• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LEJIMADAZERO WASTE
    aneb vyflákněte se už na ty odpady kua..

    a napište jak se vám to daří bo nedaří, tipy, triky a diskuze co můžou pomoct a motivovat ostatní 

    jo a nemusí pršet, stačí když kape

    :)
     
    rozbalit záhlaví
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    MIKEFINDER:
    LALOBA: to mě nenapadlo! Zkusím, díky
    MIKEFINDER
    MIKEFINDER --- ---
    LALOBA: nebo převařenou vodu, ta by mohla být taky ok. mě takhle díky kohoutkové vodě zplesnivěla naředěná barva. v obchodě mi řekli, že buď destilka nebo převařená voda zamezí zkažení.
    LALOBA
    LALOBA --- ---
    ANNNA: tak zkus tu destilku, ale jak rikam, nemam s tim zkusenosti. jestli to plesnivi, potrebuje to mozna i nejaky konzervant
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    LALOBA: Normálně vodu z kohoutku...

    Ředím si tak do rozprašovače i ocet, ten mi nikdy nezplesnivěl.
    LALOBA
    LALOBA --- ---
    ANNNA: a to mas roztok s dest. vodou nebo jak?
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    LALOBA: Já ji používám především na vodní kámen - do varné konvice, do sifonu záchoda, na povrchy - dám roztok do rozprašovače, postříkám povrch a nechám být. Nesmrdí to tak strašně, jako když postříkám půl koupelny octem :-) Ale v rozprašovači plesniví, což je zrada.
    LALOBA
    LALOBA --- ---
    ANNNA: ja teda kys citronovou zatim nepouzivam. treba se to neda pouzit na vytirani, pac to cini povrchy lepkavymi
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    LALOBA: Já třeba nerozumím tomu, jak je možný, že mi kys. citronová pravidelně zplesniví v rozprašovači, když ji tam zapomenu. Ocet nikdy...
    LALOBA
    LALOBA --- ---
    napsala jsem do bezobalu ohledne toho octa. chtělo by to nějaký pravidelný závoz z Brna, kys. citronova je fajn ale ocet je ocet. Pokud by měl někdo možnost to vozit...

    muj dotaz:
    dobrý den,
    pátrám po stáčeném octu a zdá se že je to v bezobalovém trhu díra! Přitom ocet je skvělý univerzální čisticí a dezinfekční prostředek, ekologický a všestranný.
    nechcete ho vozit do Prahy z Brna? http://www.aromka.cz/volny-ocet-prodej
    Díky za odpověď

    odpověď:

    Dobrý den,

    my už ocet z Aromky v prodejně Pod kaštany 5, Praha 6 máme cca měsíc - díky tomu, že nám ho jedna hodná zákaznice dovezla. Máme ale problém s pravidelným závozem. Aromka nezaváží a přivezení dopravcem zdraží ocet natolik, že by byl neprodejný.
    V oblasti čištění je prý daleko ekologičtější a stejně účinné používat roztok kyseliny citronové, která navíc není aromatická. A rozdíl v logistice, místu na skladování obrovský. Spíše budeme rozvíjet tuto stopu, uvidíme :-)

    Díky za podnět

    S pozdravem


    Ondřej Tesař | obchod
    Bezobalu, z. ú.
    +420 734 358 638
    bezobalu.org
    facebook.com/bezobalu.org
    MICHAELESSS
    MICHAELESSS --- ---
    Ahoj,
    kdyby se Vám někomu chtělo vyplnit pár otázek pro moji bakalářku:) Trochu oblečení, obecný pohled na vizuál člověka a taky trochu eko :) Díky!

    Oblečení, politika & Vivienne Westwood - Survio
    https://www.survio.com/survey/d/E9U9J0U4D9C6E8T7S
    PHRASE
    PHRASE --- ---
    LALOBA: reference,ze se hrozne ryche rozpadly :/
    MASOO
    MASOO --- ---
    LEJIMADA: no tak tam bych ani nesla, u nas v obchode mame papirove a skrobove tasky zpoplatnene, na pecivo papirove sacky, ale tofuzel i mikrotenove.... snazime se obcas i o osvetu, je - li moznost a vule, ale i tak je to bezmoc, kdyz prijde zbozi obaleny v bublinkovy folii a nejlepe kazda vec zvlast apod

    LALOBA: zatim nemam reference
    LALOBA
    LALOBA --- ---
    mate nekdo frusaky z te mlecne cosi tkaniny? V jednom uz jsem objevila diru, bylo to dost drahy tak by me zajimalo, jak vam to drzi a taky jak to opravit
    LALOBA
    LALOBA --- ---
    ja naopak doporucuji LETS. jeden dela to, druhy ono a pak si to za lokalni menu povymenujete
    LEJIMADA
    LEJIMADA --- ---
    MASOO: a nebo v potravinářském průmyslu zaměřeném na výrobu baget a podobného BALENÉHO fastfood jídla...
    MASOO
    MASOO --- ---
    btw pokud chcete zit zero waste, tak nedoporucuju praci v obchode, je to min. frustrujici
    MASOO
    MASOO --- ---
    MASOO: je to http://nebaleno.eu/ ne bezobalu... teda beozbalu je taky, ale to sem nemyslela;)

    LALOBA: Spoustu lidi vubec nenapadne, ze hadry na nadobi se mohou prat - přesně... No ještě to s nima zkusím po dobrým, než všechno počmárám lihovkou;)
    YARRDESH
    YARRDESH --- ---
    LALOBA: ja bych mel teda strach o pracku a pradlo pridruzene, pac casem jsou ty hadry zahegeseny olejem, alespon tuto slozku jsem pri svem amaterskem pozorovani urcil jako hlavniho nepritele. ale je mozny, ze se mylim, nebot jsem takovy hadry nikdy nepral a ani je moc nepouzivam, jsa primarne konzervativnim, rigidnim dratenkarem s animozitou k jaru.
    LALOBA
    LALOBA --- ---
    MASOO: a jinak si s temi spolubydlicimi, co to nadseni nesdili, rozumite? Ja totiz dosla k tomu, ze uspojivy spolubydleni je mozny jen tehdy, pokud lidi sdilej zakladni hodnoty, mezi nimiz ja mam treba ekologii, snahu o zero waste a pouzivani netoxickych veci. Soucasny spolubydleni beru jako docasny reseni, protoze se (alespon s tim jednim spolubydlou) uplne mijime.
    Asi vam chybi nejaky pravidla na kterych byste se vsichni shodli. Nebo to neni transparetni - vedi vsichni, ze to neni vec k jednorazovemu pouziti? Spoustu lidi vubec nenapadne, ze hadry na nadobi se mohou prat (ehm :) vidi kentus, sup do kose. Jeden muj spolubydlici se hodne divil, kdyz me videl prat kuchynsky hadr, ze je spinavy, ze by to vyhodil, a to je kluk co pere v gelu z mydlovych orechu, tridi odpad a pusobi, ze o vecech celkem premysli. narozdil od dalsiho, ktery na navrh vycistit zachod octem a sodou hodil nevericny ksicht a zacal se jakoze desne smat a kroutit hlavou.
    Idealni je nejaky housemeeting, kde se tyhle veci resi, ale kde se pohybuje vice lidi, tam se podle me neztrati ani stary dobry lihovy fix.
    Ja napr. si delam domaci prasek na prani a kazdou chvili z nadrzky na avivaz vymyvam nejaky shit praci prasek typu persil, hlavne aby to vonelo, coz teda asi voni, kdyz to nasypes do machani :D fakt me to stve a 3x uz jsem (druhemu) spolubydlicimu rikala, kam se sype prasek a ze je to tam popsany, staci se kouknout... nulovy vysledek. Takze oooou jeeee, lihovýýý fix...
    LALOBA
    LALOBA --- ---
    nebo by to slo pres noc namocit do octa, pokud se to prat neda
    LALOBA
    LALOBA --- ---
    YARRDESH: noooo, tak proti gustu... :)
    ja vychazim z toho, ze v kuchynskych houbickach a hadrech je vic bakterii a choroboplodnych zarodku jak na zachode a jednou za cas, kdyz mi to prijde uz ekl, to projedu na vyse nez 60 v pracce ;)
    MASOO
    MASOO --- ---
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam