• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MARIOOgreenpeace
    Volnost projevu.:)
    rozbalit záhlaví
    ALIQUPISO
    ALIQUPISO --- ---
    DIG: Solární panel se dá z většiny recyklovat a jeho recyklace se oproti výrobě nového ekonomicky i energeticky vyplatí. V ČR to zajišťuje bezplatně firma PVCycle. Většina panelů v ČR má recyklaci předplacenou.

PV panely se skládají z hliníku, plastu, skla a křemíku a vše krom plastu se dá recyklovat. Konkrétně ty křemíkové destičky se dají znovu použít. Recyklace PV panelů se ekonomicky i energeticky vyplatí a proto se v budoucnu nebudou válet na skládkách, ale recyklovat.
    DIG
    DIG --- ---
    HEXXX: přečetl jsem si to, ale chybí mi tam jedna odpověd, jak se budou recyklovat použitý solární články (obsahují spoustu vzácných kovů,ekologicky těžených v číně, a třeba kadmium který se ve výrobě používá je rakovinotvorný kov vstřebávající se kůží) takže jak se bude recyklovat??? už jsem si těch studii pár přečetl a nikde jsem nic o tom jak se s tím bude nakládat až to doslouží nenašel...

jiank k té studii.. cituji:. strana 30...
    s přihlédnutím k aktuálnímu vývoji na trhu s ropou byl jako
    vstup do scénáře použit vyšší scénář publikovaný ve World Energy outlook
    2009, který předpokládá cenu 124 eur za barel ropy v roce 2030, a jeho
    extrapolace do roku 2050.

používat cenovou studii cen ropy z roku 2009, mi v roce 2015, po těch všech pádech cenu ropy i přijde nesmyslné, a magické slovíčko extrapolace, mno extrapolovat můžeš jak k nejvyšším tak k nejnižším odhadům, ale kam extrapolují nebo jak ty čísla používají, to nám greenpeace neřekne.... Jinak některé nápady nejsou špatný, bioplynky, určitá forma smartgrids ale celkově, číselnej chaos a neekologické (nerecyklovatelné)řešení...
    HEXXX
    HEXXX --- ---
    LINKOS: doporucuji procist http://www.greenpeace.org/czech/cz/Kampan/klima_a_energetika/EnergetickaRevoluce/ . gp nerika ted hned prejdeme 100% na obnovitelne zdroje, nabizi dlouhodobou strategii prechodu v radu desitek let.
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    LINKOS: Podle mého jsme toho schopni, ale zatím nemáme technologie na takové úrovni, abychom více vytěžovali. Peníze do vědy, kam vlastně jdou ? V Americe vymýšlejí furt nějaké mobilní aplikace, dost prachů se vrazí do farmakologie, genetiky apod. Velké korporace zatím nemají zájem na opuštění ropné a uhelné ekonomiky.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    skutečně myslíte, že jsme schopni získat z obnovitelných zdrojů to množství energie co poskytuje ropa, uhlí a atom?
    Ano chápu jednotlivé zdroje mají svoje úskalí, ale čím je můžeme nahradit?
    Sám jsem uvažoval, že si přestavím dodávku na rostliný olej- zatím mě odradilo určité riziko zadření motoru, při netěsnostech motoru, nebo začnu používat bionaftu, tam mě snad odrazuje hlavně, že má Babiš monopol na zpracování řepky.
    No vím o zařízení co je schopno bionaftu produkovat, stojí tak okolo 70k-100k kč, ale to taky není nízká investice, když vezmete jaká je cena oleje dnes, tak ta návratnost je daleko.
    Ale rozhodně si nemyslím a nemyslí si to třeba ani Standa Miler, který na něj jezdí a byl takovým vozem v Indii, že přestup na bionaftu nás zachrání, už kdyby jsme byli schopni vyprodukovat ho takové množství.
    Ohledně slunečních a větrných elektráren jsem zatím skeptický. Pokud vím nebylo vyřešeno několik problémů, jako kolísání v síti, záloha, případně uschování energie, recyklace panelů... Pokud v greenpeace znají řešení těchto problémů, rád je si je přečtu.
    MARIOO
    MARIOO --- ---
    ANIKEVESTIFEX: Kazda mince ma dve strany a zrovna v tomhle s tebou souhlasim.
    ANIKEVESTIFEX
    ANIKEVESTIFEX --- ---
    Doporučuju dokument END CIV: Resist or Die, zmiňuje i ten druhý pohled na Greenpeace. Mě osobně taky vadí, že se v tom točí tolik peněz.
    Z osobní zkušenosti nechápu, že jednou člověk pošle Greenpeace 150 Kč a od tý doby ho 3 roky otravujou papírama, jak mám obnovit podporu - vážně EKO, těch 150 korun už proposílali v těch dopisech co mi furt chodí.
    -Jinak ale nechci do ničeho rejpat, jen využívám volnosti projevu :)
    ALIQUPISO
    ALIQUPISO --- ---
    LINKOS: tedy s tou ropou asi nějaká biopaliva, ale nejsem na to odborník, takže nechci kecat

Energetická revoluce | Greenpeace Česká republika
    http://www.greenpeace.org/czech/cz/Kampan/klima_a_energetika/EnergetickaRevoluce/
    ALIQUPISO
    ALIQUPISO --- ---
    LINKOS: obnovitelné zdroje energie
    ALIQUPISO
    ALIQUPISO --- ---
    Je tu nějaký dobrovolník nebo zaměstnanec?
    MARIOO
    MARIOO --- ---
    LINKOS-Co takhle energie ze slunce,vetru,vody ... A jde i o to nechovat se tak konzumne a umet setrne vyuzivat energii.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    docela by mě zajímalo co greenpeace nabízí jako alternativu vůči ropě, uhlí a atomu...?
    MARIOO
    MARIOO --- ---
    MARIOO
    MARIOO --- ---
    Greenpeace Česká republika | Greenpeace Česká republika
    http://www.greenpeace.org/czech/cz/
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam