• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SKATEMURAIVěci které vydrží roky
    Oblečení, elektronika, tipy na věci co vám vydržely roky... I drahé značky nejsou zárukou, proto tento klub..
    rozbalit záhlaví
    JAKUBMOKRIS
    JAKUBMOKRIS --- ---
    Hodinky Casio G-Shock. Jednak jsou věčné a druhak vydrží úplně všechno. Potápění, pády, vymáchání v oleji, ztracení na zahradě a nalezení po půl roce... Hrozně se líbí dceři, která s nima taky dělá psí kusy, ale nemusím se bát jí je půjčit, protože vím, že je nerozbije.
    ANONKA
    ANONKA --- ---
    Šicí stroj Veritas rok výroby 1973, včera přivezený z opravy (po těch letech) s doporučením opraváře držet se ho (stroje) zuby nehty, že je to u nás nejtrvanlivější a nejméně často opravovaný výrobek.
    ATREY
    ATREY --- ---
    Boty Dr.Martens. Jedny dokonce vydrzely 8 let staleho chozeni.
    BOS
    BOS --- ---
    varná konvice Bosch

    KACHNIK
    KACHNIK --- ---
    kafemleinek od lodosu
    TROJKA
    TROJKA --- ---
    . .boty Dockers a Prestige ,džíny Levi's,košile Pepe a české armády a auto Tatra 603 :). .
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    MAR_TINA: soulas, kolikrát je to loterie i u stejnýho výrobku jednoho výrobce
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    Spíš je to vtipné, ale právě vyhazuju mikinu na zahradu, která je už příliš vytahaná a opraná. Je to kousek obyčejné teplákové mikiny z tehdejšího katalogu Otto, asi 18-20 let starý. Vydržel i zip a kapsy a šňůrka u kapucy.
    Koupila jsem si téměř stejnou z Bonprixu, tak za 20 let napíšu.

    Chci tím říci, že mi to poslední dobou přijde jako čím dál větší loterie.
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    AMSTERDAM: Osobní ne, ale poznala jsem několik Švédů, kterým vydržely někdy od střední školy dvacet let.
    TSOH
    TSOH --- ---
    CUKI: Lizard Australie jsem měl celkem asi 3 a vždy jsem je byl schopen odrovnat jeden pár za cca 1,5 sezony... Achillova pata z mého pohledu bylo spojení popruhů/řemínků v návaznostii na samotný vršek boty (kožený nášlap)... zde se řemínky vždy třením natolik ztenčily, že se nakonec některý přetrhl. Přitom by stačilo aby byl řemínek upevněn do nějakého oválu z tvrdého PVC...
    JAKUBMOKRIS
    JAKUBMOKRIS --- ---
    BOS: Tak tyhle motory, to je to nejjednodušší, co se vyrábí. Používali (možná ještě používají) ty nejjednodušší rozvody (OHV). Sežere to palivo i hodně pochybných kvalit, ale jede furt, taky jsme měli sekačku s tímhle motorem a je pravda, že to byl nezmar. Kariéra sekačky skončila, až když se potkal nůž s kamenem a podařilo se mi ohnout tu tlustou hřídel.
    BOS
    BOS --- ---
    BOS: a pak ještě motory Briggs&Stratton u benzínových sekaček, tedy jakákoliv benzínová s tímhle je podle mé zkušenosti a lidí s většimi a složitějšími zahradami držák.
    BOS
    BOS --- ---
    elektrická sekačka na trávu ALKO. po vyndání magentické brzdy, která zastaví motor hend po vynutí, tj. nenechá ho přirozeně zpomalit, slouží už přes 8 let, seká neuvěřitelný povrchy a jede jak ďas.
    MENTONY
    MENTONY --- ---
    Take doporucuji sandaly keen. Mam kozenou variantu a nosim je 13 let od jara do podzimu. V lete na vodu a lezu s nima do reky. Teprve letos jsem zacala premyslet o novem modelu, protoze jsem uz sesmajdala paty. Tak doufam ze budu mit dalsi zas na takovou dobu.
    TMA
    TMA --- ---
    SKATEMURAI: Osvedcily se mi polobotky zn. Fluchos (prodava u nas Bata) s rucne prisivanou podrazkou -- sice se po roce-dvou prosoupe vnitrni kozena vystelka na pate (coz se necha dat u sevce opravit za rozumny peniz), pripadne je treba vymenit stelka pod chodidlem, ale celkove ty boty vydrzi sest i vice let, kdyz se o ne clovek stara (kremovat a nechat vyschnout predtim, nez je vezme znovu). K vyrazeni vetsinou doslo z duvodu defektu gumove podrazky (typicky prosoupani az na dutiny v podpatku) -- nenasel jsem sevce, ktery by je dokazal podrazit - vymena cele podrazky by prisla skoro na stejne penize jako nove boty, nechat tam prilepit takovou tu standardni gumu dopadlo tak, ze se o polovinu zvysila hmotnost a snizil komfort. Z prvni trojice kupovane postupne v prubehu let 1998-2002 jsem posledni vyradil z aktivni sluzby predloni -- jeste je pouzivam jako pracovni boty na zahradu, ale do prace je uz nenosim.

    Prvni mne tehdy staly 2200 nebo 2300, dneska jsou podobne uz za 3000; navic se zda se zacaly prodavat lepene varianty, misto sitych a ty site jsou taky nejake divne, zmenily se modni trendy. Tak spis jako historicka kuriosita.

    Jinak obecne se mi zda, ze se trvanlivost veci zkracuje s rokem vyroby. Kdyz vytahnu ze zasob stare bavlnene tricko/natelnik/..., tak po uvedeni do provozu vydrzi pri stejne intenzite noseni kratsi dobu, nez podobne koupene o par let pozdeji. Navic diky modnim trendum se treba tricko s dlouhym rukavem temer neprodava a kdyz uz, tak rukav konci nekde v polovine predlokti. Turecke slipy z prelomu tisicileti vydrzely cca 4 roky, soucasne cinske s bidou rok, nez zacnou mit dirky a tekouci oka.
    JAKUBMOKRIS
    JAKUBMOKRIS --- ---
    AMSTERDAM: No, podle mě to je založený na retro stylu, toť vše. Pokud chceš něco, co vydrží, tak bych vsadil na armádní originály, ty jsou dělaný na to, aby vydržely věky. Anebo ten Maxpedition se kterým mám jenom ty nejlepší zkušenosti.
    AMSTERDAM
    AMSTERDAM --- ---
    mate nekdo dlouhodobejsi zkusenost s vyrobky Fjallraven? Chci si koupit batoh za 7000 a resim, jestli to za to stoji. tocim dokumenty, porad se bude valet nekde po zemi. http://www.fjallraven-shop.cz/fjallraven-rucksack-no-21-large,F24206.html
    JAKUBMOKRIS
    JAKUBMOKRIS --- ---
    Boty mi nevydržely roky žádný, asi jsem ještě nenašel dostatečně odolnou značku. Z batohů jednoznačně Maxpedition, tam nelze sáhnout vedle. Kufry a cestovní zavazadla Victorinox - sice tam člověk připlatí jak sviňa, ale kdo cestuje hodně, ten rozdíl pozná. Od Victorinoxu ještě jakýkoliv jejich nožík - taky výborná věc, vždycky s sebou nosím ten svůj a už mockrát se mi to hodilo. A největší překvapení je pro mě batoh Adidas, který mám od svých 8 let, takže letos oslaví už 21 let služby. A ten je nezničitelnej. Má sice jenom jednu kapsu, tudíž vevnitř jsou všechny věci pohromadě, ale co ten toho vydržel! Kolikrát jsem ho přetěžoval, nesl jsem v něm třeba barel s vodou, takovej ten velkej. Ale vydržel všechno, mám ho dodneska, v jednom rohu se malilinko páře, to zašiju a jede dál. Pokud by měl někdo zájem, můžu ho vyfotit, vypadá už dneska fakt hrozně, ale slouží :-)
    AETHER
    AETHER --- ---
    Myslím, že je třeba tu konkrétní věc vzít do ruky a podívat se na to, většinou nezáleží ani tak na značce jako na konkrétním kusu. I dobré značky dělají levné méně kvalitní věci (a každé z nich se občas povede šunt). A i levná neznačková věc může vydržet roky. Jenže většinou v okamžiku, kdy se rozkřikne, že je daná věc dobrá, jde obyčejně kvalita dolů... když kupuju něco, co vydrželo roky kamarádovi, bohužel se nemůžu spolehnout na to, že o osm let novější produkt bude stejně kvalitní (ale možná bude) - zase se vyplatí vzít to do ruky a posoudit selským rozumem:) Jo a taky dobré znamení bývá, když dotyčná firma dává nadstandardní nebo doživotní záruku.

    S ohledem na výše napsané mám dobré zkušenosti s botami od Vagabondu (ale poslední dva roky jsem tam už nekoupila, protože mi přišly horší) a Ecca, z trekových bot jsem dřív měla ráda Lowy a Merrelly, jenže poslední dobou mi nepřijdou tak dobré. Sandály od Keenu mi vydržely taky asi šest let častého nošení. Ale ten konkrétní typ se už nedělá, a v nových jsem si nevybrala. A tak je to se vším:(

    Když odhlédnu od bot, skvěle drží věci od Crumpleru a batohy od Osprey nebo Deutera jsou takřka nezničitelné. Mikinu Icebreaker mám už deset let a vypadá pořád jako nová, trika od nich jsou taky na roky. Stejně tak Mountain Hardwear. Některé outdoorové věci jsou holt skutečně dělané, aby vydržely. Totéž se bohužel nedá říct o věcech na běžné nošení a to ani když si člověk připlatí. Zase, vzít do ruky a odhadnout, co to vydrží...
    CUKI
    CUKI --- ---
    BAMBULA: Tak to mě překvapuje, mě nevydrželi nic moc a ani se v nich dobře nechodilo...
    Byli to spíš takový trochu provětrávaný boty.
    Do relativně nedávna byly velmi kvalitní sandály, které by sem patřili, Lizard Australia, pak jestě první model Ride, který mi vydržely 2 roky (chodim v nich pořád min 9měsíců v roce, pracuju v nich na stavbě,..), ale posledních cca 5 a více let už jsou nic moc nejen výdrží, ale tvarováním :-(

    jinak
    -vařiče a výrobky od MSR (na některé věci a části maj doživotní záruku)
    -původní červená flexa z Globusu za asi 600Kč co vydřela celou stavbu, bohužel uhlíky jsou hodně atypické...
    -kalhoty GONDOGORO od high pointů
    -samonafukovačky od Therm-A-Rest
    -akučka Bosch GSR starší typ ke kterému jsem se znovu několikrát vrátil
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam