KRISKA:
1. knihy moc nečtu, ale každý den čtu desítky článků o všem možném. Ale o turistice po ČR bych četl jenom, kdyby to byl nějaký makro-ekonomický článek o penězích. U cestopisů mám raději formu videa a prezentace.
2. ne
3. stejná odpověď jako Pajaova. Když se chystám někam v ČR není třeba toho moc studovat pokud vůbec. Hlavně místa na spaní a pravidla ochrany přírody.
4. četl jsem "Koruna Evropy". Ale je tam jednotící motiv.
5. vzhledem k tomu, že čtu hlavně to kam se chystám tak to potřebuji jako návod. Jenže s tím u široké veřejnosti můžeš narazit pokud by to byla cesta kam skoro nikdo nechodí. Ale rád se dívám na přednášky lidí o místech kam se nechystám a tam mě neskutečně baví jejich humor a k tomu patří jejich osobnost. Např. "Holka s bucket listem" nebo "Jan Juračka" Jenže v přednášce naživo se ta osobnost komunikuje lépe než ve knize.
6. svatojakubskou jsem šel dvakrát, viděl jsem i film, jde to čtvrt milionů lidí ročně, knih o tom je spousta. Šance, že tam bude něco dobrodružného, zajímavého nebo napínavého je nízká. PCT a CDT za mě lepší. Když jsem se chystal na Te Araroa, tak jsem si nakoukal hodiny video vlogů. Když je to jako návod ve videu je víc informací. Teď posledně jsem se díval na Arizona trail vlogy, ikdyž tam asi nikdy nebudu chtít jít.
Manželka vydala knihu. Dá se koupit i v knihkupectví. Je to kratší román. Pokud v česku vydáváš knihy, tak to děláš spíš pro radost. Ne pro peníze. Výdělečný je to jenom pro zlomek lidí. A bez nějakého většího marketingu toho tolik neprodáš. Lidé se snaží šířit ty knihy skrz svoje přednášky a kombinovat to s tím. Už se mi i stalo, že jsem byl na přednášce, kde každý dostal cestopisnou knihu o Íránu zdarma :-D
Ale zase mysli na to, že jsme tady specifická skupina. Moje babička třeba není tak zcestovalá, už se moc nikam nepodívá. Pro ní je zajímavé to, co pro mě není, a ráda ty knihy čte. Ale kdyby měla vedle sebe jednu knihu o česku a druhou o zahraničí asi by šáhla po zahraničí.
Když se podíváš tak svatojakubská cesta má minimálně 37 knih
https://www.databazeknih.cz/stitky/svatojakubska-cesta-10193 Zibura je asi u nás první. Má dobrý brand a marketing :-D
Další věc je, že cestopisné knihy se dají použít jako návod tak 3-5 let a pak je velké riziko, že spousta věcí už nebude aktuální.