• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    NABUKHADNEZARCidre, cider, sidra, sagardo - jabko jako víno
    Fáze 1: jabka a mošt Fáze 2: ??? Fáze 3: CIDER!
    rozbalit záhlaví
    OHONEY
    OHONEY --- ---
    neznal jsem, ale moc pekne hledani podle pozadavonych vlastnosti u jabloni:
    Archivní odrůdy ovoce
    http://www.plantsdata.com/WebOvoceVyber.aspx
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    POHODAVOLE: sedmičky patentky od piva (albrecht) používám, držej, ale nesmíš na ten špunt moc šahat, když zatlačíš z boku, trochu fouknou. Muže to bejt problém při převozu třeba
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    DEIKSAC: sedmičky maj širší hrdlo, ta kulisa to neobejme. Mám vyzkoušenej vic caper, kterej má výměnný 26 a 29 vršky a různý kulisy a na 26 sedmičky nepasuje žádná kombinace
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    POHODAVOLE: To dela jen 26 mm. Existujou i sedmicky s timhle zaverem, ale nejsou tolik bezny
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    DEIKSAC: musim se doma podivat. Mam pravdepodobne toto:

    Zařízení k vaření piva | Zátkovač "EMILY" | Domácí vaření piva - domácímikropivovary
    https://www.domacimikropivovary.cz/Zatkovac-EMILY-d695.htm
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    POHODAVOLE: 29mm je format. Zatkovacky tu reseny byly
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    X_RATED_IDIOT: To zalezi na zivinach a stavu populace. Sampansky ma klidne 20g/litr a neni s tim problem
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    DEIKSAC: chci to zkusit amatersky. Nejaky info jsem uz nabral, tak to o vikendu pripravim, objednam kvasnice a zkusim.

    DEIKSAC: to nemam, ale koupim nejaky bernardy + zkusim, jestli budou sedet zatky na ty sedmicky, ve kterych se prodavaj piva.
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    DEIKSAC: jo blbě jsem to přečet, 10g ta flaška vydrží, ale počítám, že to bude rvát hubu
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    A samozřejmě beru, že už je to bez zbytkovýho cukru
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    DEIKSAC: do piva doporučujou obvykle 6g/l, já dávám 5 a jen na pšenici, ostatní sytim z bomby. Ale i těch 5 je i na pšenici až kam.
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    X_RATED_IDIOT: 10g/l je do pivnich lahvi ok teda za predpokladu, ze je dokvaseno
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    POHODAVOLE: To muzes ale necekej solidni drink. Nicmene mel jsem treba varku, ktera v obdobi cca 1-2mesicu uzasne kvetinove vonela a mela skvelou chut, ale pak to zmizlo a z ty sezony to bylo nejslabsi. Nektery cidery kvuli zivinovymu stresu kvainek maj etapu, kdy jsou plny h2s, ale obvykle to prejde a jsou ok
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    POHODAVOLE: Kdyz nemam nic dulwzitejsiho na praci :) obvykle kdyz se most vyceri
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    JESTEDMAN: Od boje s plisnemi je tu sanitace nadob. Plus pH mostu radsi max 3.8, u vyssiho si koledujes (ale nektery britsky tusim jsou i 4)
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    POHODAVOLE: Jestli to mas blizko do nemecka, tak si tyhle patentni porid nekde v napojovce - pokud nebudes mit smulu na nejakyho moulu, tak si odneses techdle flasek i s basama, kolik zaplatis, byvalo tusim 15 centu flaska a 2 nebo 3€ basa. Nebo si to koupis i s naplni a mas testovaclu slusnejch piv
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    POHODAVOLE: Jak moc velkou presnost chces? A jsi schopen ji dodrzet? Ve hre mas spoustu promennejch - odrudovy slozeni/podnoze/pudu/stari sadu/prubeh sezony/svy chutovy preference/ typ nadoby na kvaseni ci skladovani/teplotu kvasu v prubehu mnoha mesicu etc etc
    Kopicka mel na webu kdysi neco jako dejte most do demizonu a prikrejte to hadrem. Kdyz to doplnis o cisty demizon, hadr nahradis kvasnou zatkou a delas ze zdraveho ovoce, tak mas zadelano na prvni uspechy
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    Tak já jen za mě, totálně línýho lempla, co to pak ani nepije :)) : kvasim mangroovama, startér nedělám, jen rehydruju, nesířim, nepřevařuju, teplotu mám pokojovou (což je +- střed optima) a dokvašený (v plastovejch medařskejch kýblech) to je tak do 10 dní. Ve voku to nemám, takže to měřim spektrometrem. Pak to dávám na coldrash a stáčim do patentek co kde najdu. Když jsem měl málo skla, dával jsem to i do hnědejch petek. Do každý pak dávám čerstvej mošt, velkej panák na litr je tak akorát, víc bych se bál. Cukr se dá taky, kolem 5g/ l, ale chce to dextrózu, sacharóza škrábe v krku. Pít se to dá tak za měsíc a půl, to už je to nasycený. Ale dobrý to neni. Chce to tak rok ležet, po dvou je to lepší
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    JESTEDMAN: Občas přidám divoký zákvas z už rozkvašených várek nebo si dám mošt do sklepa a trochu odliju do petky a dám ji do tepla. Rozkvasí se do druhého dne a použiju to jako kvásek. Ale většinou se to do dvou dnů rozjede samo.
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    JESTEDMAN: slušná doba, jsem čekal, že do měsíce budu konzumovat 😂
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam