• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ECLECTICAAntisemitismus
    HAREMHEB
    HAREMHEB --- ---
    MACHALIK: No vidíš to. A moje zkušenost je přesně opačná.
    SINHIRIELL
    SINHIRIELL --- ---
    DMAG: Tak řešení je apelace na vlastní vládu, mimo jiné.

    Spíše mluvím o diplomatické rovině, nehledě na to že nemám pocit že to pozvání je úplně nezištné "chceme vás chránit", ale to jsme u dojmologie. Očekával bych že Izrael chce víc vojáků a kladné body a legitimní důvod pro další osadu v rámci dlouhodobé salámové taktiky vytlačování Palestinců.
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    DELACROIX: v tomto případě spíš čirá debilita.
    JONAS
    JONAS --- ---
    MACHALIK: to je fajn, že v nove zalozene diskuzi o antisemitismu hned jeden z prvnich prispevku argumentuje v duchu narodnich narativu prelomu minuleho stoleti...
    DELACROIX
    DELACROIX --- ---
    ECLECTICA: Je toto prohlášení podle tebe antisemitský incident?

    Na otázku, jaké je její mínění o poválečném odsunu německého obyvatelstva z Československa, odpověděla: "To nejhorší. Chápu, že to byla reakce na to, co se zase Čechům dělo předtím, ale ono se toho v protektorátu zas tolik nedělo."
    Zdroj: http://www.lidovky.cz/...cesich-za-protektoratu-p96-/zpravy-domov.aspx?c=A140324_141442_ln_domov_sho

    via

    CFCA - Justice Minister says "nothing terrible" happened during the Nazi occupation
    http://antisemitism.org.il/...justice-minister-says-nothing-terrible-happened-during-nazi-occupation
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    S dovolením vypůjčeno odvedle:
    CFCA - The Coordination Forum for Countering Antisemitism
    http://antisemitism.org.il/eventsmap/en/2014
    DMAG
    DMAG --- ---
    SINHIRIELL: Mě by zajímalo, jak by jsi to řešil ty? Řekněme, že ž/Židé ve Francii jsou terčem různých extremistů, a to dlouhodobě. Loni jich do Izraele odcestovalo 7000. Ve světle událostí např. v Belgii, a podoné penetraci muslimy ve Skandinávii, Velké Británii... Kam mají jít, aby se cítili neohrožováni, potažmo, aby se cítili pod ochranou?
    SINHIRIELL
    SINHIRIELL --- ---
    ECLECTICA: Benjiho způsob vyjádření o 'návratu do vlasti' jeví se býti poněkud absurdní zvážíme-li že mluví o lidech co se narodili ve Francii a nikdy v Izraeli nežili, a jsou Francouzskými občany. O to zvláštnější pak je toto volání kdy je jeho politika kvalitní rozbuškou pro vyostřování protižidovských tendencí (viz. starší události: http://zpravy.idnes.cz/...onfliktu-s-palestinou-p2w-/zahranicni.aspx?c=A140728_141501_zahranicni_ert )

    Jak je asi diplomaticky přípustné pokud vrcholný státní představitel vyzívá občany jiné (spřátelené) země aby emigrovali?
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    Teror v Paříži dopadl i na místní Židy. Zvažují návrat do Izraele - iDNES.cz
    http://zpravy.idnes.cz/...2_zahranicni_ert#utm_source=sph.idnes&utm_medium=richtext&utm_content=top6
    ALDARION
    ALDARION --- ---
    Kamarádi pracující v pražských hotelích také dost nadávají - mimo jiné - na izraelské turisty. Mám dojem, že to bude určitý typ lidí, kteří vyhledávají určitou dovolenou v určitých podmínkách - takže ačkoli s nimi je tady v hotelu problém často, není to statisticky reprezentativní vzorek populace toho státu...
    HONDZIK
    HONDZIK --- ---
    Tak kdyz uz je rec o izraelcich, osobne s nimi mam vcelku rozporuplne zkusenosti. S izraelci v izraeli (mysleno s obycejnymi lidmi) mam az na vyjimky zkusenosti pozitivni. Charakterizoval bych je jako mile, pratelske, pohostine, stredomorsky zovialni a pohodove lidi. Naproti tomu s izraelci (nemysleno zidy obecne) mimo izrael mam zas az na vyjimky docela negativni zkusenosti (arogantni, buransti, nevychovani, problemovi, nadrazeni). Nikdy jsem tenhle rozpor uplne nepochopil:))
    SINHIRIELL
    SINHIRIELL --- ---
    ECLECTICA:
    MACHALIK: Tak pokud to přeneseme na subjektivní rovinu:

    V Čechách jsem se nikdy s žádnou formou antisemitismu ani nesetkal. Navzdory mé docela otevřené deklaraci mého pokrevního židovství, reakce okolí jsou většino spíše filosemitské a kdybych si vedl statistiku tak asi dojdu k závěru že 90% České populace je přesvědčeno že někde v jejich rodové linii je taky žid, nebo by to alespoň bylo 'cool'. 5% propadalo záchvatům apologetismu za události tři čtvrtě století staré.

    Naopak v Čechách jsem označován za antisemitu a 'self-hating jew' já svým postojem k problematice Izraele a Palestiny, a to za tože jsem zastáncem vzniku státu Palestina (nikoliv však zastáncem zániku státu Izrael) a že označuji některé mezinárodním soudem odsouzené izraelské praktiky za zločiny (stejně jako ten mezinárodní soud). Obecně militantně politické židovství mi moc nevoní, i když chápu tu potřebu vzhledem k politické situaci.

    Co se Izraelců samotných týče, s nimi mám obecně obdobnou zkušenost jako Machalik, a většinou mi přišla komunikace s nimi dosti obtížná - většinovým projevem bylo neuvěřitelně zbytnělé ego a přehlíživé jednání, neustálá potřeba o něčem mentorovat ve stylu "já mám moudro a rád tě chlapečku poučím". Ale chce se mi věřit že jsem prostě měl smůlu na vzorek, ostatně lidi chovající se naprosto nepřístojně lehce najdu téměř v každém národě (i když někde rychleji).

    Naopak s židy co jsem byl schopen identifikovat jako židy v diaspoře obvykle problém nemám a většinu ani nejsem schopen identifikovat.

    Tak to máme dojmologický úvod za sebou, a nemusíme to v budoucnu hledat jako podtext a skrytou agendu našich příspěvků. ;-)
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    Je pravda, že na svých cestách po světě jsem se naučil zcela spolehlivě rozeznávat jednu konkrétní národnost už podle bordelu a hluku, který je předcházel na stovky metrů daleko: izraelce. Žádná jiná národnost se nechovala ani z poloviny tak hovadsky jako oni - prověřeno při různých příležitostech na různých kontinentech, ve městech i národních parcích. Izraelci pro mě zaujímají naprosto speciální místo na žebříčku zmrdství, za nima dlouho nikdo není, až pak francouzi.
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    HANT: shodou okolností jsem byla nedávno v Budapešti. Cestou metrem směrem do centra jsem si pročítala jakýsi leták o židovské Budapešti, na kterém byla vyobrazená Davidova hvězda. Byla jsem upozorněna na to, že na mě dost nehezky koukají všichni cestující z protější lavice - nebýt upozornění, asi bych si začala myslet, že jsem paranoidní.
    Chvíli nato překvapili pro změnu Češi - když nás průvodce provázel tamější židovskou čtvrtí, došla řeč na košer restaurace. Paní, co stále vedle mě, povídá: to jejich jídlo je výorný, ale co jsem slyšela, tak se židi chovají dost jako prasata. Tož tak.
    HANT
    HANT --- ---
    ...a former Jobbik leader who had to leave the party when he discovered he was a Jew.

    to je docela zajimavej pribeh, pokud nekdo nezna:
    Former anti-Semitic Hungarian leader now keeps Shabbat
    HANT
    HANT --- ---
    ECLECTICA: jobbiku celkem prospela zmena image. uz nejsou otevrene proti romum a zidum, ale proti "politicke korektnosti", korupci atd... (populismus na urovni tomia). taky vymenili bombery a kanady za obleky. ale jak pisou, jobbik bohuzel neni jediny problem. i soucasna vlada se snazi prepisovat historii a (nechat lidi) zapomenout na madarskou nazi minulost:

    German occupation memorial completed under cover of darkness - The Budapest Beacon
    http://budapestbeacon.com/...ic-policy/german-occupation-memorial-completed-under-cover-of-darkness/

    House of Terror - Wikipedia, the free encyclopedia
    http://en.wikipedia.org/wiki/House_of_Terror#Controversy

    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    SINHIRIELL: antisemitismus ve smyslu nesnášenlivosti vůči Židům/židům (obé vzhledem ke specifikům judaismu poněkud splývá).
    SINHIRIELL
    SINHIRIELL --- ---
    Jaký je rozsah této debaty? Bavíme-li se o semitech, myslíme tím etnické, jazykové nebo kulturní semity? Mantinely a tak.
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    Pro začátek dva články, jeden loňský a jeden aktuální:
    Hungary Sliding Back to Nazi-Era Anti-Semitism? - World - CBN News - Christian News 24-7 - CBN.com
    http://www.cbn.com/cbnnews/world/2013/December/Hungary-Sliding-Back-to-Nazi-Era-Anti-Semitism/

    Antisemitism in France: the exodus has begun - Telegraph
    http://www.telegraph.co.uk/...urope/france/11335980/Antisemitism-in-France-the-exodus-has-begun.html
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam