• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MERMAIDACo práve teď čtete? Nebo co jste nedávno zajímavého četli a doporučili byste ostatním?
    Pochlubte se, co za knížku práve teď čtete :-)
    Jakou máte na nočním stolku, v kabelce či baťohu, nebo kdekoliv jinde :-) Popřípadě, kterou máte rozečtenou na Vaší čtečce?
    Jaká kniha na Vás čeká v (domácí) knihovně? K jaké knize se nemůžete probojovat, nebo naopak kterou čtete opakovaně? A kolik knih jste schopni mít rozečtené?

Doporučte knihu, která Vás zaujala... Nesmějme se Ničemu a Nikomu, za to co čte! :-) Každý má svůj žánr! Místo i pro ženské romány!

rozbalit záhlaví
    XCIDER
    XCIDER --- ---
    NALLE
    NALLE --- ---
    vynikajici kniha o Sylvii Plath

VRATENKA
    VRATENKA --- ---
    Rozečteno. Sofi Oksanen je v téhle knize dost v ráži. Také doporučuju.

VRATENKA
    VRATENKA --- ---
    Pro mě asi komiks roku. Skvělá reflexe dnešního světa radilů všeho druhu. Místy jsem se dost bavila.

NALLE
    NALLE --- ---
    "Set in Ukraine, an eccentric scientist breeding rare snails crosses paths with sisters posing as members of the marriage industry to find their activist mother."

Ano, je to hodne netradicni :)

PREDSEDA
    PREDSEDA --- ---
    PREDSEDA: tak ty dvě ostatní knížky byly tak blbý, že jsem je po přečtení odnesl do knihobudky :-)
    NOISEGATE
    NOISEGATE --- ---
    Knižní rozhovor s Cavem. Dobrý to je.

NALLE
    NALLE --- ---
    NALLE: u nas to vyslo jako Jedinacek
    NALLE
    NALLE --- ---
    Vynikajici kniha o materstvi

PREDSEDA
    PREDSEDA --- ---
    PSYSBEE
    PSYSBEE --- ---
    PREDSEDA: něco jako J.M.Troska? to bych si přečetl s chutí..
    PREDSEDA
    PREDSEDA --- ---
    Já jsem jako dítě četl knížku něměckého spisovatele Rudolfa H. Daumanna "Tenká jako skořepina". Sci-fi z roku 1934, vydané v češtine 1941. Obálka Zdeněk Burian, ilustrace Jiří Wowk. Docela se mi to líbilo a nedávno jsem si to přečetl znovu a stále je to docela dobré, i když hodně naivní.

Tak jsem si dokoupil další dva romány stejného autora: "Nebezpečí z vesmíru" a "Útok na Slunce". První jsem přečetl a je to strašná kravina. Druhou čtu teď a zatím na to nemám názor. Je to ale roztomile staromódní, včetně lehkého předválečného rasismu.

BTW Tenká jako skořepina u nás vyšla znovu v roce 1999. ty zbylé dvě ne :)

PSYSBEE
    PSYSBEE --- ---

Syndikát - Leoš Kyša | Databáze knih
    https://www.databazeknih.cz/knihy/syndikat-545616

- "řezník z Bruntálu" (František Kotleta) ve sve "civilni" formě nezklamal a jeho pojeti rizik fenomenu AI mi sedlo. Myslím, že v nějaké zkrácené formě by mohlo posloužit i jako scenar pro jeden z dílů Černého zrcadla
    NALLE
    NALLE --- ---
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    DEADSLUT: já teda třeba Mercy jako romantasy neberu.
    U té IA už je to tesa dost na hraně, ale vždy jsem to brala jako urbanky.
    Winter Lost souhlas, k dalším dílům jsem se asi ani neodhodlala. A Charles mě taky baví, ale máš pravdu.

No, ta série Hidden legacy nebude pokračovat, protože hlavní postava má být Rus.
    DEADSLUT
    DEADSLUT --- ---
    ALONSY: počkej, co rusáci posrali?
    A KD oukej, zkusim se tim prokousat!
    Mercy pro mě právě má dost humoru a navzdory napětí a drámu vlastně vždycky happy-end, takže basically feel-good reading (až na Winter Lost, ta mě teda nasrala, jak to najednou bylo oproti těm ostatním depresivně temný a bez východiska, nemluvě o tom, že ten příběh byl all over the place a zmatenej), zato tu sérku s Charlesem moc nemam ráda, ta je akorát heavy.
    A sorry ostatnímu osazenstvu auditka za gaychat, ale je takové osvobozující přiznat, že čtu romantasy a přijde mi to jako vlastně fakt dobrej žánr:))
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    DEADSLUT: Možná problém s tou první knihou.
    Je to geniální. Ten první díl je třeba zkousnout. Jak to dáš celé...
    No pro mě je to naprosto top.

A teď dočítám (v audiu) HL a jsem z toho nešťastná. Blbí rusáci i literaturu poserou.

Jinak Mercy / KD mám naopak. Mám Mercy fakt ráda, ale už je to hodně intenzivně temný drámo občas.

Ale furt tak nějak feel good.
    DEADSLUT
    DEADSLUT --- ---
    ALONSY: jo, ilona Andrews taky:) K tý se teda oproti Mercy osobně nemám tendence zas tak vracet, a KD je asi jediná z těch sérií, kterou jsem buď nějak vynechala omylem, nebo se do ní nemohla začíst, už nevim... Ale jo, mam ji v četbě téže.

VANEK: PROMIŇ!! V podstatě nejsme nikterak ve sporu, já jsem akorát mnohočetným mužským opovržením byla už trochu natlačena do toho, že teda holt když jeden píše totéž (psychologicky i politicky promakanej příběh s prvkem romantiky/vztahů), není to totéž, pokud v jednom jsou vesmírný lodě (to je oukej) a v druhým koně a božstva (romantický čtení pro žencký). Takže už jsem si tak nějak zvykla nazývat Chalion romancí. (Penric mě neurazil, ale na to, abych ho chtěla číst znova, mi přišel málo propracovanej, a na jednohubku zas málo údernej)

A teda, cukrkandlovost mi zas tak extra nevadí, navíc když všechny ty postavy si prožily slušný pekla a ten happy-end jim už přeju. Ten díl, kde se Miles dvoří Kateřině, patří k mejm asi nejoblíbenějším z celý ságy:)) A děkuju za poučení s klingonskou fanfic:D
    Sharing Knife, mea culpa. Já ho oproti těm ostatním universům četla tak jednou dvakrát.
    VANEK
    VANEK --- ---
    DEADSLUT: LMB/Vorkosiverse taky miluju, takže mám tendenci gatekeepovat – nemá! Nic takového ona nemá!
    Chalion (aspoň co jsem přečetl z těch úvodních; k Penricovi a Desdemoně už jsem se nedostal) je prostě dobrá fantasy, s romantickým prvkem (potažmo dobře napsanými živými postavami).
    Jak jsem kdysi napsal (ale nemůžu najít, kam), ony už "Cáry cti" začínaly (krom klingonské fanfic / filed-off serial numbers) tou nejklasičtější zápletkou, jak se dva nenávidí, ale okolnosti je donutí spolupracovat, a protože jsou dobře napsaní a živí (a ovšem příhodně extrémně single), profesionální a osobní úcta přeroste v hlubší cit.
    Potom všemožné ty svatby v pozdních dílech už na mě byly trošku moc (a Winterfair Gifts totální cukrkandl, však taky vyšly v nějaké té romantické antologii).
    Jo, a The Sharing Knife, singulár.
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    NELLAS:
    DEADSLUT: Ilona Andrews – série Kate Daniels nebo cokoliv jiného. To je za mě top, i když první díl KD je... Náročnější, člověk se k tomu musí trochu pročíst, ale opravdu to stojí za to.

A doporučená Mercy je taky super.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam