• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZORKAL5 % pro vzdělávání - nyx
    Nová politická strana zaměřená především na vzdělávání. www.petprocent.cz, https://www.facebook.com/groups/268266513611382/
    rozbalit záhlaví
    ACKO
    ACKO --- ---
    ZORKAL: To by bylo nadlouho a já nejsem příznivcem dlouhých komentářů na nyxu. Takže jen jeden konkrétní parametr té celé koncepce: kdo to bude učit? Znáš, jak vypadá dnešní obvyklý učitel? Kdo bude s touhle skupinou lidí pracovat, aby ji přesvědčil, že dnešní doba vyžaduje trochu jinou roli učitele? Kdo se ujme práce s touhle cílovou skupinou? Nebo máte představu nějakeho jiného způsobu vzdělávání pro většinu děti? Bez učitelů? Internetem a počítačovými hrami jako pan Štefl?
    ZORKAL
    ZORKAL --- ---
    ACKO: Promiň, moc nechápu, co ti na tom nejvíc vadí?

    Chceme pluralitu přístupů ve vzdělávání, a co funguje, to ať funguje. Co nefunguje, tak by se dál dělat nemělo (viz například katastrofální výuka matematiky na ZŠ a SŠ).
    ZORKAL
    ZORKAL --- ---
    RAHUF: Dobrá otázka.

    Pro nás je vzdělávání (svobodné, demokratické, kvalitní, funkční...) základem, na kterém chceme vybudovat lepší budoucnost pro naše děti.

    Pokud budou špatně vzdělaní, skončíme špatně - naše děti budou volit trapné populisty, nechají se manipulovat chytrými mediálními oligarchy (a tajnými službami), a v globální konkurenci se budou živit tak, že se budou muset nechat najímat pro cizince, kteří budou lépe vzdělaní než oni sami.

    Náš program je široký, ale nechceme se utopit v detailech, kterým sami zase tak dobře nerozumíme. Máme ale lidi z glopolis.cz, auto-mat.cz, Člověka v tísni, Doktorů bez hranic, kteří nám jsou ochotni poradit. Rádi se učíme nové věci, protože jsme vzdělaní.
    ACKO
    ACKO --- ---
    ZORKAL: hmmm.. Takže takové ty věci, co prezentuje EDUin a jsou ke slyšeni na platformách typu TEDx. Tomu vážně nefandim.
    RAHUF
    RAHUF --- ---
    ZORKAL: dobře, já se zkusím zeptat jinak a víc přímo: proč bych vás měl hypoteticky volit?

    Souhlasím s vámi v tom, že školství je důležitý resort a určitě je v něm spousta místa na zlepšení, ale úplně si nedokážu představit, že by v mých očích byl důležitější než všechny ostatní dohromady. Proč bych měl dávat hlas straně, která má volební program prakticky jen pro vzdělávání? Jaký máte plán pro ostatní resorty?
    ZORKAL
    ZORKAL --- ---
    Ještě bych tu chtěl otestovat neoficiální "hymny" strany - četl jsem Gramsciho a něco jsem z toho pochopil.

    Man in Black:
    https://www.youtube.com/watch?v=dY8_vZXo8oY&spfreload=5

    Miki Volek (TAJNÉ) :)
    https://www.youtube.com/watch?v=BUZL0ud7edY

    Immortal Technique:
    https://www.youtube.com/watch?v=i5vSia_tLeI

    A Elvis:
    https://www.youtube.com/watch?v=8E-L4POgIAA
    ZORKAL
    ZORKAL --- ---
    POZITRON: To je v dnešní době spousta času. Doba se zrychluje, voliči se rozhodují hlavně v období 3 měsíců před volbama. Máme teda ještě 6 měsíců na doladění.
    ZORKAL
    ZORKAL --- ---
    INDIAN: Endgame, který je ale v režimu "tajné", je že chceme mít 15 procent hlasů. Kdo má radši přírodu, ať volí zelený, kdo radši pirátství, tak piráty, kdo je rodič nebo učitel, tak má dát hlas spíš nám. Když si navzájem pomůžeme, tak to bude fungovat. Zatím mají Zelení 1 procento, Piráti 2 a my 0. To bohužel není moc. :)
    ZORKAL
    ZORKAL --- ---
    RAHUF: Díky, dobrej dotaz. Je to proto, že všichni o vzdělávání mají spoustu chytrých řečí ("je to naše priorita..."), ale reálně se za posledních 25 let nestalo v podstatě nic. Je to proto, že vzdělávání potřebuje i politickou pěst, něco jako IRA pro Sinn Féin.

    Fyzické násilí proti lidem samozřejmě neschvalujeme za žádných okolností, aby bylo jasno.
    ZORKAL
    ZORKAL --- ---
    ACKO: Díky za reakci. Četl jsi na webu tu koncepci Evolučního vzdělávání pro 21. století? Klíčový je, že vycházíme z individuálních potřeb každého dítěte. Ke kvalitnímu vzdělání neexistuje jedna jasná cesta, do které budeme každého nutit - to byla chyba bolševiků.
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    KEJML: 9 mesicu pred volbama :D
    KEJML
    KEJML --- ---
    INDIAN: To mi taky není jasný. Jestli je účel získat 5% pro Piráty, 5% pro Zelený a 5% pro sebe, tak to bude safra těžkej boj pro stranu, které ještě ani neexistuje
    INDIAN
    INDIAN --- ---
    me zas neni jasna ta koexistence s piratama a zelenejma; je tam zdurazneno ze jim nechcete brat hlasy a pritom s nima sympatizujete... statisticky vzato je docela nemozny mit tim padem vic jak 5% hlasu kazdej, kdyz oslovujete spolecne stejnou skupinu lidi
    RAHUF
    RAHUF --- ---
    Já bych se spíš chtěl zeptat, proč zrovna politická strana? Četl jsem volební program, je tam spousta krásných a velkých slov, ale vesměs se to dá shrnout do dvou bodů: lepší školy a víc peněz pro učitele. Chápal bych to jako občanskou iniciativu nebo odborový svaz učitelů, ale není to na politickou stranu trochu úzkoprofilový?
    ACKO
    ACKO --- ---
    ZORKAL: smím- li se zeptat, jak si tu podporu vzdělávání představujete? Nějaká vaše strategie? Můžeš začít od toho Komenského, co je z něj pro vás inspirativní.
    ZORKAL
    ZORKAL --- ---
    POZITRON: Nyx je pro vnitřní organizaci strany hodně dobrej - diskuse ke konkrétním tématům, automatický archiv příspěvků, relativní bezpečnost.
    ZORKAL
    ZORKAL --- ---
    KOC256: Moc nechápu, kde je problém... Ale asi někde je. :)
    INDIAN
    INDIAN --- ---
    hmm, "John Amos" je znamejsi v zahranici ...
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    lol

    KOC256
    KOC256 --- ---
    ZORKAL:
    Pak špatný marketing myšlenky? "vzdělávání " ?

    UNBOOK... :)
    ZORKAL
    ZORKAL --- ---
    Www.petprocent.cz, shanime podpisy...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam