• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SA213Elektronická Evidence Tržeb (EET)

    Harmonogram spuštění EET

    1/12/2016  zákon v platnosti! Ubytovací a stravovací služby
    1/3/2017 Maloobchod a velkoobchod
    1/3/2018Ostatní činnosti vyjma těch v poslední fázi, například svobodná povolání, doprava, zemědělství
    1/6/2018Vybraná řemesla a výrobní činnosti

    Narážky a vtipy v rozumé míře povoleny.

    O co jde

    Elektronická evidence tržeb spočívá v tom, že je evidována každá platba a zákazník obdrží od obchodníka účtenku s unikátním kódem. Postup bude takový, že nejpozději při uskutečnění evidované tržby odešle obchodník datovou zprávu prostřednictvím internetového připojení na server Finanční správy, kde budou informace uloženy, a bude vygenerován unikátní kód. Tento kód bude ihned odeslán zpět obchodníkovi na jeho koncové zařízení, které jej vytiskne na účtenku. Každý den půjde řádově o miliony operací, jedná se tedy o poměrně revoluční krok.
    rozbalit záhlaví
    DJFRACTAL
    DJFRACTAL --- ---
    Bych byl moc rad, kdyby nekdo vypocital alespon zhruba vsecky realne naklady EET pro stat a podnikatele a zahrnout do toho projebany cas navrhů, ušlých příležitostí, politických debat, rešení, PR, lobbing, nervy, stres, náklady pojišťoven, nezaměstnanost, úplatky... Za takou pičovinu by měla jít celá ANO do kytek, ale ne oni je ještě lidi volí dál
    NEVADA_
    NEVADA_ --- ---
    Čtyři roky s EET. Končí projekt, který změnil Česko - Seznam Zprávy
    https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ctyri-roky-s-eet-konci-projekt-ktery-zmenil-cesko-125833
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    KOC256: ono je to taky firma od firmy
    KOC256
    KOC256 --- ---
    HONCKA:
    Ono to je trochu mimo tema tohoto klubu, ale moc nudicich adminu jsem nevidel. Bud jsou vsichni tak nesikovni (coz si nemyslim) nebo te prace je porad dost.
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    H_U_N_T_E_R: zrovna u adminů je to obráceně, dobrej administrátor je ten, kterej nepracuje, protože všechno funguje. Ona hromada věcí jde zautomatizovat a pokud začneš člověka trestat za to, že je šikovnej a místo toho, aby dělal nějaké mechanické činnosti, které zaberou několik hodin týdně, napíše si scripty, které to udělají za pár minut, tak ti tam moc dlouho nevydrží a odejde jinam a místo toho ti tam nastoupí lempl, kterej to neumí, ale maká těch tvejch 8 hodin denně. Tohle se pak projeví až bude nějakej průser, protože lemp si s tím neporadí. Jediný co, tak tahle eskapáda dobrýmu adminovi naruší jeho pohodu.
    NETWORK
    NETWORK --- ---
    H_U_N_T_E_R: ja nevim jestli se bavime o tom stejnem. Pokud vim, tak primarne jsi reagoval na to, že je problém JEDNOU za 3! roky obnovit pár desítek či stovek certifikátu. Já tohle považuju za absolutně marginální záležitost, když vezmu ostatní složitosti, které z EET vyplývají. To je vše, nic víc v tom nehledej...
    H_U_N_T_E_R
    H_U_N_T_E_R --- ---
    NETWORK: tak pokud ti nevadí, že se u tebe lidi flákaj a zabývají se činností, která ti nepřináší zisk, asi bych se nechal zaměstnat. Sice mám dost práce ve své firmě, ale tobě očividně nevadí vyhazovat prachy z okna, tak že bych nějaké taky sebral?
    NETWORK
    NETWORK --- ---
    H_U_N_T_E_R: asi to nema smysl dal vice rozvadet. K me osobe a prirovnani k netáhlu - aktuálně vlastní dvě firmy a pro třetí dělám externistu, tak si prosím svá přirovnání příště nechej v šuplíku. A právě proto že mám docela nadhled nad tím jak IT oddělení a to i v korporátu funguje tak si dovolím tvrdit co, co jsem napsal...

    TOFI: jak jsem psal pár přízpěvků níže...
    TOFI
    TOFI --- ---
    Odklad EET znamená podle odborníků fakticky konec projektu | ČeskéNoviny.cz
    https://www.ceskenoviny.cz/...avy/odklad-eet-znamena-podle-odborniku-fakticky-konec-projektu/1948113
    H_U_N_T_E_R
    H_U_N_T_E_R --- ---
    NETWORK: sorry ale ty zníš jak typický státní netáhlo. Pracoval jsi vůbec někdy? Jak jako že to nic nebude stát? Buď ten člověk dělá něco užitečného, tzn. vytváří hodnoty, které vedou k ekonomickému profitu firmy. Pokud ne, tak rozhodně nebude můj zaměstnanec a poletí, to si může dovolit pouze stát. Jelikož musí část pracovní doby řešit kraviny (vyklikávat certifikáty), nedělá nic užitečného, co by zhodnocovalo firmu a tedy je jeho plat v této době pro mne stejný, jako kdybych ty prachy vzal a vysypal z okna.
    NETWORK
    NETWORK --- ---
    CYBERWOLF: to souhlasim, takove reseni mne taky napadlo.

    H_U_N_T_E_R: ten ITak dostane zaplaceno bez rozdilu jestli bude resit EET nebo neco jineho (pokud se bavime o zamestnanci). To ze mu to vyzere cas je vec druha, nicmene tu firmu to v podstate "nic navic" nestoji z pohledu platu zamestnance...
    H_U_N_T_E_R
    H_U_N_T_E_R --- ---
    CYBERWOLF: ano to co říkáš je samozřejmě logické. Jenže to by celá ta zakázka nesměla být jedno obří předražené šméčko pro kamarády z IBM.
    H_U_N_T_E_R
    H_U_N_T_E_R --- ---
    NETWORK: ty lidi někdo musí zaplatit. U vyšších stovek certifikátů to jsou nepříjemné peníze vyhozené bezdůvodně z okna. Na věc, která "přece nikoho nezatěžuje a narovnává prostředí" to je dost drahá sranda.
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    NETWORK: předpokládám, že ani IT oddělení velkých firem jen celé dny nečekají, jestli je někdo nějak zabaví a tím pádem to něco stojí.

    Nabízí se otázka, jestli by nebylo lepší řešit výměnu certifikátů přes TLS handshake, protože to by fungovalo tak nějak samo. Řekl bych, že když je to dost dobré pro elektronické bankovnictví, mohlo by to být dost dobré i pro elektronickou evidenci.

    Teda, EET vzbuzuje takových otázkek sposutu...
    NETWORK
    NETWORK --- ---
    H_U_N_T_E_R: ja to eet v zadnem pripade nechci nejak hajit, ale v cem je u velke firmy problem s temi crt? Velka firma ma IT oddeleni, kteri proste maji reminder a mesic dopredu proste vlezou na portal danove spravy, naklikaji par desitek/stovek pobocek a nasledne deploynou do pokladen.
    Zrovna v tomhle bych nepredpokladal ze ten problem bude
    H_U_N_T_E_R
    H_U_N_T_E_R --- ---
    NETWORK: pokud děláš v horní dolní v samošce, tak ti syn (když zrovna přijede ve správný víkend na návštěvu) vymění. S tím není problém. Pokud jsi větší firma, je to ultra opruz a nevím o tom, že by si ministerstvo kouzel za ta léta bylo schopné pořídit API na generování nových certifikátů.
    UCKO
    UCKO --- ---
    NETWORK: Vysvětluj to mojí mámě, kámo
    NETWORK
    NETWORK --- ---
    UCKO: jako nevím. My to EET integrovali skri api-eet.cz takže většina starosti nemáme ani my, ani naši zákazníci...
    ad crt na EET - jednou za 3roky pár kliknutí - ale no táák :)
    ad problém s připojením - pokud vím, může se to evidovat pár hodin offline a pak poslat dávkou najednou - nevím ale jetli musí něco dočasně onsite vystavit a dát zakazníkovi - u nás máme řešeno tak, že to jde automatiky na mail a nic se netiskne, takže upřímně jsem toto nemusel řešit

    sumasumárum - asi ano, pro někoho to může být velká přítěž, někdo to třeba nemusí vůbec pocítit...

    UCKO
    UCKO --- ---
    NETWORK: Poctivý člověk se stává poctivým tím, že....
    ... sleduje podporu TLS v EET a eliminuje vyšumělé protokoly, aby to fachalo
    ... mění certifikáty, které nejdou na déle než určitý čas vydat
    ... v případě jakýchkioli problémů s připojením chrlí tuny papíru s monstróním BKIP
    .. aktualizuje firmware pokladen když náhodou změní daň o setinu procenta na výpočtu nad 60 tisíc ....
    Fajn

    ... poctivý člověk jasá a plesá!

    A v zásadě mu to neuškodí.
    NETWORK
    NETWORK --- ---
    KOC256: ja ale netvrdim ze se to ma nechat bezet :D Je to rozporuplne - na jednu stranu poctivym lidem to v zasade neuskodi na stranu druhou je to zase jen dalsi utahovani sroubu co se tyce svobody (podnikani), kontroly a monitoringu (a to se mi z pricnipu nelibi).
    Ad ta data - castecne ano. Ale vzdy je to zpetne bez timestampu. Tohle by jednou (kdyz uz to teda je) mohlo aspon k necemu poslouzit...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam