• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    CERMINEKZonky a P2P půjčky obecně
    Klub pro všechny, co investují nebo si půjčují peníze prostřednictvím P2P půjček jako Zonky, Benefi, ....

Kde investovat:

Zonky
    - v současnosti asi nejznámější - www.zonky.cz
    - skupina na FB: https://www.facebook.com/groups/224906947847241/?ref=bookmarks
    rozbalit záhlaví
    MIC
    MIC --- ---
    ETKAR: jo díky, zajímalo mě jestli má někdo reálnou zkušenost, ale už jsem si je mezitím také škrtnul :-)
    ETKAR
    ETKAR --- ---
    MIC: krátké vyhledávání našlo dosti negativních recenzí prý kvůli špaté komunikaci s investory. Navíc se nedávno přejmenovali z původního názvu Nebanka. Pro mne to nevyznívá dobře.
    TOOKY
    TOOKY --- ---
    MIC: Všechno najdeš na jejich webu.. https://www.investown.cz/investown-clenstvi-app-web ... za mě, premium 3 - 4 už to začíná být zajímavé..
    MIC
    MIC --- ---
    TOOKY: Díky, můžu pro představu měřítek kolik tak je větší částka a kolik může znamenat solidní procenta?
    TOOKY
    TOOKY --- ---
    MIC: Ano, investičních pobídek je tam celkem dost a jsou poměrně likvidní. Jen je potřeba investovat větší částku, aby se člověk dostal k solidním procentům.
    MIC
    MIC --- ---
    Používá tu někdo Investcrown?
    Dost mě odrazuje taková "call to action" homepage - hlavně se nejdřív zaregistruj a teprv potom ti ukážeme co vlastně je reálně v nabídce...
    MARMESS
    MARMESS --- ---
    WARBABY8: Mám, vyplacení výnosů pravidelně na účet, zatím žádné delikvence
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    Ještě se chci zeptat na Roier? Má někdo tady praktickou zkušenost?
    ETKAR
    ETKAR --- ---
    WARBABY8: Na mintosu investují už od 2016. Stabilní výnos 9,5% po započtení bad loans. Na secondary marketu se nerealizuji.
    HANT
    HANT --- ---
    Kdyby tu nahodou byl nekdo, kdo pouzival Viventor a zustaly mu tam nejake nesplacene pujcky, ozvete se mi prosim do posty :)
    HANT
    HANT --- ---
    MARMESS: Estateguru to same, 2/3 v defaultu, ale co slo, to jsem od 2022 vybiral, tim to je trochu zkreslene mozna. Na Mintosu to je u me asi 10 LOs (ale neco z toho jsou zanedbatelne castky), podle jejich vlastnich odhadu se podari dostat zpet asi 66 % (ale treba zrovna u Wowwo tomu jejich odhadu zas tak neverim podle toho, jak to probihalo doted).
    MARMESS
    MARMESS --- ---
    Já mám tedy na Mintosu výnos výrazně vyšší, pohledávky za LOs po splatnosti jsou někde u 5% portfolia, přičemž zhruba polovinu toho tvoří pohledávky za LOs z Ruska, kde většina nic neplatí, na druhou stranu velkou část z toho jsem nakoupil s výrazným diskontem po začátku války. Z toho zbytku tam mám v podstatě jediný default kde probíhá soud (Turci chtěli splácet v Lirách místo Eur) a nějaký 2-3 restrukturalizace, kde LOs platí s navýšeným výnosem.

Výpočet Mintosu ukazuje 13.87%, 17.82% včetně odměn z kampaní (ale to je potřeba brát hodně s rezervou jako orientační). Používám jejich strategii + vlastní zaměřenou na diskonty na sekundárním trhu.

Za mě největší průser, do kterého jsem vlezl je Estateguru, tam mám v defaultu 60% portfolia i přes slušnou diverzifikaci - zejména Německo je totální průser. Sice mám prakticky všechno se zástavou, kde je EG jako první v pořadí, ale to bude bůhví kdy a bůhví kolik...

WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    HANT: tak to je za 5 let hodně ubohý výnos. Jako covid je jasnej když vlády umožní lidem nesplacet, tak tím celej byznys zabíjou. Mě jde spíš o spolehlivost poskytovatelů a dodržování zpětných odkupu v "normální" době.
    CHILDINTIME
    CHILDINTIME --- ---
    HANT: mam stejnou zkusenost
    HANT
    HANT --- ---
    HANT: 10 % za celou dobu, ne p.a.
    HANT
    HANT --- ---
    WARBABY8: Za me uspesnost nic moc. Cele to funguje, kdyz zrovna neni zadny vetsi problem (Covid, valka, jina krize), ale kdyz se neco objevi, jde to do haje a zpetny odkup to nezachrani.

Mintos je platforma s dobrou reputaci, velkou (nebo mozna nejvetsi?) nabidkou pujcek, proverena ruznymi krizemi. Vyzkousel jsem asi 7 dalsich platforem a Mintos jednoznacne vede. A podle me ani neni potreba diverzifikovat napric platformami, protoze to stejne nefunguje, lepsi je jedna spolehliva.

Napric poskytovateli je diverzifikace potreba. Ale i kdyz jsem se v tomhle ohledu snazil a koukal na nezavisle ratingy poskytovatelu, filtroval jen ty lepsi, sel jen do pujcek se zpetnym odkupem atd., tak mam momentalne 20 % puvodniho portfolia u LOs, co maji problem splacet. Cast z tech penez urcite jeste uvidim, ale celkove je to jedna z mych horsich investic :).

Kdyz nebudu koukat na data z Mintosu, ktera podle me z nejakeho duvodu nesedi, ale jen na to, kolik jsem tam poslal a kolik vybral, tak tam mam od Q3/2018 zisk okolo 10 %. Sice od 2020 vybiram co jde, ale i tak je to fakt bida.
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    LEF: díky ale účet už mám. spíš mi šlo o to rozhodnout se s jakým objemem to zkusím...
    LEF
    LEF --- ---
    WARBABY8: chces promokod na mintos? zitra bych poslal.
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    LEF: díky za info, asi tomu dám šanci ;-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam