ja nevim, i s takovym odstupem casu bych tomu "autorovi" porad rozkopal koule. a kdyz rikam rozkopal, tak myslim jako redefinoval.
me to treba skoro vubec nevadi z toho historickyho pohledu, popravde receno mi ten patos a sebemrskacstvi kolem 1938 nekdy uz lezou na nervy.
vadi mi to predevsim z estetickyho pohledu. ropiky jsou ozdoba krajiny, jsou do ni krasne vrostly, tou sedivou barvou a oblejma tvarama ladej s jakymkoliv mistem, nerusi, nedrazdi. vzdycky mam radost, kdyz nakej vidim, jsou to jako takovy rasici betonovy hribky. sedi si tam a do nikoho se neserou. rezat do ropiku je pro me jako kacet menhir, smirci kriz nebo bozi muka. ropik je "stavba urcena k zabijeni" nebo jak to ten sulin rekl asi takova, jako jsou ty bozi muka nastroj projekce nabozenskeho utlaku.
argument, ze jich je "hafo" je uplne idiotskej, za prvy, jak me ma pri vandalizaci nakyho mista uklidnit, ze nekde za kopcem je (zatim jeste) jiny, nezvandalizovany? a pri jaky redukci poctu si nakonec zaslouzi ochranu? az jich zbude deset? jeden?
zajimavy je to leda z hlediska pedagogiky a vyvojovy psychologie, kde se stala chyba, kdyz normalni clovek pochopi, ze borenim prace ostatnich si kamarady neudela, nekdy ve dvou letech na piskovisti.