ZUZKAOU: wut? Orgaizátři té kuturní apropriace taky pořádají obřad chilli do očí. To ale muselo vzniknout tím, že se tedy jihoameriční obchodníci s duchovnem strašně ožrali a vsázeli se, kdo gringům prodá větší blbost, žejo?
Chili do očí – Abuelito Fuegohttp://abuelitofuego.cz/chili-do-oci/rodinami:)
Večer lehce unavený z toho všeho jsme se dozvěděli, že na Štěpána se vstavá ve 4h ráno a že Maria, máma od Augucha nám vytře zrak Chili papričkama, tedy Ají, jak se zde říká těmto extra pálivým papričkám.
Padaly mi věci z rukou a bouchal jsem se do hlavy o vše možné po tom probuzení v 3:30. Došel jsem do jídelny a vypil trochu Guayuzy, povzbuzujícího tradičního čaje. Pomohlo to.
Maria nám povídala, proč to ají do očí. Pomahá to lovcům a všem, kteří žijí v pralese, aby se nebáli zvířat a zvířata z nich měla respekt. Ají se často davá do očí i dětem, již od 1 roku, aby měly silného ducha nebo aby z nich vyšly jejich manýry, prostě, když moc zlobí, neposlouchaj, jsou hubatý… Také povídala, že ají učí postavit se lidem, situacím, problémům, bolestem, smutkům… tváří v tvář. Povídala nám to vše s klidným hlasem a my se připravovali na vytření zraku.
Pak přišla ke každému z nás a malou papričkou nám vetřela ají do každého oka… uiiiiii. Opravdu jste tvaří v tvář bolesti, se kterou musíte vyjít, páč se jí nelze zbavit. Je tam a vy se můžete na hlavu stavět, řvát, běžet nebo se jí postavit a doslova jí rozdejchat s tvaří rozpálenou bolestí. Pro našince to vypadá, jako uplný krok vedle, ale zkušennost nám jen potvrdila Mariina slova.
Ají vám neudělá nic s očima, jen hluboce zasáhne do Vás a Vašeho nitra.