Hola, koukám, že tu je trošku jetý auditko ohledně Mexika. Už je to pár měsíců, co jsem odtamtud vypadl (směrem víc na jih, projet celou centroamericu), nicméně strávil jsem tam 2,5 měsíce, takže úplně neznalý snad nejsem :)
Viděl jsem tu cosi o Chichen Itza. Osobně říkám - nejezdit. Dejte pětikilo houmlesovi, nebudete totálně nasraný, že jste vyhodili zbytečně prachy. Je to sice hezký, ale totálně přepálená cena za to, že se budete proplejtat mezi tisícovkou turistů (15 minut po otvíračce tam bylo snad 10 autobů, když jsme odcházeli, byla u vstupu fronta jak prase) a že na vás budou od začátku do konce řvát pánové od stánků (a je jich tam fakt požehnaně) cosi o dolarech. Chcete-li mayské pyramidy, oželte Chichen a jeďte třeba na Calakmul, Edznu nebo Palenque. Nebo mimo mx na Tikal (ten je taky drahej, ale aspoň tam nejsou miliardy lidí a prodejců) či Copán.
Vlastně, mě osobně se víc líbilo mimo Yucatán, nejkrásnější to bylo asi na pobřeží Michoacánu, praticky bez lidí a cesta po pobřeží super. V horách je nádherně, doporučuju omrknout třeba Pueblos Mancomunados (Oaxaca), jen to chce aspoň trošku španit, La Malinche byla boží, Nevado de Colima taktéž, Iztaccihuatl bez aklimatizace nezkoušet.
Vesměs se tam dá jezdit i stopem, i když záleží stát od státu. Auto jsme si taky půjčovali (na týden, protože na silnicích pozná člověk taky určitej aspekt tý kultury), od Alamo s registrací přes net včetně plnýho pojištění (po příjezdu nad promáčklinou jen pokrčili ramenem, že to je pojištěný) a v pohodě - takhle by měli řídit lidi v ČR a bylo by líp. Pozor na Topes - auto přežilo, ale po jednom přehlídnutém skokánku se mi urval kus baťohu :)
Smlouvejte o cenách - často i jen za optání, jestli lze snížit cenu jsme dostali nižší cenu, když je v okolí konkurence, jde jít hodně dolů, když jste považováni za bohatý američany, jde se s cenou dostat na pětinu, běžně na polovinu.
Mexiko je strašně skvělý, doufám, že ho zase někdy budu moct navštívit. A i když je to považováno za rozvíjející-se nebezpečnou zemi, nedělo se nám nic špatnýho, lidi byli přátelský, ceny nízký a většina mist dostatečně civilizovaná pro průměrnýho čecha. Dvanáct bodů z deseti.