Nevím, jestli se budu ptát na úplně vhodném místě, ale zkusím to, kdyžtak se omlouvám. Přemýšlím o dárku pro dědečka. Tedy ne svého, ale dědečka svého dítěte. Ten dárek by měl splňovat to, že by dědečka nějak vyakčnil a namotivoval na aktivitu s dítětem (což je tříletá holka a brzy přibude další mimino, takže klidně i něco pro dědečka + mimino). Jde tedy o mého tátu, kterého si z dětství pamatuju jako vcelku hravého a podnikavého tvora, ale s přibývajícím věkem stále více a více sedí před mobilem a snad za nejužitečnější aktivitu považuje poslouchat nějaké vzdělávací podcasty, dokumenty, tutorialy apod., což zní sice dobře, ale v podstatě nic z toho, co naposlouchá, nepřevádí do praxe. Minulé léto jsem vymyslela, že by mohli s vnučkou jako společnou aktivitu vyrobit červenomodré montessori tyče. Dopadlo to tak, že celý týden, který u nich vnučka trávila, to odkládal, a poslední den, kdy pršelo, tak tedy dojel nakoupit materiál a pak stejně řekl, že to udělá sám, protože společně to stejně už za jeden den nestihnou a navíc má strach, aby se jí něco při práci s nářadím nestalo. Takže prostě můj hlavní cíl vymyslet jim společnou zábavnou aktivitu na stmelení vůbec nevyšel. :)
Jinak má dceru samozřejmě rád, ovšem spíše ji rád pozoruje (z křesla, v kterém zevluje na mobilu na sociálních sítích), případně fotí a pak upravuje fotky. Na procházku nebo menší výlet s ní a babičkou jde, ale vždy vše musí vymyslet a zorganizovat babička (která je naopak na vymýšlení a realizování aktivit s dítětem skvělá, ale více zaktivizovat dědu taky nezvládá). Do společné činnosti se sám iniciativně nehrne a jde s ní něco sám dělat v podstatě jen na naléhání babičky, která např. jde vařit, takže ho jasně zaúkoluje, že teď se má starat on. Vím, že do těchto věcí asi nejde člověka nutit, ale vzhledem k tomu, že si ho fakt pamatuju jako tátu, který s námi jezdil na čundry, sportoval, vymýšlel blbiny... tak mě prostě mrzí, že takto zpohodlněl a myslím, že by bylo užitečné pro všechny ho trochu popostrčit (ale klidně mi napište, že to je blbost a že ho mám nechat být, jestli myslíte, že to je rozumnější).
No každopádně vzhledem k tomu, že se blíží jeho narozky, tak mě napadlo dát mu něco, z čeho by vzniknula nějaká společná aktivita pro něj a vnučku. Může to být z jakékoliv oblasti (kniha tipů, deskovka, něco sportovního, něco kreativního, vyrábění, zážitek...), klidně něco spíš klučičího, to je fakt fuk. Ale aby to zas nebyl dárek jen pro dítě, který okomentuju stylem - dávám to tobě, aby sis s tím hrál s vnučkou. Trochu jsem pátrala na internetu, ale nic jsem nenašla. Tak mě napadlo zeptat se tady, třeba někdo máte podobně naladěného dědu a nebo jste prostě něco kupovali svým dětem a pak se toho zhostil děda a dobře to v kombinaci děda + vnuk/čka fungovalo. Snad to nebyl moc dlouhý vysvětlující popis. :) Díky za jakýkoliv tip!