Je tomu přesně 10 let. Deset let ode dne, kdy se 15. etapa Vuelty vedoucí na pyrenejský vrchol Formigal proměnila v jednu z nejpamátnějších v historii cyklistiky. Toho dne byl tehdy mocný tým Sky zaskočen jako nikdy předtím a jeho dva týdny pečlivě vytvářená stavba se zhroutila. Alberto Contador a Nairo Quintana naopak naprosto nečekaným útokem překvapili nepřipravené konkurenty. A rozpoutali tak nevídanou štvanici.
„Byla to naše taktická chyba,“ říká s odstupem mnoha let Leopold König, na Vueltě 2016 dvojka týmu Sky, jehož sny o pódiu se rázem proměnily v drtivé zklamání.
Nebyl na konci sil.
Ani jej neobětovali ve prospěch týmového lídra Chrise Frooma.
„Jen jsme udělali chybné rozhodnutí,“ ulevil si. „Deset vteřin váhání nás stálo celou Vueltu. Jak moji, tak i Chrise v boji o titul.“
Byli jsme tehdy u toho. S novináři z celého světa jsme na sebe na Formigalu nechápavě hleděli: Co se to proboha děje?
Více než polovina pelotonu měla být vyloučena. Ale nebyla.
A takhle se to přihodilo.
Devadesát hodin trvá celá Vuelta a my ji v deseti vteřinách dneska po startu ztratíme. Patnáct etap stresů tak přišlo vniveč. Hodně moc mě to mrzí.
Leopold König
po bláznivé etapě španělské Vuelty 2016 na Formigal
Nejprve místo děje: Formigal, aragonský vrchol v 1 550 metrech na španělské straně Pyrenejí. V roce 1972 byl historicky prvním horským dojezdem Vuelty, která se sem v následujících letech příležitostně vracela. Obtížností se však neřadí mezi nejtěžší kopce závodu a nevybudoval si ani aureolu ikonických stoupání, jakou získaly Angliru, Lagos de Covadonga nebo Los Machucos.
Až do 4. září 2016.
Během krátké a explozivní, jen 118 kilometrů dlouhé etapy byl svědkem neuvěřitelného představení.
O den dříve absolvovala Vuelta exkurzi přes hranice do Francie, kde si na legendárním Aubisque vedl tým Sky výborně. Froome se držel v celkovém pořadí na dohled vedoucího Quintany z Movistaru a experti se shodovali, že v dlouhé časovce třetího týdne Brit kolumbijského soka snadno „smázne“. Navíc si výborně jedoucí König na Aubisque polepšil na páté místo v celkové klasifikaci.
Možná, že to jezdce Sky až příliš ukolébalo.
Čtvrt hodiny před startem následující 15. etapy vedoucí na Formigal byli na startu v Sabiňanigu hosté v kavárnách, rozmístěných podél úvodního kilometru neutralizované zóny trati, poněkud překvapeni: Viděli jste, kdo to kolem nás proletěl? Alberto Contador!
Lídr stáje Tinkoff, se „nanečisto“ rozjížděl, tam a zase zpátky, zahříval nohy.
Měl cosi za lubem.
A skutečně. Už na 3. ze 118 kilometrů etapy v krátkém sjezdu zaútočil, chytili se ho v červeném trikotu jedoucí Quintana i další jezdci stájí Tinkoff a Movistar. V čele vznikla čtrnáctičlenná skupina neustále navyšující náskok.
Tým Sky za nimi panikařil. Malou mezeru nikdo z jezdců v černomodrém nedorazil. „Přitom jsme od nich byli vážně jen kousek,“ povídal König.
A dělení pokračovalo.
„Šlo o akci zachraň se, kdo můžeš,“ vyprávěl Zdeněk Štybar závodící v barvách Etixxu - Quick Step. Největší favorit závodu Froome se probil aspoň do druhé skupiny. S ním se sem dostali jen dva pomocníci Puccio a López, jimž však příliš brzy došly síly.
Král Tour byl najednou izolován jako už dávno ne, zoufale mluvil do vysílačky, uzavřel pakt o vzájemné pomoci s mladíky Estebanem Chavesem a Simonem Yatesem z týmu Orika, jenže vše marno.
Až ve třetí skupině, daleko za nimi, jelo dalších pět jezdců Sky i s Königem. Žádný jiný tým jim ale nechtěl pomoci tahat tempo.
„Ještě chvíli jsme ho zkoušeli udržovat co nejvyšší, kdyby třeba vepředu Quintana a Contador ve vedoucí skupině zpomalili, jenže oni nezpomalili,“ vyprávěl König. „Ty dvě první skupiny jely opravdu naplno. V té naší naopak nikdo z dalších týmů jet nechtěl.“
Ač byl evidentně při silách a držel si na Vueltě vysokou výkonnost, vůbec nic by podle svých slov nezmohl, ani kdyby se rozhodl stíhat skupiny před nimi osamoceně, nebo pouze s pomocí svých čtyř kolegů. „Ti vepředu jeli totální šrot,“ připomněl.
Pak už König a jeho parťáci jen lamentovali. Pochopili: Nepůjde to.
Po 40 kilometrech etapy činilo manko Königovy skupiny, která vlastně byla zároveň i početným pelotonem, sedm minut. A po 76 kilometrech, na vrcholu druhého ze tří stoupání dne, už 24 minut. Do cíle na Formigalu stihli poté ve stavu totální demoralizace nabrat další půlhodinu.
Také König se musel přizpůsobit vůli drtivé většiny. Ta zněla: Nejedeme. Limit neřešíme, jen to nějak došlapeme. Je nás tolik, že nás přece nevyloučí.
Tolikrát dal tým Sky předtím na Tour ostatním pocítit, co znamená kolektivní síla. Teď jim ostatní ukazovali, co dokáže kolektivní nezájem.
Borci s nápisem Sky na dresech proto pokračovali ve třetí skupině bez chuti a motivace a jejich ztráta drasticky narůstala.
Přestřižené řazení, otrava, klády na trati. Jak se rodil double, který Pogačar nemá
Contadorovci a Quintanovci v čele etapy naopak přímo letěli. „Nebyl jsem až tak optimistický, že se nám ten útok povede, stoupání na trase totiž nevypadala příliš náročně,“ líčil Contador. „Ale hned od startu jsem útočil jako blázen. Ani jsem nevěděl, koho mám za sebou.“
Věděl to naopak Quintana. Moc dobře to věděl. „Jeďte, jeďte, naplno, Froome je až ve skupině za námi,“ ponoukal ostatní.
Froomova druhá skupina byla sice čtyřikrát početnější, přesto proti té první nic nezmohla a odstup nezacelovala. „Byl to boj o přežití,“ říkal po etapě Michele Scarponi z Astany. Načež přidal: „Cyklistika je nevyzpytatelný sport.“
Především souhra Movistaru s Tinkoffem a s duem stáje Etixx Brambilla-De La Cruz fungovala ve vedoucí partě skvěle. „Náš tým byl famózní, kluci odvedli úžasnou práci,“ ocenil Quintana vlastní pomocníky. „A Alejandro to vše kontroloval zezadu.“
Alejandro Valverde totiž působil jako záškodník ve druhé skupině.
„Pořád jsem se tam držel Froomova kola a snažil se ho znervóznit a trhat tempo, aby nemohl regenerovat,“ popsal slavný Španěl.
Oleg Tiňkov, majitel stáje Tinkoff, stál pět kilometrů před cílem na Formigalu u trati a nadšeně povykoval na svoji hvězdu Contadora. Na Twitter potom ruský magnát napsal: „Tak přece jen jsme Sky nakopali zadek.“ (což je slušný překlad, v originálu byl místo slova zadek vulgárnější výraz)
Co se děje při otřesu mozku? A jak léčit klíční kost? Pogačarův pád očima lékaře
„Dia grandioso,“ jásal v cíli Quintana.
„Věděl jsem, že je to nebezpečná sázka, ale podívejte, co se stalo,“ vykládal třiatřicetiletý Contador, který si v celkovém pořadí polepšil ze šestého na čtvrté místo, ale především byl nadšen, jak zásadně přispěl k vývoji závodu. „Přepsali jsme scénář Vuelty,“ radoval se.
Vyčerpanému Froomovi na závěrečném točitém stoupání k lanovce ve Formigalu ujel i Chaves z Oriky.
Na Quintanu ztratil Brit 2:37 minuty.
Nemluvil a hned zmizel.
Zbylé jezdce Sky vyhlíželi masér David Rozman i další muži z realizačního týmu stáje, stejně jako mnozí reportéři.
A vyhlíželi je nesmírně dlouho.
Až po 41 minutách dorazil osamocený David López, který byl předtím jako poslední z týmu Sky k ruce Froomovi, a když si z tempa druhé skupiny vystoupil, už se nedokázal propadnout až do té poslední.
Okamžitě po projetí cílem se López otočil a beze slova opět sjížděl kopec zpět, k týmovému autobusu čekajícímu pod svahem.
Ti ostatní stále nikde.
„Oni snad špatně odbočili a jeli do Francie,“ zazněl v našem hloučku černý humor.
Teprve po 54 minutách přijel peloton nebo chcete-li „grupeto“ 91 cyklistů, včetně Königa a dalších pěti jezdců Sky.
Jednadevadesát cyklistů, včetně Leopolda Königa a dalších pěti jezdců týmu Sky, přijíždí do cíle 15. etapy Vuelty na vrchol Formigalu se ztrátou 54 minut, jak ukazuje i časomíra na cílové bráně.
Mluvčí týmu Sky Mattia Palombini prohlásil, že jejich jezdci nebudou za cílem mluvit s novináři. Reportéři se nad tímto verdiktem rozčilovali.
König se pro iDNES.cz přesto rozhovořil. „Cítím se teď tak prázdný,“ říkal mi kromě jiného. „Devadesát hodin trvá celá Vuelta a my ji v deseti vteřinách dneska po startu ztratíme. Patnáct etap stresů tak přišlo vniveč. Hodně moc mě to mrzí. Ale...“
Nadechl se a dodal: „Pořád je to jen sport.“
Pak už ho mluvčí nekompromisně poslal pryč.
Překládal jsem vzápětí Königova slova žádostivým zahraničním kolegům i agenturám, protože to byla v cíli formigalské etapy jediná slova, které některý ze závodníků Sky pronesl.
Pomocníci ho nevarovali. Pogačarův karambol očima českého aktéra Vuelty
Večerní nebe nad Formigalem se zatím barvilo do růžova. Pro Sky však bylo černočerné.
Nairo Quintana naopak přišel na tiskovou konferenci a zahájil ji slovy: „Velmi pěkný večer.“
Celkem 93 jezdců dokončilo etapu mimo časový limit, na jehož základě by museli dorazit nejpozději 31:24 minut za vítězem. Měli proto být ze závodu všichni vyloučeni, jenže jury posléze podle očekávání vyhlásila, že je vzhledem k jejich velkému počtu na Vueltě ponechá.
Kdyby tak neučinila, z týmu Sky by mohl dál pokračovat jen Froome. Jediný jezdec by zůstal v závodě i stájím Lotto Jumbo, FdJ a Bora. A žádného by už neměl tým Direct Energie.
Leopold König u týmového autobusu Sky na Vueltě 2016.
Článek 2.6.032 pravidel praví, že „pouze ve výjimečných, nepředpokládaných případech a při zásazích vyšší moci může jury po konzultaci s organizátory navýšit limit“.
K zásahu vyšší moci sice nedošlo, maximálně tak contadorovské a quintanovské moci, nicméně komisaři si nedovolili vyloučit více než polovinu pelotonu. Vždyť na Vueltě by potom zbylo jen 71 cyklistů.
Přesto tento verdikt hned vyvolal nesouhlasné reakce některých jezdců, kteří cílem toho dne projeli včas. „Ponechat je po nesplnění limitu v závodě je podvod,“ rozčiloval se například Jan Bakelants z AG2R.
Téma viny v následujících dnech plnilo nesčetné cyklistické diskuze.
Ředitel závodu Javiér Guillén pro list AS prohlásil: „Šlo o výjimečnou situaci. Bylo nutné vzít v potaz únavu z předešlých etap.“ Členové jury ponechání opozdilců v závodě v rozporu s pravidly odůvodnili velkým vedrem a extrémní obtížností Vuelty, a především předchozí etapy na Aubisque.
Froomovi tak jeho pomocníci zůstali.
Včetně Königa.
„Srovnal bych se i s vyloučením zbytku týmu,“ pronesl britský jezdec o dva dny později svým uhlazeným gentlemanským hlasem při setkání se skupinou novinářů během volného dne. „Komisaři jsou tu od toho, aby rozhodovali. Ale rozhodli jinak.“
DVA DNY POTÉ. Chris Froome v hotelu během volného dne Vuelty v Peňíscole při debatě s novináři.
Až s odstupem času se lídr Sky k šílené etapě vracel. „Byl to pro nás těžký, moc těžký den. Chlapci odvedli spoustu práce už předtím v sobotu,“ připomněl, jak během královské etapy na Aubisque stahovali jeho pomocníci počáteční početný únik, v němž měl převahu Movistar. „Nebyli jsme pak další den ráno připraveni stejně dobře jako některé jiné stáje. Contador a Quintana jeli chytře, zaskočili nás a my se nikdy nevzpamatovali.“
Zůstal sice po této etapě celkově druhý, ale na Quintanu rázem ztrácel 3:37 minuty. Příliš mnoho.
„Občas dostanete ve sportu i takovouhle facku,“ ulevil si manažer týmu Dave Brailsford. „Šlo o otázku taktiky, nikoliv výkonnosti.“
Froomovy ambice po třech titulech z Tour konečně ovládnout také Vueltu dostaly na Formigalu obří trhlinu, kterou přes veškerou snahu nedokázal ve zbytku závodu zacelit. Bojoval, snažil se také Quintanu zaskočit, ale marně, v cíli v Madridu skončil druhý.
VÍTĚZ. Nairo Quintana na tiskové konferenci po dvacáté etapě Vuelty 2016, kde odolal všem nástupům Chrise Frooma a v závěru mu sám ujel.
Königův sen o top 5, či dokonce stupních vítězů na Grand Tour shořel na Formigalu definitivně.
„Dlouho mi trvalo, než jsem se z toho zklamání psychicky dostal,“ přiznává po letech. „Přestože jsem ve zbytku závodu měl dobré výsledky, dojel jsem druhý v etapě (do Lluceny) i šestý v časovce a pomáhal jsem Chrisovi v poslední horské etapě, tak v pohodě jsem rozhodně nebyl. Věděl jsem: Mohl jsem tady dokázat mnohem víc.“
Už nikdy žádnou další Grand Tour nejel. Vleklé zdravotní potíže vyhnaly českého cyklistu z pelotonu.
Froome se o rok později do Španělska vrátil a tentokrát konečně Vueltu ovládl. Načež se v madridském cíli usmál a prohodil: „Strašák Formigalu ale v mé mysli zůstával až do poslední etapy.“
Zdroj:
https://www.idnes.cz/sport/cyklistika/formigal-vzpominka-vuelta-froome-konig-contador-quintana.A260903_202757_cyklistika_tm2?zdroj=cyklistika_hp