• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    CORNYHasiči / Dobrovolní hasiči
    Auditko pro všechny členy jednotek požární ochrany, jejich fanoušky a zájemce a fanoušky hasičského sportu.

    Hasičský záchranný sbor ČR
    Hasiči-vzdělávání - vzdělávací portál jednotek PO
    Sdružení dobrovolných hasičů Čech, Moravy a Slezska
    Anketa - Dobrovolný hasič roku
    Požáry.cz - zpravodajský portál

    Sdílení zkušeností, rady, financování a dotace, zásahy.

    Na nástěnku můžete dávat odkazy na vaše stránky :)

    rozbalit záhlaví
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    CORNY: Díky!
    CORNY
    CORNY --- ---
    ARGANNAH: Ahoj, pokud je vše "suché" nemělo by k samovznícení dojít. Pokud však chceš mít při stěhování jistotu, doporučuju hadry zabalit do uzavíratelného pytle ve kterém bude minimálně (ideálně žádný) vzduch. Kde není kyslík, nedojde ani k samovnícení, resp. hoření. Výborný jsou ty pytle, ze kterých vysavačem vysaješ vzduch.
    Každopádně pokud bych se na někoho měl obrátit pro "zaručenou" informaci, pak by to byl výrobce barev, olejů, atd. Měli by k tomu buď mít leták s informací nebo by ti měli umět poradit. Jenom oni znají přesné složení.
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    Ahoj, doufám, že sem někdo chodí, mám otázku, kterou marně lovím na netu. O rizicích požáru vím kulové, takže jestli se ptám jak blbec, nesmějte se mi. :) Začala jsem před půlrokem malovat olejovými barvami a teď potřebuju svoje věci zabalit do krabic a odstěhovat. Mám tu jak bednu s lahvičkami olejů a terpentýnu, ale hlavně spoustu štětců a hadrů, které k olejomalbě používám. Vím, že u lněného oleje (a asi i u terpentýnu) hrozí samovznícení a že jsou to hořlaviny. Lahvičky jsou dobře uzavřené a když je zabalím tak, aby se nerozbily, snad by se nemělo nic stát. Ale co ty štětce a hadry? Naposled jsem malovala odhadem před deseti dny, štětce jsem vyčistila terpentýnem a jádrovým mýdlem, od té doby stály na vzduchu ve stojánku. Hadry jsou plné zaschlých barev různé hustoty, ale nechávám je taky schnout na stojanu na vzduchu a teď už jsem je nejmíň deset dní nepoužila. Je problém něco z toho zabalit do krabic? Hrozí samovznícení, nebo je to blbost a nebezpečné jsou jenom čerstvě nasáklé věci?
    FLEXXO
    FLEXXO --- ---
    Tak to je jasny uklid je dulezity. Na komine ma teplomer. Pod 150 ma zakazano topit.

    Dekuji bude mit dle norem
    DAVETESS
    DAVETESS --- ---
    FLEXXO: Hasičáky určitě dva a na různých místech, jak říká CORNY. Bez debaty 6kg, neb 2kg je tak do auta, když něco malýho blafne. Ale i tak je hasičák dobrej jenom na oheň ve vyloženym zárodku. Jak se to rozjede, je pozdě.

    Co vidim jako zásadní, je úklid bordelu v kotelně. Zní to přehnaně, ale kotelna by měla bejt naprosto čistá a prázdná, aby byla bezpečná. Jezdíme k zásahům na kotelny každou zimu a vždycky tam horí nepořádek, případně nepořádek v kombinaci s palivem do kotle. Pak nepomůže ani pojistka v násypce. Čistá kotelna je nejlepší prevence, a to myslim smrtelně vážně :-)

    Krbovek bych se nebál, ty má člověk pořád na očích a pokud se dodržují základní pravidla, je to ok. Co vidim jako důležitý, je správný způsob topení v krbovkách, tzn. nenechávat dřevo "dehtovat" při nízkých teplotách. Nespálené částice pak zůstávají v komíně a hrozí opětovné vznícení. Člověk o něm neví, zjistí to až když komín praskne a má půdu plnou kouře.
    Takže pálit suchý dřevo, tak, aby to hezky táhlo, a před každou sezónou kominíka.

    Ta koule by mě taky zajímala, jen mě jako první věc napadá, co se asi stane, když to rupne do očí majitelce, ktará tam právě přišla s hasičákem v ruce...
    FLEXXO
    FLEXXO --- ---
    CORNY: uz jsem par pozaru od lednicek zazil - treba soused a tak. Pravda neni to susicka. Zjistim to cidlo na kotli je to starej opop. Jinak ji reknu at si tam uklidi bordel. Vsechno u zeme z plastu nahradi kovem - krabice z pe atd. A koupi si hasicak co bude mit na chodbe a maly co si necha v obyvaku kde ma krbovky - dokopal jsem ji do plechu pod ne a uklidit vse horlave v okruhu jednoho metru. Nejlepsi je mit pepo a podobne veci hned vedle lol. No a je tedy vystarano.

    Tyhle novy stavby jsou sileny - zlatej komous pekne vsechno z betonu a cihel. Dekuji panovi.
    CORNY
    CORNY --- ---
    FLEXXO: Ahoj, co se týče kotle, nevím jak je starý, ale tam by problém být neměl. Automatické kotle by měli disponovaz pojistkou proti prohoření do násypky pro palivo. Co se týče pračky/sušičky, taky by neměli jen tak chytnout a pokud ano, tak hořet klasickým plamenem. Může tam dojít ke zkratu a může se pálit elektronika, ale u pračky pokud by došlo k tak velkému žáru, že by to mělo hořet, tak to podle mě musí spálit nejdřív různá těsnění, gumové části, atp. a následně se uhasí sama (pokud je v ní voda), sušička nevím, ale abych byl upřímný, já osobně jsem ještě neslyšel o požáru od pračky nebo sušičky. Nejrizikovější v domácnosti bývají digestoře, sporáky, atp.
    Osobně bych asi dle možností co nejvíce segmentoval prostor, tzn. do kotelny protipožární dveře, atd.
    Hasící přístroj bych domů pořídil určitě, obecně je lepší mít více než méně , myslím si, že 2 ks jsou dostatečné, ideálně je mít v úplně jiných částech domu. Může se stát, že požár odřízne cestu k jednomu, tak můžu jít pro druhý. 2kg variantu mám v autě, domu bych asi šel cestou 6kg. Nezdá se to, ale když na to přijde, tak je to hned pryč.

    Každopádně pokud by mělo dojít k požáru, který se již rozhoří, málokdy je možné ho hasičákem uhasit, to už je většinou na hasiče, hasičák je dobrý pokud si všimnu rychle.

    Co se týče samohasících zařízení, nemám s nimi zkušenosti, tak nevím, viděl jsem jenom pár videí na youtube a ta koule vypadá funkčně, ale jak říkám zkušenost mi chybí. A instalovat samohasící zařízení formou detektorů a sprch je podle mě ekonomická sebevražda (pořízení, údržba, revize), to má význam u komerčních prostor, domů si myslím, že to je overkill.
    FLEXXO
    FLEXXO --- ---
    Prosim Vas jedna pani me oslovila - resi po koupi domu hasici pristroje a spousta lidi ji tvrdi neco jineho. Dum je zdeny, ale stropy jsou drevene z osb desek na tramech. V kotelne je sadros - ale pochybuju, ze protipozarni.
    Hasicak co ji rikali v obchode by ji mel stacit pry 2Kg, ze neni problem, ale podle vyhlasky by mela mit alespon 34A coz je 6kg. Nebo vic tech 2Kg aby to dalo soucet tech 34A. Nekdo ji doporucoval i automaticky hasici system za sileny penize.
    Ma doma peletkovy kotel ( do nasypky se vejde i 250kg) a ma z toho strach, aby nechytnul, kdyz neni doma jelikoz nacpe nasypku a neni i 14 dni doma. Jeste ma v kotelne pracku se susickou a dreveny regal plnej bordelu - cca 150cm od kotle - jsou proti sobe. kotelna ma cca 3x4 metry strop 3 metry.

    Pokud bych toto - https://www.traiva-shop.cz/...e/14140/?gclid=EAIaIQobChMI47z55srj5wIVBc93Ch2ZJw4vEAQYAiABEgKV1vD_BwE
    povesil do prostredka mistnosti pul metru od stropu rekneme - jak hodne to bude ucinne, pokud by mi zacal horet kotel nebo pracka ci susicka co je pod tim drevenym regalem?
    Dvere jsou v protilehlych rozich oboje oteviratelne dovnitr.

    Rikal jsem si, ze bych ji tam prdnul tu kouli a koupil neco takoveho - https://www.traiva-shop.cz/...ci-pristroje/praskove/5238-hasici-pristroj-praskovy-beta-6kg-s-revizi/ pripadne do velkeho obyvaku nejakou potvurku - https://www.traiva-shop.cz/hasici-pristroje/praskove/5107-hasici-pristroj-praskovy-2kg-s-revizi/ rada vari a maji tam i krb.

    Ten velky hasicak dat na chodbu a maly nekam na zed vedle gauce :-D
    A musi byt spokojena.

    Dekuji
    BORDIGA
    BORDIGA --- ---
    Shořelé haly ve Vysočanech a Hostivaři patřily stejnému majiteli | E15.cz
    https://www.e15.cz/...emium/shorele-haly-ve-vysocanech-a-hostivari-patrily-stejnemu-majiteli-1353575
    DAVETESS
    DAVETESS --- ---
    CORNY: Tak jsem si byl u vás vyzvednout tu majákovou rampu. Nakonec jsem vzal obě dvě :-)
    Musim vám pochválit vaší novou hasičárnu. Svět je malej, narazil jsem tam na bejvalýho spolužáka ze školy. Tak ať se vám v Solenicích daří!
    CORNY
    CORNY --- ---
    Kamaradi, prosim o sdileni a zaroven aktivni podporu...

    Pres apku EPP pomahej pohybem budeme v kratke dobe zadat jako HASICI SOLENICE o podporu nadaci CEZ ve forme vybaveni technickeho automobilu AEDeckem. (automaticky defibrilator). Smyslem je pomoci v lokalite, kde je dlouha dojezdova doba zachranky. Tento projekt bude podporen castkou, kterou si vybehame nebo vyjezdime na kole.....

    Avizuji to tedy dopredu, abyste mohli jiz nyni stradat bodiky a pak je pridelit nasemu projektu. Jakmile to rozjedeme, budu vas informovat...

    JSDH Solenice Vam dekuji za sdileni i podporu.
    CORNY
    CORNY --- ---
    MVEK: Když budu mluvit ze zkušenosti, tak PB láhvi nějakou chvíli trvá než bouchne, zpravidla se to stává až v požárech, takže láhve bych se tedy tolik nebál. Druhou věcí je, zda je láhev zavřená nebo je zvřený pouze kohout u grilu. Nejsem si jistý jakou tepelnou odolnost má vedení ke grilu, příslušenství grilu nebo samotný regulátor. Jak říká Davetess nebál bych se zavolat na 150 nebo na google najít pevnou linku nejbližší stanice profi hasičů a tam někdo na recepci taky poradí, případně přepojí na kompetentní osobu.
    MVEK
    MVEK --- ---
    DAVETESS: Jasně, díky, člověk má většinou tendenci hlavně neotravovat tyhle tísňové linky, až by to mohlo dopadnout jak v IT Crowd, že bude psát e-mail, že hoří:-).
    A ano, je fakt, že bomby bývají často dost v klecích na slunci v různých místech jejich výměny.
    DAVETESS
    DAVETESS --- ---
    MVEK: Nejlepší řešení bude zavolat 150 a zeptat se. Operátorka ti určitě poradí a krátký a věcný telefonát ji nijak zvlášť nezdrží.
    PB lahve by na slunci být asi neměly, nicméně si myslím, že to vydrží. Jestli sousedi nejsou doma, pochybuju, že by si velitel výjezdu vzal na triko vylomení dveří kvůli tlakový lahvi na slunci.
    Ale jak říkám, klidně zavolej a poraď se.
    Ať se daří! :-)
    MVEK
    MVEK --- ---
    Omlouvám se, nenašel jsem lepší fórum, kde se zeptat na dva dotazy, nejprve ten akutní:

    Ztrácí babička zbytečně hlavu a potažmo já, nebo ne a měli bychom volat na 150 nebo tak...?
    Sousedi si v bytovce na terasu pod střechou umístili gril s butanovou bombou (zřejmě podle popisu 10 kg), orientováno na západ, bez stříšky, takže na ni bude pálit slunce ještě asi do jedné hodiny. Není ničím krytá.
    Našel jsem v návodu k butanovému sporáku Mora instrukci, že povrch bomby nemá být vystaven teplotě vyšší než 40 stupňů, což si nejsem jist, nakolik slunce může dosáhnout, když ve stínu bude už brzy 30.

    Sousedi asi nejsou doma, navíc s nimi není řeč, byl s nimi incident už při stěhování, kdy byl dům otevřen celý den, i když nikdo nic nenosil.
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    CO JSTE HASIČI, CO JSTE DĚLALI?

    Staré pamětní album člena Pražského požárního sboru představuje výtečnou sondu do hasičské branže v meziválečném období. Podívejte se, kde všude tou dobou hořelo nebo jak vypadali první pražští potápěči.

    https://vysehradskej.cz/prazsti-hasici/
    DAVETESS
    DAVETESS --- ---
    FORELLI: Nevidim z boku na označení. Kolik je v tom vody a co to má za čerpadlo? Obě nápravy Terno hnaný asi má....žejo :-)
    Jo a kdyby ještě byla fotka s vytaženejma roletkama, aby bylo vidět, co všecno v tom máte..... :-))
    FORELLI
    FORELLI --- ---
    DAVETESS: jj :-) město to má zadarmo, tak proč toho nevyužít? :-)
    DAVETESS
    DAVETESS --- ---
    FORELLI: ...ta SPZka... :-)
    FORELLI
    FORELLI --- ---
    Tak jsme se v Pacově taky konečně dočkali, bohužel nejsme v IROPu, takže tam bylo hodně vlastních zdrojů, ale jsme rádi i za Terrno! ;-) Před měsícem jsem to byl fotit kvůli publicitě, naštěstí vyšlo počasí.

    Nové zásahové vozidlo SDH Pacov | Město Pacov
    http://www.mestopacov.cz/nove-zasahove-vozidlo-sboru-dobrovolnych-hasicu-pacov/
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam