já se pokusil o polosuchý cider, při přetáčení v neděli jsem do standardního přidal 0,05 l moštu na litr a do tohoto polosuchého 0,15l/l, nechal kvasit, jeden jsem měl v testovací láhvi s tím patentním uzávěrem, zbytek klasická korunka. V úterý jsem z testovací láhve ochutnal a řekl si, je to dobrý, ještě chviličku, no ve středu a čtvrtek jsem neměl čas, ten přišel v pátek. Dal jsem pět lahví do nejvyššího hrnce, co mám (papiňák, stejně byly ponořeny do max. 2/3 objemu), doprostřed jsem dal otevřenou lahev s vodou stejné teploty s teploměrem a začal ohřívat. Začlo to dost bublat. Když jsem dosáhl 65stC, tak jsem teplotu cca 15 min. udržoval a vyndal. První láhev šla do studené vody a hned se rozletěla, naštěstí se nikomu nic nestalo, jen mi došlo, že jsem dement. Takže jsem je dal zchladit na chodbu. Pak přišla druhá várka, asi jsem to zahříval rychleji, dvě láhve se odšpuntovaly a trochu pokropily kuchyň, zbylé dvě vydržely. dva dny na to jsem ochutnal tu odšpuntovanou a celkem to jde, jenže udělal jsem to pozdě, měl jsem to udělat už v úterý, je to málo sladký. Chuť trochu plošší, ale tak strašný to není. Dělat to už nebudu, za to mi to nestojí :) Nechám je ještě měsíc a pak vysleduju, jestli se kvašení skutečně zastavilo a jak to chutná a samozřejmě porovnám se standardní šarží.
Napadlo mě, že ty láhve s patentním uzávěrem nejsou špatné, před zahřátím odfouknout a až pak zahřívat, mohlo by to být bezpečnější a CO2 zůstává v dostatečném množství i tak.