ZORKAL: bavíme se o té samé AČR? Ano, máme pár špičkových oddílů speciálních sil, ale u zbytku armády pořád platí, že nemá pomalu čím jezdit nebo čím ani z čeho střílet.
co se týče nových bezpečnostních hrozeb, přijde mi, že dost mícháte jablka s hruškama. ano, dezinformační nebo hybridní konflikt je reálná hrozba, skoro určitě reálnější než konvenční útok, ale to ještě neznamená, že ten nemůže přijít. zbavovat se armády, protože už ji nebudeme potřebovat, mi nepřijde jako moudrý nápad.
Dále bych rád připomněl, že hlavní důvod, proč je v současnosti riziko přímého útoku minimální, je naše členství v NATO, kde už teď platíme za černé pasažéry. Další snižování výdajů na obranu by skoro jistě znamenalo konec našeho členství.
A na závěr je dobré zmínit, že armáda kromě zabezpečování našich hranic má na starosti ještě mírové mise v rámci UN a NATO.
Jen tak mimochodem, současný rozpočet ministerstva školství je třikrát větší, než rozpočet ministerstva obrany. úplně nevím, z čeho chcete ty peníze brát.
Chápu ten sentiment, ze kterého tenhle nápad vychází, ale opravdu mi to v současné situaci nepřijde jako dobrý nápad.