• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / If the fracturing of our once stable climate doesn’t terrify you, then you don’t fully understand it


    "Given the sheer enormity of climate change, it’s okay to be depressed, to grieve. But please, don’t stay there too long. Join me in pure, unadulterated, righteous anger."


    "I don’t want your hope. I don’t want you to be hopeful. I want you to panic. I want you to feel the fear I feel every day. And then I want you to act. Once you start to act, the hope is everywhere."

    "Our best scientists tell us insistently that a calamity is unfolding, that the life-support systems of the Earth are being damaged in ways that threaten our survival. Yet in the face of these facts we carry on as usual."

    “We’ve got to stop burning fossil fuels. So many aspects of life depend on fossil fuels, except for music and love and education and happiness. These things, which hardly use fossil fuels, are what we must focus on.”

    A nejde o to, že na to nemáme dostatečné technologie, ty by na řešení použít šly, ale chybí nám vůle a představivost je využít. Zůstáváme při zemi, přemýšlíme až moc rezervovaně. Technologický pokrok to sám o sobě nevyřeší. Problém jsme my, ne technologické nástroje.

    Rostouci hladiny oceanu, zmena atmosferickeho proudeni, zmeny v distribuci srazek a sucha. Zmeny karbonoveho, fosforoveho a dusikoveho cyklu, okyselovani oceanu. Jake jsou bezpecnostni rizika a jake potencialni klady dramatickych zmen fungovani zemskeho systemu?
    Ale take jak funguji masove dezinformacni kampane ropneho prumyslu a boj o verejne mineni na prahu noveho klimatickeho rezimu post-holocenu.
    rozbalit záhlaví
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    Dodávky elektřiny se stávají nejnovější překážkou ohrožující rozvoj umělé inteligence. Datová centra náročná na energii zvyšují zátěž rozvodných sítí po celém světě. Plyne to z nedávných vyjádření špiček výzkumu AI.

    (...) Podle Mezinárodní energetické agentury se spotřeba elektřiny v datových centrech na celém světě do roku 2026 více než zdvojnásobí na víc než 1000 terawatthodin, což je množství zhruba odpovídající roční spotřebě Japonska.

    (...) Dalším z nich je dostupnost velkého množství vody potřebné ke chlazení datových center.

    Jinými slovy, abychom mohli přivést na svět něco, co nás možná vyhladí a téměř jisté zotročí, musíme tomu obětovat obrovské množství vynalézavosti, energie, námahy a peněz.

    Nová překážka v cestě umělé inteligence za světovládou: nedostatek elektřiny | Hrot
    https://www.hrot24.cz/clanek/nova-prekazka-v-ceste-umele-inteligence-za-svetovladou-nedostatek-elektriny?#dop_ab_variant=1267911&dop_source_zone_name=hpfeed.sznhp.box
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    Na večerní poslech (30 min)

    Meteorolog Žák: Adaptace na změnu klimatu je obtížná. Klimatických žalob může přibývat | Dvojka
    https://dvojka.rozhlas.cz/meteorolog-zak-adaptace-na-zmenu-klimatu-je-obtizna-klimatickych-zalob-muze-9221854

    Klimatické změny už zvyšují ceny kakaa, kávy i banánů. Budou farmáři pěstovat rýži bez vody? | Plus
    https://plus.rozhlas.cz/klimaticke-zmeny-uz-zvysuji-ceny-kakaa-kavy-i-bananu-farmari-meli-zacit-pestovat-9221602
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Mosquito-borne diseases spreading in Europe due to climate crisis, says expert | Climate crisis | The Guardian
    https://www.theguardian.com/environment/2024/apr/25/mosquito-borne-diseases-spreading-in-europe-due-to-climate-crisis-says-expert

    Prof Rachel Lowe who leads the global health resilience group at the Barcelona Supercomputing Center in Spain, has warned that mosquito-borne disease outbreaks are set to spread across currently unaffected parts of northern Europe, Asia, North America and Australia over the next few decades.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Globální ekonomický výhled - Česká národní banka
    https://www.cnb.cz/cs/menova-politika/gev/


    GEV duben 2024

    Analytická část čísla, která analyzuje dopady klimatické změny právě na měnovou politiku, ukazuje, že dopady klimatické změny a zelené politiky ochrany klimatu povedou k potřebě přísnější měnové politiky ve světě.
    CHOSIE
    CHOSIE --- ---
    Zdravím vespolek, už řadu let se věnuji klimatologii a s ní spjatým tématům, a rád se sem tam pokusím do mistní diskuze zapojit.
    Snažím se být up-to-date co se týče nových studií a hlášení, ale jak asi též usoudíte, to moc na závěru, který si člověk po nějaké době udělá, už nemění.

    Čemu se snažím aktivně věnovat a na co se chci i v budoucnu více zaměřit je budování lokální resilience a adaptace. Od produkce potravin, dostupnosti vody, přípravy místních ekosystémů na extrémy (jak to jen jde), tak hlavně i zlepšení sousedských vztahů a budování nějaké komunity, kde si lidé rádi pomohou je-li to potřeba (bude to potřeba).

    Dost času také trávím nad energetikou, lidským chováním.. a pokud má někdo zájem rád i posdílím nějaké fajn podcasty a další zdroje :)
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Plant apocalypse: how new diseases are destroying EU trees and crops | Italy | The Guardian
    https://www.theguardian.com/environment/2024/apr/24/plant-apocalypse-how-deadly-imported-diseases-are-destroying-eu-trees-and-crops-aoe

    New data, released to the Guardian, shows that dozens of newly introduced disease outbreaks are detected in the EU every year, even as farmers and scientists struggle to contain previously introduced pathogens. As the climate heats, scientists warn the problem will get worse.

    Across the EU, data shows, outbreaks of newly introduced plant disease have continued unabated at an average rate of 70 a year between 2015 and 2020, despite regulations introduced to stop their spread in 2016. While a number of member states have taken steps to prevent and curb the outbreaks, scientists, plant epidemiologists and agronomists say it is still insufficient.

    ...

    The EU has an open import system: everything that is not known to be harmful can enter. Some countries, such as New Zealand and Chile, have opted for a closed system: everything is considered guilty until proven innocent.

    Evidence shows that the Xylella bacteria came from Latin America and, most likely, got a ride from ornamental coffee plants passing through the Netherlands. About 30 billion rooted and unrooted plants, cuttings, bulbs and tissues came from third countries into Europe between 2005 and 2014, mainly through Dutch ports.

    According to Alberto Santini, a forest pathologist at the Italian National Research Council, such an open system has been letting in an alarming number of plant pests and diseases from third countries.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    “Accelerating” Debate on Global Warming: Interview with Dr. Zeke Hausfather
    https://www.youtube.com/live/LoegRrN-yvw?si=VISHgsJ5U_BVjNlI

    In this Climate Chat episode, we interview Dr. Zeke Hausfather about the recent acceleration in global temperatures and the debate in the climate science community about the cause. We will also discuss the risk of crossing 2ºC and how that compares to others risks that society faces. We will also cover the need for carbon dioxide removal (CDR) and sunlight reflection methods (SRM).

    Dr. Zeke Hausfather is the climate research lead at Stripe Climate and a contributing author to the IPCC Sixth Assessment Report. He is also a contributor to CarbonBrief and a climate scientist at BerkeleyEarth.
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    via Hlavenka

    - Dánsko vypisuje výběrové řízení na stavbu a provozování 6 GW instalovaného výkonu mořských větrných elektráren (1), s možností rozšiřování na 10 GW
    - tendr je bez JAKÝCHKOLI dotací ze strany státu. Vítězné firmy budou muset navíc Dánsku platit roční poplatek za využívání plochy plus na to musí založit nové firmy, ve kterých získá dánský stát automaticky 20%. Výše poplatku je zásadní parametr pro výběr vítěze.
    - Dánsko uvádí, že zadání tendru je výsledkem předsoutěžního dialogu s řadou firem, kde i za těchto podmínek je zaznamenán značný zájem
    - hotovo a spustěno musí být do konce roku 2030.


    Odhaduje se, že náklady na 1 GW instalovaného výkonu 50 miliard Kč (v přepočtu). Větrná energie z moře má tzv. kapacitní faktor okolo 55%, tedy dá se říci, že 1 GW mořského větrníku poskytne stejný objem elektřiny jako 550 MW reaktor jaderky, který jede na permanentně na stálý výkon. (Což zcela neplatí, ale teď to zanedbejme).
    Zajímavé je pak srovnání s chystanými bloky v Dukovanech. Dva nové bloky (výkon přes 2 GW) mají stát 160 miliard Kč (nabídku zatím neznáme, kolik to bude stát doopravdy po dostavění nikdo neví, jaderky se obvykle dost prodražují; též jde o konstrukci smlouvy, na čí účet půjdou vícenáklady). Výkonově - měřeno dodaným množstvím elektřiny - adekvátní větrné farmy v Dánsku tak vyjdou na 180 miliard Kč.


    Vychází to tedy podobně (160 vs 180 miliard), jenomže je tam mnoho dalších rozdílů a důležitých faktorů:
    - Dánsko spouští nejpozději v roce 2030, Dukovany mají naskočit v r. 2036, nicméně to je hodně optimistický odhad
    - Dánsko nedává žádnou záruku cen a neručí za financování; v Dukovanech je garantovaná výkupní cen. Pokud bude cena na volném trhu nižší, spotřebitel zaplatí tu vyšší (garantovanou).
    - ČEZ samozřejmě žádný poplatek státu neplatí (u Dánska není jasné, jak bude velký - to vzejde z nabídek)
    - větrné elektrárny mají nižší provozní náklady než jaderné (ale porovnání je velmi individuální a nesnadné, případ od případu)
    - je samozřejmě pravda, že rychlost větru je kolísavá (na rozdíl od stálého výkonu jaderky), nicméně zrovna v Severním moři je větrné proudění velmi stabilní; vedle toho ten jaderný "baseload", tedy permanentně stálý a skoro neregulovatelný výkon je taky nevýhodou, protože spotřeba elektřiny během dne velmi silně kolísá (ranní a večerní špička, mezi tím průměr, v noci velký útlum)


    Žádný závěr "co je lepší" nebude :-); ostatně nejsme Dánsko a nemáme foukavé moře. Chci tím jen ukázat na v podstatě srovnatelnou výhodnost obou řešení - že tedy obnovitelné zdroje jsou plně konkurenceschopné konvenčním. Dle mého názoru čas ukáže, že zejméně offshore vítr bude nejlevnějším komerčním zdrojem elektřiny vůbec, kapacita je takřka nevyčerpatelná, bude se stavět ostošest a výsledně to SRAZÍ cenu silové elektřiny na trhu na brutálně nízké hodnoty. Rozhodující ve výsledné ceně, kterou zaplatí zákazník pak bude jednak cena za přenos a jednak cena za stabilizaci soustavy (vyrovnávání výkyvů).
    The biggest offshore wind tender in Danish history has been published
    https://en.kefm.dk/news/news-archive/2024/apr/offshore-tender?
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    Reportedly zacalo horiet na Den Zeme

    Toxic smoke from burning garbage mountain blankets India’s capital | The Independent
    https://www.independent.co.uk/climate-change/news/ghazipur-landfill-delhi-fire-toxic-smoke-b2532597.html
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    TADEAS: rika se tomu dendrologie, pane kolego
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    Česko obsadí po dlouhé době vysoce strategickou pozici v Bruselu. Bývalý ministr životního prostředí a mezinárodní vyjednavač Jan Dusík vyhrál konkurz a stane se "dvojkou" klimatické politiky v Evropské komisi

    Green Deal budě nově přímo v Bruselu řídit Čech. Náměstek vyhrál klíčový souboj - Aktuálně.cz
    https://zpravy.aktualne.cz/domaci/green-deal-jan-dusik/r~8d77af1e017711efa065ac1f6b220ee8/

    Jan Dusík – Wikipedie
    https://cs.wikipedia.org/wiki/Jan_Dus%C3%ADk

    Informaci o vítězství v několikaměsíčním výběrovém řízení potvrdil pro Aktuálně.cz a Hospodářské noviny sám Jan Dusík. "Sbor komisařů schválil moje jmenování na tuto vysokou pozici," řekl. "Beru to s pokorou, jako závazek vůči agendě, které jsem se věnoval celou svou dosavadní profesní kariéru," pokračoval. Dusík působil krátce, od listopadu 2009 do března 2010, v úřednické vládě Jana Fischera jako ministr životního prostředí a opakovaně dělal náměstka na tomto resortu.

    Mezi Čechy platí za nezvykle zeleného politika. "Výzvy změny klimatu musíme překonat a chci pro to udělat, co bude v mých silách. Jinou planetu nemáme," reagoval na to. Momentálně pracuje osmačtyřicetiletý právník a environmentalista pro Světový fond na ochranu přírody ve Švýcarsku. Z této pozice by se měl podle svých slov během léta přestěhovat do Bruselu.
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    DZODZO: v Dobsinske zrychluje tani ledu tak, ze tomu davam maximalne rok, dva ;)
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    SEJDA: nevadi, je tam este dobsinska ne? :) kazdopadne za to oteplovanie mozu turisti co tam chodia, sa tam potia, vydychuju tam CO2, cele to tam otepluju, to je jasne ze sa to topi :)
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    stromologie

    Mother trees and socialist forests: is the ‘wood-wide web’ a fantasy? | Trees and forests | The Guardian
    https://www.theguardian.com/environment/2024/apr/23/mother-trees-and-socialist-forests-is-the-wood-wide-web-a-fantasy

    Since 2023, three articles have appeared in scientific journals, with 45 authors in all, arguing that the claims made on behalf of the wood-wide web have far outstripped the evidence. The objections are numerous. Many studies of inter-tree transfers have found only minuscule amounts of sugars shuttling between the trees – “statistically significant” but not necessarily “biologically significant”, one group of authors says – and most don’t rule out the possibility that the resources travelled through the air or soil rather than fungally. Despite Wohlleben’s insistence in Hidden Life that in a mycorrhizally conjoined forest “it is not possible for trees to grow too close to each other”, studies have not generally shown that seedlings ensconced in fungal networks do better when close to older trees (they often do worse). And although many trees are colonised by mycorrhizae, there is debate about whether those mycorrhizae actually form a durable network through which nutrients and signals could pass.
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    V nejvice chladnem tydnu doslo k tomu, ze V Damenovske ladove jaskyni (ti co miluji slovenske sklonvani si doplni -j -j) zmizel posledni flicek ledu.

    Bez ľadu nemôže byť ľadová. Slovenský turistický unikát čelí problému
    https://www.startitup.sk/oblubena-turisticka-atrakcia-slovenska-celi-zmene-nazvu-moze-za-to-globalne-oteplovanie/

    Vrcholi nam klimaticka turistika: "Prijd se podivat, dokud tu ten led je"?
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    KAMAHL:

    European State of the Climate 2023 | Copernicus
    https://climate.copernicus.eu/esotc/2023?
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    YMLADRIS: time to get sur-real
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    Sabine doing Sabine

    TADEAS
    TADEAS --- ---
    SHEFIK: but can it prevent them ,)
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    Tak schvalne

    Google builds an AI model that can predict future weather catastrophes | Live Science
    https://www.livescience.com/technology/artificial-intelligence/google-builds-ai-model-seeds-that-can-predict-future-weather-catastrophes

    SEEDS produces prediction models from physical measurements collected by weather agencies. In particular, it looks at the relationships between the potential energy unit per mass of Earth's gravity field in the mid-troposphere and sea level pressure — two common measures used in forecasting.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam