KEIKIN: Ono nejde o to, že nejsou lidi, ale práce je dost různorodá. Chvíli jsem takto pracoval po svém okolí vesměs Rudná a Nučice. Krom Prahy jsem vyjímenčně jezdil dál než cca 20-30km. Vyplňoval jsem tím čas mezi svými projekty, ale ono se to prostě vždy zvrtávalo k něčemu, co jsem nechtěl a každý v okolí po mě za chvíli něco chtěl a když jsem ho odmítl protože jsem neměl čas, dobré přátelské vztahy to nevylepšilo.
Původně jsem byl "zaměřenej" hlavně na složitější věci jako jsou nějaké menší stavby ze dřeva, nábytek z masivu na míru, technické a stavební poradenství a odstraňování závad, vytváření koncepce rozumného zateplení a zefektivnění stavby, nějaké opravy a úpravy elektro v domě a pod. No ale vždycky se tam objevilo něco, co může dělat skoro kdokoliv a nakonec toho bylo víc a víc.
No a to popravdě neumím lidem vyúčtovat za svojí cenu hodiny práce, protože je mi to blbý. A když jsem pak začal tyhle zakázky odmítat, tak to nedělalo dobře ani sousedskejm vztahům. Najednou jsem byl ten, kdo na ně neměl čas a to mi bylo dost líto.
Původně jsem ale do toho šel s tím, že tam udělám, co si myslím, že za tu vynaloženou cenu stojí a sám bych pro sebe udělal to samé a ostatní přenechám jiným( nebo doporučím další postup), kteří si nebudou účtovat 300Kč/h, ale nějak v tom asi neumím chodit. :-(
Docela by mě zajímalo jak to mají ti, co se tímto živí?
Je pravda, že pokud mě někdo oslovil vzdáleně takový problém to nebyl. Prostě jsme si dohodli že udělám to a to a tím to hasne. Ale v sousedství je to velký problém. Jednomu sousedovi udělám dřevěnou terasu a druhej ji chce hned taky. Nebo chce pergolu v místě, kam se prostě nehodí a bude to ve výsledku hrozný paskvil. A to se prostě špatně odmítá a vysvětluje, že to není dobrý nápad, když on je přesvědčen o opaku.
A ze všeho nejhorší je řešit rekonstrukci a zateplení. Když kamarádovi řekneš, že je to nesmysl a je to lepší zbourat.
Před čtyřmi roky jsem takto ukončil vztah s jedním kamarádem, protože na mě byl naštavej, že jsem ho odmítl, přitom stačilo jen to a to. A po třech letech, co to dodělal se mi ozval, že se mi omlouvá, že jsem měl pravdu a dal za to mnohem víc než za komplet stavbu. A před pár dny (asi rok po té) se mi ozval jestli bych nemohl odstanit "drobné" závady co mu na tom vznikly, že se k tomu ani jedna firma co to dělala nemá. No a co mu mám říct? Že to předchozí snažení bylo celé na H... a že je potřeba to celé zahodit a udělat znovu?
...a znovu spolu nějaký ten pátek nepromluvíme?