• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    NABUKHADNEZARCidre, cider, sidra, sagardo - jabko jako víno
    Fáze 1: jabka a mošt Fáze 2: ??? Fáze 3: CIDER!
    rozbalit záhlaví
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    No ono dostat něco ze zmrzlýho jablka asi moc nepůjde, holt to neni hrozno. A žádný dlouhý cukry v jablku, který by mráz nakrátil asi taky nebudou, jablko neni brambora. Asi to žádnou výhodu mít nebude. No jiný jablka už nemám, zkusim teda ještě jednu várku a uvidim, jestli to vůbec půjde vymačkat.
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    X_RATED_IDIOT: To ti nepovim, ale v zadny literature/diskuzich jsem to nevidel diskutovany, tak bych si tim hlavu nelamal
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    Já spíš myslel, co to udělá s chutí, případně cukrem. Doufám, že ty moje teda pudou vůbec vymačkat :)) Kdybych na to měl lis, zkusil bych z toho udělat rovnou ledovej cider, ale tim mym ručnim vřetenovym to nedám ani náhodou
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    X_RATED_IDIOT: no nekdy mraz lidi pouzivaj jako nastroj, pokud nemaj drticku - rozmrzly jabka daj rovnou do lisu. podle typu jabka to muze jit hur ci lip
    viz treba
    CiderSupply.com's profile photo
    CiderSupply.com
    15 Jan 2019, 11:25:08
    to Cider Workshop
    Several years back I froze about 58 or so different cider apple cultivars and accessed how the pulp would press. I wanted to know which cultivars I had to press immediately and which ones I could freeze for the last pressing of the season in winter. The differences were radical. Most of the common English and French cultivars did well in the sence that they stayed fibrous and pressed well. But after sweating and freezing the hydraulic press was clearly the most efficient with these dryish apples. More of the dessert apples tended to move to the mealy side of things and hold their juice. My bladder press was the only way I could get reasonable juice out of the mealy ones. Enzymes made the mealy cultivars even worse to press. Sort of like trying to squeeze oil out of grease.

If I can find my spreadsheet I will post the results of the survey.

Best regards
    Chris Rylands
    Renaissance Orchards
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    Dělal jste někdo cider z přemrzlejch jablek? Mám jich ještě pořád v sadu tak půl tuny, ale jsou na kost :)
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    X_RATED_IDIOT: Nejaka debata ted probehla na fb - resume bylo, ze teoreticky ano, ale v praxi stejne muzes mit v mostu dalsi kmeny, ktere to dokvasi a ze tudiz redukce zdroju (staceni, keeving) je jistejsi cesta
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    Máte někdo zkušenost s kvasnicema SafCider tf-06? Podle výrobce maj toleranci 6%, můj aktuální mošt má potenciál cca 7,5%, což by byla šance na mírně sladkej cider přirozenou cestou
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    Zatoulal jsem se do nove anglie a pri te prilezitosti jsem si dal sraz s Riou Windcaller a natocili jsme rozhovor o mym cidrareni a cideru v Cesku :)

464: Czech Cider: From Roadside Apples to Cellar Ferments - Cider Chat
    https://ciderchat.com/podcast/464-czech-cider/
    OHONEY
    OHONEY --- ---
    neznal jsem, ale moc pekne hledani podle pozadavonych vlastnosti u jabloni:
    Archivní odrůdy ovoce
    http://www.plantsdata.com/WebOvoceVyber.aspx
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    POHODAVOLE: sedmičky patentky od piva (albrecht) používám, držej, ale nesmíš na ten špunt moc šahat, když zatlačíš z boku, trochu fouknou. Muže to bejt problém při převozu třeba
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    DEIKSAC: sedmičky maj širší hrdlo, ta kulisa to neobejme. Mám vyzkoušenej vic caper, kterej má výměnný 26 a 29 vršky a různý kulisy a na 26 sedmičky nepasuje žádná kombinace
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    POHODAVOLE: To dela jen 26 mm. Existujou i sedmicky s timhle zaverem, ale nejsou tolik bezny
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    DEIKSAC: musim se doma podivat. Mam pravdepodobne toto:

Zařízení k vaření piva | Zátkovač "EMILY" | Domácí vaření piva - domácímikropivovary
    https://www.domacimikropivovary.cz/Zatkovac-EMILY-d695.htm
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    POHODAVOLE: 29mm je format. Zatkovacky tu reseny byly
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    X_RATED_IDIOT: To zalezi na zivinach a stavu populace. Sampansky ma klidne 20g/litr a neni s tim problem
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    DEIKSAC: chci to zkusit amatersky. Nejaky info jsem uz nabral, tak to o vikendu pripravim, objednam kvasnice a zkusim.

DEIKSAC: to nemam, ale koupim nejaky bernardy + zkusim, jestli budou sedet zatky na ty sedmicky, ve kterych se prodavaj piva.
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    DEIKSAC: jo blbě jsem to přečet, 10g ta flaška vydrží, ale počítám, že to bude rvát hubu
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    A samozřejmě beru, že už je to bez zbytkovýho cukru
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    DEIKSAC: do piva doporučujou obvykle 6g/l, já dávám 5 a jen na pšenici, ostatní sytim z bomby. Ale i těch 5 je i na pšenici až kam.
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    X_RATED_IDIOT: 10g/l je do pivnich lahvi ok teda za predpokladu, ze je dokvaseno
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam