• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALMADDocker a kontejnery
    Docker aneb přístupný provoz kontejnerizovaných aplikací
    Docker(Hub), Compose, Swarm, boot2docker, DevOps, LXC, ECS, TumTum a jiné buzzwordy
    Bezpečnost v prostředí kontejnerů
    Related: automatizace [ Centralizovaná správa stanic a ostatních prvků v síti konfigurace/inventarizace/instalace/aktualizace/zalohovani ]
    rozbalit záhlaví
    KOJA
    KOJA --- ---
    HVJ3R: Predem se omlouvam, mozna zmotam terminy.

    Necht mam jediny node a na nem bezi service ve trech replikach. Pripravim a do swarmu pridam druhy node. Otazka zni zda se necha nejak zaridit aby se nejaka z tech trech replik automaticky "prestehovala" na ten druhy node aby byl cluster robustnejsi proti selhani jednoho z nodu.

    Duvod proc jsem to resil byla predstava, ze pokud se tohle nedeje automaticky, tak kazde "zaskobrtnuti" hw/os/sw nodu mi efektivne vyradi node z clusteru a cely cluster se tak pomalu sestehovava na jediny node. Nebo je to blbost?

    Mam skoro pocit, ze jsem nekde videl, ze tohle docker-swarm zatim neumi ale pamet uz nerika kde. Na druhou stranu mi to ale prijde celkem dulezite a tusim, ze docker-swarm uz asi dost lidi pouziva v produkci, tak jsem z toho muflon.

    Predem diky za osvetu.
    HVJ3R
    HVJ3R --- ---
    KOJA: Replik ceho?
    KOJA
    KOJA --- ---
    HVJ3R: Nedavno jsem si s tim taky hral, ciste ze zvedavosti, ceka nas Kubernetes. Neprisel jsem na to jak po pridani nodu do clusteru automaticky rebalancovat rozlozeni replik. Ma docker-compose takovou ficuru?
    ADMIX
    ADMIX --- ---
    ALMAD: My to zatim nemame, ale chceme, jsme v rany fazi testovani a vyzkumu (the R part in R&D :D )
    ALMAD
    ALMAD --- ---
    ADMIX: Je něco na consulu a vaultu co jste našli a nelíbí se vám? Oba bychom taky rádi.
    HVJ3R
    HVJ3R --- ---
    ADMIX: Pouzivame docker-compose, zatim jen pro dev env, desitky kontejneru a spokojenost.
    ADMIX
    ADMIX --- ---
    Zaujal me Nomad od Hashicorp, blby je ze od nich uz zkoumame consul a vault, treti produkt uz je podezrelej :D
    MUXX
    MUXX --- ---
    ADMIX: Mozna uplne mimo ale nedavno jsem narazil na toto: https://vmware.github.io/photon-controller/
    ADMIX
    ADMIX --- ---
    Existuje neco peknyho na jednoduchou orchestraci kontejneru pro small-scale systemy? Hlavni vyhoda kontejneru v soucasny dobe je deployment stategy, ale muze se stat, ze system skonci se dvema fyzickejma strojema (a mozna par VM na nich), malokdy se instalace dostavaj do vyssich desitek stroju. Vetsinou on-premise, bez internetu. Vsichni si chvali kubernetes, ale to je jako atomovkou na komara :)
    DRACUL
    DRACUL --- ---
    hadam ze init kvuli tomuto
    Docker and the PID 1 zombie reaping problem
    https://blog.phusion.nl/2015/01/20/docker-and-the-pid-1-zombie-reaping-problem/
    NIXIMOR
    NIXIMOR --- ---
    MARECEK: k cemu nejaky init? Udelej si jednoduchy shell script, kterej inicializuje prostredi a spusti binarku tve aplikace v popredi, tj neforkne do daemona, ale zustane po dobu behu aplikace blokovat konzoli, a tenhle script pak dej jako entrypoint toho dockeru. Nic vic delat netreba.
    MARECEK
    MARECEK --- ---
    jak resite spusteni nejakyho daemona po startu kontejneru v dockeru?
    mam jednu aplikaci co na beznym systemu startuje pomoci supervisiord a na dockeru se mi vubec nedari ji presvedcit aby nastartovala hned jak nabehne kontejner...
    Zkousel jsem psi kusy s dumb-initem ale proste ne a ne to tam natlacit...
    Ted jsem zkousel vzit ty relevantni casti s init scriptu a zkusit je primo natlacit tomu dumb-initu pres cmd ale taky nic a uz se v tom zacinam zamotavat...

    
    ENTRYPOINT ["dumb-init", "--"]
    
    CMD ["dumb-init", "opt/imm/.virtualenvs/imm_server/bin/activate"]
    
    CMD ["dumb-init", "/opt/imm/.virtualenvs/imm_server/bin/supervisord", "-c", "/opt/imm/imm_server/supervisord.cfg", "-u", "imm"]
    


    Muzete mi prosim nekdo poradit jak bud spravne zavolat ten init script kterej jinak bezi normalne z init.d, nebo jak tyhle startovaci commandy nacpat tomu dumb-initu?

    diky!
    UETOYO
    UETOYO --- ---
    NIXIMOR: Moc díky!
    NIXIMOR
    NIXIMOR --- ---
    UETOYO: V podstate si to predstavujes spravne, akorat pozor na databazi a perzistentni storage... resp. v tvem pripade asi idealne neperzistentni. Co jsou treba predpripravene image pro MySQL, tak maji data defaultne ve volume, takze zustavaji i mezi restarty kontejneru, coz v tvem pripade je nezadouci.
    UETOYO
    UETOYO --- ---
    Mám úplně začátečnickou otázku, která s tím asi souvisí. Chtěl bych vývoj založit jen na Dockeru. Představuji si to tak, že mám např. běhové prostředí (JVM, CLR) v jednom imagi a databázi v druhém. Tím se odstíním od jakýchkoliv závislostí na mém stroji. Image s databází používám tedy jen na integrační testy (ať už lokálně nebo na build serveru). Pokud potřebuji k vývoji více částí, použiji docker-compose. Představuji si to reálně? Můžu tím nahradit zcela Vagrant apod.
    THEODORT
    THEODORT --- ---
    VESNACH: duvod je pomerne prosty: vetsinou neni cilem dockerizovat databazi, jediny pripad ktery pamatuju byl beh testu aplikace s ruznymi db kdy jenkins pousti docker kontejnery napr. s Oracle a jinymi databazemi, kterymi si nechces zasirat vyvojove prostredi 24 hodin denne.
    k tvemu pozadavku: upravil bych si kontejner tak ze si pri startu pripoji soubor s sqlite db z hostitelskyho systemu nebo jineho sitoveho uloziste.
    DWICH
    DWICH --- ---
    Když jste u těch kontejnerů pro Django - nevíte o nějakym univerzálním kontejneru, kde by byl Python 3.x a zároveň Postgres 9.x? Tzn. kombinace těchdle dvou:

    Pro Python je: https://hub.docker.com/_/python/
    Pro Postgres je: https://hub.docker.com/_/postgres/

    Kdyby byl už nějakej hotovej, rozuměj - kdyby se už někdo staral o jeho vývoj/údržbu, nemusel bych se o to starat já a mohl bych používat. Případně díky za tipy, jak toho dosáhnout s minimem úsilí
    VESNACH
    VESNACH --- ---
    Container Hacks and Fun Images
    https://www.youtube.com/watch?v=1qlLUf7KtAw


    treba tahle pani v tom ma jasno, co vsechno "uklidit" do kontejneru.
    VESNACH
    VESNACH --- ---
    me slo v podstate jen o setup docker-compose pro django projekt s sqlite, nic vic :D vy do toho montujete nejaky fundamentální principy co vsechno dokerizovat a co ne. Co sem pochopil, tak image de udelat v podstate z cehokoliv, a nevidim duvod, proc bych nemel delat image z python appky, ke ktery pridam sqlite db... teda krom chyby docker-compose ohledne entrypointu, coz sem pochopil.
    NIXIMOR
    NIXIMOR --- ---
    SH_PANDA: Ano, to je urcite spravne, ale jak rikas, sqlite opravdu neni dobrej pripad, protoze proste nema tu binarku ktera ji zpristupnuje dal. Ma jen klientskou appku, ktera ti je ale z hlediska pouziti v nejakem software uplne k nicemu.
    SH_PANDA
    SH_PANDA --- ---
    sqlite mozna neni dobrej priklad, ale IMO zabalit do docker image nejakej obskurne buildovanej/setupovanej tool, nebo tool, ktery neni pro vase OS je uplne legitimni pripad pouziti Dockeru a kdyz to nevidite, tak si doplnte vlastni urazky na vasi inteligenci/znalosti/predstavivost ...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam