí mainstream vyhodnotil jako jednu z nejméně nebezpečných filozofií pro úspěch celospolečenský. Neb "New Age" IMHO vůbec žádná filozofická soustava není!

    Zažil jsem si své než jsem si konečně nainstaloval kulturní a filozofické překladače. Kdybych je neměl zapnuté den co den oběma směry - docela určitě nedělám práci, kterou dělám a bylo by nám doma o dost hůř. Jsem "Old school" ágama týpek, kterému by ve svém kruhu stačilo říct "jónivargahkálašaríram" a kruh by rozuměl. Říkat i takové "drobnosti" ven, do české společnosti, je cestou trpkou... mlčeti zlato!
    HONZAL
    HONZAL --- ---
    jo, taky by me zajimalo. Ja se o to uplne nezajimal, ale na tom elitnim pristupu (jak nectes vedy, vis hovno, co je ta prava tantra!), mi neco nestymovalo, ale nikdy sem to neumel pojmenovat :-)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    sri Chumnoiy ke 100 letům republiky....

    http://info.dingir.cz/2018/11/sri-chinmoy-v-rudolfinu/
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    ARGANNAH: tak se trochu rozepiš, to by mě zajímalo ,-)
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    SCHWEPZ: No, já právě poslední roky dělám hlavně to new age. :)
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    ARGANNAH: hele to jsem neříkal, ...zase mi nic takto nedposouvej, jo?
    To téma není bipolární, jakože lidový/primitivní/pověrečný/nízký *vs.* elitní/hluboký/vyšší

    ...ano, souvislosti té sebevraždy neznáme, ale v nějakých obecných konturách je tahle "gulášová spiritualita" prostě zajímavým fenoménem a to nejen v kontextu "new age" synkretismu, ale vůbec v přístupu k religiozitě u určitých segemntů populace. Ale to by bylo na delší řeč.

    Ten pojem "hamburgerová spiritualita"... to je vytrženo z kontextu celé jeho přednášky, jinak je to fajn chlap a akademická "kapacita"
    Vladimír Smékal – Wikipedie
    https://cs.wikipedia.org/wiki/Vladim%C3%ADr_Sm%C3%A9kal

    Ale rozumím ti, kam míříš, nechtěl jsem tyhle fenomény zjednodušovat nebo je vulgarizovat, ...klidně se na to téma rozepiš, vím že taky děláš religionistiku, i když spíše zaměřenou na tu mezzoamerickou oblast, ne?
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    Když to jsou taková oblíbená klišé. "Příčinu (dosaď libovolnou tragédii) vidím v lidské netoleranci" a "fuj, jednoduchá lidová spiritualita, věci musí být přece zásadně elitní a hluboké, jinak jsou směšné a nebezpečné". Už novinář, co ten článek psal, se vyžil v implicitním hudrání na new age, ale o konkrétních souvislostech té sebevraždy mnoho nenapsal, nejspíš proto, že o nich prd ví. Výsledkem je tichá pošta, která končí na nyxu, kde potvrzuje naše oblíbené stereotypy o univerzální intoleranci Západu a pokleslém pseudoduchovnu. Jeho kritika je navíc posvěcená starým pánem s vysokým akademickým titulem, který, pokud opravdu řekl to, cos citoval, tak možná dobře rozumí psychologii, ale new age vůbec nepochopil (což je ostatně u lidí jeho generace spíš pravidlo než výjimka).
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    ARGANNAH: no jo no....já jsem mluvil obecně, to snad bylo zřetelné, že jde o nějakou asociaci na ten povzdech o "celospolečenských tendencích" NATAKA:

    Z informací v článku typu
    "67ti letá žena žila s dvěma dospělými dětmi"
    "...s nikým z ulice se nepřátelila. Nikdo z okolí nevěděl nic o nich, a proto sousedům nebylo divné, když je několik měsíců neviděli"
    "Zajímali se o život po životě, o útěk z tohoto světa..."

    ...lze i s minimem fantazie vyvodit solidní hypotézu o kumulované disharmonii ,-)
    aniž bychom museli jejich suicidální tendence "svádět" na dostupnost "naléhavých starověkých spirituálních textů", to se asi shodneme

    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    Mno, pojďme si říct, že "spirituální supermarket", respektive přechod západního esoterismu do mainstreamu, může za sebevraždu téhle rodiny asi stejně, jako knihtisk za křesťanský fundamentalismus nebo akční počítačové hry můžou za střílení na amerických středních školách.
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    HONZAL: poslala by je na ozdravný pobyt na Krym, nebo by doporučila Dunkelterapii ,-)
    Agartha.cz: Dunkelterapie
    http://agartha.cz/html/zajimavosti/dunkelterapie.php

    NATAKA:
    no jo, jasný, ...tohle a podobné případy, to není izolovaný jev ale celý komplex prolínání různých sociálních a individuálních patologií, kumulace frustrace * deprivace, silná individualizace ve společnosti (společnost zaměřená na "výkon" a kompetici), oslabení komunitního života, ale hlavně také to co prof. Smékal, psycholog z Masarykovy univerzity označuje za "hamburgerovou spiritualitu"
    - tam, kde by se dříve adept - neofyt dostal k některým esoterním textům a praxím (esoterní = skrytý, volně přeloženo) až po "dlouhém putování přes pět hor a dvanáct průsmyků" a různých peripetiích (viz. Milarepa)
    a po X letech praxe u nějakého mistra (který prováděl "průběžnou evaluaci adeptova vývoje") se dostal k prvním ochutnávkám praxí a "textů" a pak byl graduálně sycen dalším, aby ve finále všechna slova a texty stejně "odetnul"...
    No a dnes přijdeš do knihkupectví a tam vedle všelijakýho balastu a "andělských povídání" leží Tibetská kniha mrtvých, Corpus hermeticum, středověké grimoáry s popsanými postupy evokací, knihy Zohar a Sefer jecirah, vedle toho Upanišády a Bhagavadgíta, Védy, ...texty starých perských mistrů, sufijských mistrů, taoistických mistrů, indiánské legendy a mayské kalendáře, ...keltské zásvětí vedle knihy o don Juanovi a šamanech kteří komunikují s anorganickými bytostmi atp. aj.

    A ...jsou tací, kteří jak to hltají jedno přes druhé, ...to nejsou schopni integrovat...a výsledkem může být i poměrně slušně rozjetá intrapsychická disharmonie, kulantně řečeno ,-)

    jo a taky:
    Lidí s depresí raketově přibývá
    https://magazin.aktualne.cz/...-moderni-medicina-zpusobili-narus/r~9027c6b2f1aa11e5a9ac0025900fea04/
    Depresemi trpí 615 milionů lidí. Až 15 procent Čechů řeší situaci sebevraždou - diskuze k článku | EuroZprávy.cz
    https://eurozpravy.cz/...i-trpi-615-milionu-lidi-az-15-procent-cechu-resi-situaci-sebevrazdou/forum/
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    NATAKA: no...bylo by to skutečně epochální zjištění ,-)
    HONZAL
    HONZAL --- ---
    SCHWEPZ: co by na to asi řekla doktorka Protopopová?
    NATAKA
    NATAKA --- ---
    SCHWEPZ: smutné čtení... leč příčinu jejich úmrtí vidím daleko více v celospolečenském chování, netoleranci, které takové lidi vede k ještě větší izolaci, následným depresím, které mohou dojít až k sebevraždě. Sektářské chování v tom tentokrát nehledejme - o žádné konkrétní sektě není v článku zmínka.

    A k devátou planetu X NASA hledá a má už mnoho výpočtů a pozorování, které její existenci napovídají neb je tu něco co ovlivňuje dráhy planet... jenom na ní docela určitě nežijí v rodinách našeho typu .-)
    Planet Nine - Wikipedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/Planet_Nine
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    (...) „Pokud jsi plánoval zimní dovolenou v období po 19. listopadu, klidně ji můžeš zrušit,“ šířilo se na internetu už od léta. „Raději běž utratit všechny peníze rovnou, protože za pár týdnů ti už budou úplně k ničemu,“ stálo na webech zaměřených na ezoteriku a pochybná duchovní témata.

    Podle těchto webů za vším stála tajemná planeta Nibiru, někdy také nazývaná planeta X, která prý existuje někde na okraji naší sluneční soustavy. Přestože americká vesmírná agentura NASA vyvrátila, že by taková planeta existovala, sektáři dál věřili, že její gravitační síla je tak silná, že dokáže vychýlit jiná vesmírná tělesa ze slunečního oběhu. A připravovali se na konec světa.

    „Na planetě Nibiru jsou podmínky pro život stejně jako na Zemi. Na Nibiru žije padesát osm milionů Nibiřanů, jejich rasy jsou stejné jako na Zemi. Výškově jsou zhruba o dvacet centimetrů menší než lidé u nás a jejich průměrný věk je 98 let. I oni žijí v rodinách,“ hlásá jedna z „příruček“.

    Rodina ze Zlína spáchala společnou sebevraždu, snila o lepších světech - iDNES.cz
    https://zpravy.idnes.cz/...tiv-konec-sveta-smrt-rodina-1ic-/domaci.aspx?c=A181119_093555_domaci_lesa
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    Jenomže žádný ráj na členy sekty v Guyaně nečekal. Jonesovi stoupenci se v osadě dočkali ponižování, týrání i sexuálního zneužívání. Celé dny museli pracovat na polích a byli fyzicky trestáni, čímž si Jones vynucoval autoritu. Diktátor následovníkům sebral pasy a veškeré léky, i proto často trpěli tropickými nemocemi. Nutil je navzájem na sebe donášet a zúčastňovat se simulovaných her na sebevraždu. Fanatický Jones se srovnával s Ježíšem, Buddhou či Leninem, věřil v jejich reinkarnaci.

    Největší masová sebevražda všech dob: na příkaz vůdce se před 40 lety uprostřed džungle zabilo 900 lidí | Svět | Lidovky.cz
    https://www.lidovky.cz/...etsi-masove-sebevrazdy-ubehlo-ctyricet-let.A181116_181743_ln_zahranici_ele
    SEN_
    SEN_ --- ---
    syn reverenda moona si zalozil vlastni oddil :P

    Guns For God: The Church of the AR-15
    https://www.youtube.com/watch?v=ArfGyo6HQ_E
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    Druhý příchod Krista, je Kačenka.
    https://www.youtube.com/watch?v=F_69AeOKWf4
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    Vzniká nový zákon o léčitelích. Stát je chce mít pod kontrolou - iDNES.cz
    https://zpravy.idnes.cz/...n-ministerstvo-zdravotnictvi-fzz-/domaci.aspx?c=A181106_437616_domaci_zaz
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam