Mluvím čistě o poslední sérii a hlavně o posledním dílu. První až čtvrtá série byly skvělý, atmosféra fungovala, soundtrack miluju a linka přátelství a sounáležitosti mi nikdy nepřišla přehnaně sentimentální, naopak. To je na tom pořád to nejlepší. Ale v poslední sérii nevidím skutečný odpovědi na zásadní věci a scenáristicky je to podle mě neuchopený. Rozvinuli spoustu vedlejších postav do míry, kterou ten příběh neunesl, a pak je nedokázali dopsat. Nejde o drobnosti, ale o základní logiku světa: kde jsou celou dobu Lucasovi rodiče, jak může někdo po dvou letech v kómatu bejt bez mámy a za 18 měsíců dohnat školu a odmaturovat, proč se pravidla, která platila ještě před dvěma sezónami, najednou ruší podle potřeby. Věci, který byly roky neporazitelný, jsou najednou vyřešený během pár minut. Děti, který prošly obrovským traumatem, najednou rozumí plánům armády líp než armáda. To už na mě nepůsobí napínavě, ale karikaturně. Spin-offy se navíc explicitně nebudou týkat hlavních postav, takže tyhle věci se měly uzavřít tady a teď, ne odsouvat do budoucích projektů. Klidně ať vznikne spin-off o projektu Montauk, o šutru, Henrym, nebo o armádě, která je v poslední sérii naprosto nekonzistentní a vlastně nevíme, o co jí jde, ale to nenahrazuje základní scenáristickou práci v hlavním příběhu.
A fakt nechci hledat odpovědi na vážně položený otázky v seriálu, co roky sleduju, zrovna na Broadwayi. Tenhle seriál měl stát na nerdství, přátelství, atmosféře a poctě osmdesátkám a jejich filmům a absolutně bizarním projektu MK Ultra a ne na tom, že se z něj ke konci stane vlastní parodie.