• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    CERMINEKZonky a P2P půjčky obecně
    Klub pro všechny, co investují nebo si půjčují peníze prostřednictvím P2P půjček jako Zonky, Benefi, ....

    Kde investovat:

    Zonky
    - v současnosti asi nejznámější - www.zonky.cz
    - skupina na FB: https://www.facebook.com/groups/224906947847241/?ref=bookmarks
    rozbalit záhlaví
    MARMESS
    MARMESS --- ---
    WARBABY8: Mám, vyplacení výnosů pravidelně na účet, zatím žádné delikvence
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    Ještě se chci zeptat na Roier? Má někdo tady praktickou zkušenost?
    ETKAR
    ETKAR --- ---
    WARBABY8: Na mintosu investují už od 2016. Stabilní výnos 9,5% po započtení bad loans. Na secondary marketu se nerealizuji.
    HANT
    HANT --- ---
    Kdyby tu nahodou byl nekdo, kdo pouzival Viventor a zustaly mu tam nejake nesplacene pujcky, ozvete se mi prosim do posty :)
    HANT
    HANT --- ---
    MARMESS: Estateguru to same, 2/3 v defaultu, ale co slo, to jsem od 2022 vybiral, tim to je trochu zkreslene mozna. Na Mintosu to je u me asi 10 LOs (ale neco z toho jsou zanedbatelne castky), podle jejich vlastnich odhadu se podari dostat zpet asi 66 % (ale treba zrovna u Wowwo tomu jejich odhadu zas tak neverim podle toho, jak to probihalo doted).
    MARMESS
    MARMESS --- ---
    Já mám tedy na Mintosu výnos výrazně vyšší, pohledávky za LOs po splatnosti jsou někde u 5% portfolia, přičemž zhruba polovinu toho tvoří pohledávky za LOs z Ruska, kde většina nic neplatí, na druhou stranu velkou část z toho jsem nakoupil s výrazným diskontem po začátku války. Z toho zbytku tam mám v podstatě jediný default kde probíhá soud (Turci chtěli splácet v Lirách místo Eur) a nějaký 2-3 restrukturalizace, kde LOs platí s navýšeným výnosem.

    Výpočet Mintosu ukazuje 13.87%, 17.82% včetně odměn z kampaní (ale to je potřeba brát hodně s rezervou jako orientační). Používám jejich strategii + vlastní zaměřenou na diskonty na sekundárním trhu.

    Za mě největší průser, do kterého jsem vlezl je Estateguru, tam mám v defaultu 60% portfolia i přes slušnou diverzifikaci - zejména Německo je totální průser. Sice mám prakticky všechno se zástavou, kde je EG jako první v pořadí, ale to bude bůhví kdy a bůhví kolik...

    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    HANT: tak to je za 5 let hodně ubohý výnos. Jako covid je jasnej když vlády umožní lidem nesplacet, tak tím celej byznys zabíjou. Mě jde spíš o spolehlivost poskytovatelů a dodržování zpětných odkupu v "normální" době.
    CHILDINTIME
    CHILDINTIME --- ---
    HANT: mam stejnou zkusenost
    HANT
    HANT --- ---
    HANT: 10 % za celou dobu, ne p.a.
    HANT
    HANT --- ---
    WARBABY8: Za me uspesnost nic moc. Cele to funguje, kdyz zrovna neni zadny vetsi problem (Covid, valka, jina krize), ale kdyz se neco objevi, jde to do haje a zpetny odkup to nezachrani.

    Mintos je platforma s dobrou reputaci, velkou (nebo mozna nejvetsi?) nabidkou pujcek, proverena ruznymi krizemi. Vyzkousel jsem asi 7 dalsich platforem a Mintos jednoznacne vede. A podle me ani neni potreba diverzifikovat napric platformami, protoze to stejne nefunguje, lepsi je jedna spolehliva.

    Napric poskytovateli je diverzifikace potreba. Ale i kdyz jsem se v tomhle ohledu snazil a koukal na nezavisle ratingy poskytovatelu, filtroval jen ty lepsi, sel jen do pujcek se zpetnym odkupem atd., tak mam momentalne 20 % puvodniho portfolia u LOs, co maji problem splacet. Cast z tech penez urcite jeste uvidim, ale celkove je to jedna z mych horsich investic :).

    Kdyz nebudu koukat na data z Mintosu, ktera podle me z nejakeho duvodu nesedi, ale jen na to, kolik jsem tam poslal a kolik vybral, tak tam mam od Q3/2018 zisk okolo 10 %. Sice od 2020 vybiram co jde, ale i tak je to fakt bida.
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    LEF: díky ale účet už mám. spíš mi šlo o to rozhodnout se s jakým objemem to zkusím...
    LEF
    LEF --- ---
    WARBABY8: chces promokod na mintos? zitra bych poslal.
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    LEF: díky za info, asi tomu dám šanci ;-)
    LEF
    LEF --- ---
    WARBABY8: ja tam nejaky default mam, ale nic dramatickeho. vsechno beru s BB a raitng 5+. dost mi to vychazi ze investuju do autopujcek. co obcas chodi mejl s koeficientem diverzifikace, tak to nemam uplne nejlpsi, ale rozhodne ne zdaleka nejhorsi.

    mam to presne taky z duvodu diverzifikace, tedy BONDSTER, mintos a letos jeste investown.

    nejdriv jsem poznal mintos a pak makal na bondsteru :-) (je to v podstate kopie mintosu) :-D
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    LEF: právě to chápu, že když nemůžeš vymáhat, tak jde byznys do háje. Ale právě proto mě zajímá jestli např. ty 20% úvěry na mintosu jsou opravdu v pohodě a nebo je tam nějaká díra. Pokud to funguje tak by se mi to jako diverzifikace líbilo.
    LEF
    LEF --- ---
    WARBABY8: ak tam byl problem ze stat(y) vydali ruzna narizeni, ze veritele maji byt k dluznikum vstricni, pak do toho odklady splatek ktere "museli" predevsim u spotrbitelu poskytovatele umoznit. no a kdyz poskytovatel neposle bondsteru penize, tak je nemuze preposlat investorum. to bylo na prd no.

    za me mintos lepsi nez bondster
    CERMINEK
    CERMINEK --- ---
    K níže zmíněnému MoneyStore, resp. proplat.to dnes přišel email shrnující situaci sraček, které tam řeší:


    Vážení obchodní partneři,
    situace v Money Store sro došla do kritického bodu.

    Posíláme Vám v těchto dnech zřejmě poslední peníze, které se nám pro Vás podařilo dát nějak dohromady. Rozděleno mezi Vás v poměru angažmá v otevřených aukcích.
    Níže pár vět k situaci.

    Za posledních devět měsíců jsem investoval stovky hodin práce při jednání s dlužníky (často poprvé), náklady na soudní stání a přípravu na ně, detektivní práci při hledání majetku dlužníků, jednání s věřiteli a podobně s cílem nejprve společnost oživit, následně udržet a zejména zachránit pro vás = investory maximum možného z v podstatě nedobytných pohledávek.
    Další stovky hodin padly na vypracovávání odpovědí na neustálé dotazy provozních věřitelů, soudů (v kauzách námi žalovaných i bohužel tam, kde byly podány žaloby na MoneyStore), Policie, GIBS, Celní správy, Finančního úřadu a dalších institucí v kauzách, které řeší u našich dlužníků.

    Situaci nelze popsat stručně, nicméně alespoň základní fakta:
    • podařilo se od věřitelů získat a vám = investorům a obchodním partnerům rozeslat cca 7 milionů Kč, které by jinak skončily v černé díře
    • byly sníženy historické dluhy MoneyStore o cca půl milionu Kč
    • podařilo se zanalyzovat nedobytné pohledávky, příčiny jejich vzniku a navrhnout další kroky

    V současnosti je stále zažalována více jak desítka dlužníků, ale
    • pouze elektronická dokumentace případů je pro soudy nedostatečná jak kvalitou (mizerné skeny, které lze rozporovat na pravost a někdy i čitelnost) tak kvantitou (často pouze faktura, žádný dodací list, CMR nebo jiný doklad dokazující, že obchod opravdu proběhl) a několik soudních stání MoneyStore již prohrálo
    • některé žaloby podané minulým vedením jsou ekonomicky nesmyslné = zažalováno je například 12.000 Kč, náklady na žalobu již přesáhly 100.000 Kč a velmi hrozí, že kauza bude prohraná
    • v jiných žalobách považují právní kanceláře (vždy jsme konzultovali několik) za úspěch dosažení smíru, kde bude uhrazena jen část jistiny (žádné úroky, žádné náklady), opět z důvodu neexistence podkladů (tedy jejich nezajištění minulým vedením). Bohužel obvykle je následně platební morálka dlužníku i velmi špatná a jediným „správným“ řešením je nákladné spory i zde obnovit
    • největší dlužníci mají veškerý známý majetek zabavený a čelí dalším žalobám a obviněním za desítky milionů Kč, kde většinou je žalující stranou stát s právem přednostního plnění. Navíc se vyšetřování po 20 měsících od vzniku kauzy neskutečně pomalým tempem dostalo teprve do fáze prvních výslechů obviněných.


    Obecně jsou dnes stále existující pohledávky rozděleny na více jak 12.000 částí, kde každá má individuální výši jistiny, individuální výši úroku, svého komisionáře = investora, ale sdílenou smlouvu o postoupení pohledávky a sdílenou další dokumentaci, pokud tato existuje.
    Jakkoli byl používaný informační systém robustní (a drahý), data v posledních dnech jeho funkčnosti z něj denně zálohovaná nejsou konzistentní v jednotlivých částech. Celek se samozřejmě nemění, ale prostě nesouhlasí co jsme zazálohovali ze systému my všem najednou a co si uložili někteří z Vás jako individuální investoři. Vzhledem k nefunkčnosti systému již nelze příčinu najít a vyřešit. Vzhledem k dluhu dodavateli informačního systému tento odmítá problém řešit.

    Několik z Vás požádalo o možnost řešení své části přímo. Bohužel přes intenzivní (a nákladnou) snahu na všech stranách jsme nenašli způsob, jak to procesně udělat. Žaloba je jedna, podklady také, konkrétní části pohledávky neodpovídá nějaká pojmenovatelná část plnění (navíc velmi často nedělitelná služba) a jak jsem již uvedl výše ani dokumentace části pokud je vyjmuta z celku bohužel není dobře definovatelná. Největším problémem je však často samotná ekonomická smysluplnost žaloby, kde je ve všech případech očekáván dlouhodobý nákladný spor a dlužníci nemají dohledatelný majetek…

    Jak jsem již uvedl výše naším prvořadým cílem je v existující v podstatě bezvýchodné situaci, kterou jsme zdědili, zajistit pro vás = investory maximum možného v čase, který má společnost MoneyStore existenčně k dispozici. Mimo výše uvedené jsem v minulých měsících proto hledal i potenciální možnosti, jak tohoto cíle dosáhnout mimosoudní cestou. Bohužel smysluplného smíru se dosáhnout nepodařilo, oslovené znalecké ústavy, právní, daňové i vymahačské firmy nám vždy po detailním (a placeném) seznámením se s fakty případů doporučily pohledávky odepsat. Více jak deset oslovených znalců je označilo za „neocenitelné“, neboli žádnou hodnotu nemající a v podstatě odmítli znalecký posudek vystavit. Nakonec se nám získat odborné stanovisko podařilo, nicméně k cíli = získání nějaké hodnoty pro vás, to byla pomůcka nepříliš nápomocná.
    Dnes již nové platby od dlužníků nepřicházejí (a i u v minulosti dohodnutých splátkových kalendářů bude třeba obnovit právní kroky), nikdo z poradců není schopen přijít s novými nápady na řešení a upřímně mi docházejí síly. Finance došly již dávno a další miliony do černé díry poradenství je ztracené věci nikdo dávat nechce.
    Jako jediné smysluplné řešení se proto v souladu s uzavřenými Komisionářskými smlouvami, VOP a dalšími historickými dokumenty snažím v co nejkratší době najít kupce celého balíku pohledávek, který by vám investorům přinesl alespoň nějaké finanční plnění. Jakmile se to povede, budou získané prostředky distribuovány v souladu s evidovanými investicemi. Tím praktická funkce společnosti MoneyStore k vám = investorům, definitivně skončí.

    Dle názoru několika oslovených právních kanceláří naplňují okolnosti vzniku zásadní části dnes nedobytných pohledávek znaky trestného činu podvodu. Zejména zamlčením naprosto zásadních a bývalému vedení prokazatelně známých informací o „klientech factoringu“ jako jejich insolvence, „obchody“ (a na jejich základě společností MoneyStore proplacené faktury) mezi majetkově propojenými firmami, vyvádění financí tyto společnosti a financování faktur principem „letadlo“, kde úhrada starých faktur financovaných MS z Vašich peněz byla možná jen díky v tomto pseudofactoringu nově financovaným fakturám a zejména znásobení tohoto úsilí podvodného úsilí v době, kdy již probíhalo vyšetřování a z důvodu těchto obchodů byl jedné ze zúčastněných firem zmražen majetek. Cílem nejspíše bylo zejména umělé navyšování obratu společnosti MoneyStore se záměrem ji co nejvýhodněji prodat, velmi pravděpodobně však i jiné věci. Výsledkem je pak škoda, která je v řádu desítek (blíží se sedmdesáti) milionů korun (potvrzeno posudky a v nejbližší době i trhem). V tomto duchu podáváme na členy vedení společnosti MoneyStore v období 2020 až 2021 trestní oznámení.

    S pozdravem

    Mgr. Pavel Slezáček
    jednatel
    Money Store s.r.o.
    CERMINEK
    CERMINEK --- ---
    WARBABY8: Za mě je to OK. Vše mám s BuyBack Guarantee a zdá se, ze Mintos to má zmáknuté.
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    CERMINEK: to chápu a souhlasím, vím co bylo na bondsteru v době covidu ;-) spíš mi jde o to jestli tam na mě nečeká nějaká past a ty odkupy za standardní situace dělají to co mají.
    CERMINEK
    CERMINEK --- ---
    WARBABY8: Nic není bez rizika. U P2P je krach pravděpodobnější než u banky. Viz třeba money store a jejich proplat.to

    Většinou to mám tak, že zisky z rizikových portfolií převádím na méně riziková. Takže podílové listy jednoho tuzemského fondu kupuju za zisky z krypta a tak.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam