• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LEJIMADAZERO WASTE
    GUDRUN
    GUDRUN --- ---
    GEISHA: no, nám se tam promítá to, že můj muž snídá a obedva mimo domov, jíme jednou týdně večeři mimo domov plus ty vikendy, to není nákup potravin, to neplatím, takže to myslím klidně může dát 2/3 vašeho rozpočtu. Plus pijeme doma jen o víkendu na chatě, lahvace :-) Dítě ji to, co my, v malém množství, takže prostě vařím 300g těstovin místo 250g, o banán k snídani se dělíme a tak.
    NAVON_DU_SANDAU
    NAVON_DU_SANDAU --- ---
    GUDRUN: no mě to teda přijde málo. Já taky snídám a obědvám mimo domov, dětí máme trochu víc, ale ten účet za jídlo je naprosto šílenej.
    GUDRUN
    GUDRUN --- ---
    GEISHA: když jsem vedla účetnictví, dostala jsem se s jídlem vždycky pod 4000kc, ale to bylo před miminem a hospody / jídlo venku cca jednou týdně platí muž. to jsem víc nakupovala v Lidlu. teď jedu rohlík a nebaleno, rohlík 500-600kč, nebaleno 200-300kč týdně. snídam domácí ovesnou kaši, někdy s jogurtem, někdy s ovocem, dítě podobne, obedvame hustou polivku, salát s vajíčkem nebo bulgur / kuskus s něčím, vecerime polívku, stir Fry s tofu a rýží, bulgur s něčím, testoviny, zapečené brambory... maso jíme málo, mám nakoupené v mrazáku farmářské kuře a prase, snažíme se do dítěte cpat aspoň vývar. hodně jíme luštěniny, fazole a cizrnu mám predvarene v mrazáku. indickou a "čínskou" kuchyni. z masa pravidelně používáme hlavně slaninu na ovoneni jídla, mám ji v mrazáku a z toho ukrajuju a mám ten kousek tak na 2 měsíce. hodně vajíčka, ale máme tak z poloviny domácí zadarmo. nepecu, sýry jíme minimálně, 1ks týdne, týdne vyrobim a sním kilo jogurtu z farmarskyho mlíka (40kc). vždycky vymetu na rohlíku zachraň jídlo a koupim něco, co bych jinak nekoupila, buď maso nebo něco sladkyho pro mě. jako mlsy popcorn nebo muž miluje ředkev (k seriálu), já mlsam mandle a hořkou čokoládu (tabulku mám na týden dva). pečivo kupujeme jen na víkend. velkou roli hrajou víkendy, tak půlku víkendu jsme v trapu a nevarime, to tam nepocitam. taky nejedeme striktní zero waste, ale je to při nákupu vždycky kritérium.
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    GEISHA: jj dnes som otvarala novy makeup a bol obaleny v sklenenom obale, zalepeny lepiacou paskou (ktora sa nedala bez stop odlepit uf) a to cele este v dalsom plastovom obale.

    mna asi najviac fascinuje, ked si nieco objednam z eshopu, v akom mozstve kartonu a plastu to pride. pritom moje oblubene zahradnictvo pouziva recyklovane krabice (z lekarne, z vinarsva...) a ako vypln letaky zo supermarketov a Spokojeny pes to nebali do ničoho. proste to kurier donesie v kufri. iTesco tiež donesie bedničky a počka, kým si ich vyložíš.
    ORISKOVANUTELA
    ORISKOVANUTELA --- ---
    omlouvám se za romány ale donutily jste mě se vrhnout na dlouho odkládaný "účetnictví" a syslení účtenek za září/říjen, tak jsem zvědavá jestli se dostanu na podobný čísla:D

    myslím že u surovin na vaření doma asi jo, do hospod skoro nechodím, obcas nekde kafe...ale nespočítám to přesně; protože manžel jí dost po hospodách/venku kvuli práci, a tam projí cca 3-4 litry za měsíc...

    jdu na to, jsem zvědavá


    (když jsem bydlela sam tak jsem se dostala cca na 500-800/měsíc, díky častýmu dumpsteru a nakupování trvanlivých surovin v akcích,ale teď...)
    taky mi nevadí a baví mě vařit, není to tak časově náročný jak si hodne lidí myslí. když si např.lušteniny uvařim ve velkym a zamrazim...


    nic, konec románu, jdu na to :D
    ORISKOVANUTELA
    ORISKOVANUTELA --- ---
    LEJIMADA: dumpster je super; ale praha... u našich na vesnici bylo bežný že např.táta pomohl sousedovi s autem a sousedka mu za to dala domácí vejce/med/kus králíka...to samý u manželových rodičů v prdelákově - kdyz se tam chystaj tak občas po domluve sousedum nakoupěj a tak...

    jako malý mi přišlo přirozený nosit zbytky ovo/zel na kompost, pak sem se odstehovala a jeden čas mýho zw hrocení jsem k našim vozila kyblík s kompostem :D :D
    doma jsem se v létě snažila dávat šlupky do kýble, máme cca 3min chuze od baráku hnedý popelnice na bio, ale byly jsme líný to vynášet a nemohly se pak zbavit octomilek v byte ac jsme to meli na balkone :D pak jsem koupila papírový sácky ale manželovi to jednou prdlo po ceste do prace když spěchal...takze jsem na to tak nejak rezignovala.

    zase to "doháním" jinde - nesmí mi přes práh bytu real, klasickej jar, sprcháče a další věci co mi mamka s babičkou nutily, mam to tu jen když přijedou vystavený:D uklid jedu ocet/soda/ecover a paradoxne jsme nikdy nemeli čistší a voňavější záchod:D :D


    btw, mate nekdo v (panelákovym) bytě (vermi)kompostér? zvládnou žížaly např.když jedete na delší čas pryc? nesmrdí to? pořád si řikám že bych si to v nový kuchyni s víc místem mohla s dobrýma argumentama prosadit ale mam strach ze smradu; naší pohodlnosti...
    ORISKOVANUTELA
    ORISKOVANUTELA --- ---
    GEISHA: přesně. hlavne hodne firem si z eko/bio/vegan...udelalo marketing a prodává to. jenže: snaha se cení, ale např.lorealu (mají nakou novou eko rostlinnou zelenou řadu kosmetiky) to moc nevěřím, jde jim primárne o zisk a jedou vesmes přes mrtvoly. jedu na ten svůj xicht ruzovou vodu, oleje, a kdyz jsem tuhle radu u kamosky vyzkousela tak jsem zflekatěla jak z normální kosmetiky :D
    manžela jsem taky hodne v tomhle zmenila, ale je introvert a jít sám na nakup s látkovyma sáčkama je pro nej vybočení z jeho komfortní zony, ale aspon si dává víc ks sladkýho pečiva k svačine do 1 sáčku:)

    a jinak si nosí do práce z 80% krabičky, ted aspon snídaně, doma jíme spolu.

    je super že sní skoro všechno, nemá problém s luštěninama, má rád sojový maso takže idální strávník:)

    teď mě dostalo, koupila jsem nějakej levnej černej čaj a kazdej sáček byl zvlášt v plastu... doma jedu spíš sypaný a darovaný od návštev/zázvor ale tohle mě dostalo.
    LEJIMADA
    LEJIMADA --- ---
    GUDRUN: u nás jídlo... cca 1000/osobu na měsíc. Jedeme hodně ze svých zdrojů, vařim, peču, mlékařím.. Muž si nosí domácí jídlo do práce, děti svačiny do školy. Mimino je částečně kojené ale včera dalo jeden a půl jahlového knedlíku s omáčkou k obědu a tak nás čeká asi další rozežraný kus... Je pravda, že ráda vařím a tak jsou denně dvě teplá jídla.. A jsem hodně naučená na barter.. hodně měním věci za věci typu káva/med (třeba nepoužívanou flétnu, bundu ze které syn vyrostl, ušití závěsů,... to jsou poslední medové transakce :) )

    A jinak absolutní ZW mi přijde jako utopie. Když je člověk svobodný, bezdětný, v metropoli a dobré sociální bublině, tak možná. Pořád bojuju s minimalizací doma a dala jsem si za cíl nemilitantním způsobem šířit osvětu. Dílčí úspěchy mě těší a někdy mě sejme úplná blbost a pak přemýšlím, jestli to má cenu. Naštěstí se většinou hodně rychle uklidním.

    Tady na vesnici nemůžeme třeba moc dumpsteřit :) I když jeden kontejnerový úlovek mě teď moc potěšil. Spolu se Sokolem tu pořádám Sousedskou vánoční dílnu. Budeme dělat adventní věnce, nějaké dekorace a tak. A v rámci ekologické osvěty a finanční úspory na to nic nekupujem :D
    Slaměné základy věnců, chvojí ze zdejšího lesa, svícny z nepotřebných sklenic obalené solí a přírodninama, jako dekorace na věnce výše zmíněné přírodniny, různé stuhy co se kde doma lidem válely (ty jsem navázala do mašliček), nepotřebné vánoční dekorace...
    Rozhodila jsem sítě po známých, kamarádech a hlavně po vesnici. Oříškem byly svíčky. Akce má být pro cca 50 lidí a když jich půlka bude chtít věnec se čtyřmi svíčkami.. Nakonec se dělá sbírka vypálených svíček a já si tu vesele odlévám recy svíčičky :) No a zpět k tomu konťáku... Největší úlovek, co mi sem někdo přinesl, byl vybraný kontejner od hřbitova po dušičkách :D Mlaďáci z vesnice se sebrali a vytřídili veškerý vosk a ten mi donesli na tavení ..
    Mám to tu prostě ráda :)
    ORISKOVANUTELA
    ORISKOVANUTELA --- ---
    ORISKOVANUTELA: jinak tašky vyuzijem, kočka.si z nich hned udělala hřiště:D

    být 100% zw jsem vzdala, prijde mi to v našem případě fakt nereálný. spíš mi tahle cesta pomohla si zjednodušit život, úklid bytu, vyházet kupa krámů, oblečení, lapačů prachu...uvedomit si že hodně věcí ani nepotřebuju a nechybej mi...

    nemám nervy na to se s nekym hádat ohledne igeliťáků/brček (deformace z práce za barem a v marketu), fakt to nemá moc cenu. jedu si svoje, snažím se nákupy plánovat a chodit "vybavená" látkovýma sáčkama ale ne vždycky se to podaří, a než dávat chleba volně na pás u pokladny tak radši použiju igeliťák a nehroutím se z toho.

    ORISKOVANUTELA
    ORISKOVANUTELA --- ---
    NAVON_DU_SANDAU: myslim ze nejsem ekobio fašista, byla jsem překvapená - např.rajčata v papírovym sáčku, mrkev taky...takže za me super. bála jsem se, ale zbytečně.
    GUDRUN
    GUDRUN --- ---
    NAVON_DU_SANDAU: je to moc nebo málo? říkám, muž obedva mimo domov a snídá vlastně taky. jestli to je málo :-)
    NAVON_DU_SANDAU
    NAVON_DU_SANDAU --- ---
    GUDRUN: 800 týdně pro dva a mimino? Jak to děláš?
    NAVON_DU_SANDAU
    NAVON_DU_SANDAU --- ---
    MOODYCAT: papírová taška je naprosto v pohodě. Nebuť takovej fašista. Problém je s obaly, co se nerozloží a končí na skládce. Rohlík mi přijde celkem dost v cajku.
    GUDRUN
    GUDRUN --- ---
    ORISKOVANUTELA: IMHO na čase objednávky nesejde. cenu neřeším, beru to že je to i za ten servis. prave mě vyhovuje, kolik zeleniny a ovoce mají nebalene..
    ORISKOVANUTELA
    ORISKOVANUTELA --- ---
    GUDRUN: možná to bude můj...zvyk? nebo jak to nazvat že u ovo/zel a pečiva jsem zvyklá vybírat i očima. Přišla mi dražší, což je taky asi můj osobní problém (chodili jsme hodně na dumpster právě pro ovo zel, tak mě ty ceny dost překvapily)...jsem zvědavá v jakym stavu přijde... zas na druhou stranu musím uznat snahu prodávat "ošklivky a oškliváky"
    taky bylo pár věcí co jsem chtěla vyprodaných. Pak balení paprik jen po 3ks, moc nemusím zelený, ale sním je.

    Kdybych neobjednávala o pul 12 v noci tak by to třeba bylo lepší:D
    GUDRUN
    GUDRUN --- ---
    ORISKOVANUTELA: kombinuju rohlík a nebaleno, utratim cca 800Kč týdne pro 2 a mimino, muž obedva v práci. Zelenina mi na rohlíku naprd nepřijde, proč ti tak přišla?
    ORISKOVANUTELA
    ORISKOVANUTELA --- ---
    Nakonec objednáno z rohlíku a drogerka z econey. Přijde mi že se sortiment rohlíku dost omezil, objednávali jsme naposled někdy na jaře, a sehnala jsem všechno co běžně nakupuju (i značky co kupuju, kromě privátních - soj.mlíko v dm a tak), ale ted mi to přišlo dost osekaný..hlavně na prd co se týče ovo/zel tak nic moc...Manžel mi může po práci něco dokoupit, ale jako ajťák v supermarketu co jí po hospodách a nakupuje tofu a ovo/zel..:D (nic ve zlym:)

    Bezobalová sekce mi přišla... je super že se snažej a dávaj alternativu "normálním" lidem, aby se dozvěděli že to bez obalu funguje, ale dát 50 nebo kolik zálohu za xx sklínek, když až budu mít dole sádru budu chodit do bezobaláče se svýma nádobkama...myslím že to může být fajn pro lidi co rohlík využívaj pravidelně, ale nejsem cílovka.
    bych dala litr za lepší zavařovačky :D :D

    Jinak jsem zvědavá až mi to večer dovezou, tašky jsme využívaly na třídění, nebo pro kočku na hraní, parkrát jsem z nich něco tvořila...


    (na econee jsem nechala asi 1800 - 5l jaru a mýdla na ruce, tuhý šampony a mýdla..Jen to lítalo :D ale na druhou stranu jsme měli 5l kanystry na cca na rok, což naštěstí manžel pochopil a uznal že se tím dá ušetřit)

    Na rohlíku jsem nechala přes 3litry, což mám na nákup surovin na 1,5 - 2 měsíce a to jsem nesehnala všechno...tunu luštěnin, mouky na pečení,(žádný bio) výměna bomby do sodastreamu, kočičí granule, něco málo ovo/zel,olej, pár tofu...
    Pro ted to je pro mě tak nějak přijatelný, ale běžně za suroviny na vaření pro 2 utratím za měsíc max 2000...


    Kolik utratíte za měsíc za jídlo a drogerii? chodíte do bezobalu? máte někdo spočítaný zda vyjde nákup v bezobalu levnějc?
    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    ORISKOVANUTELA: Kosik a Rohlik jsou srovnatelny co do poctu nesmyslnejch obrich papirovejch tasek, ktery clovek maximalne jednou pouzije na odpadky a pak vyhodi. Ekologicky mi to unosny neprijde.
    TETHALKA
    TETHALKA --- ---
    ORISKOVANUTELA: My objednáváme z Rohlíku a dcera z Košíku. Papírové tašky využije dcera v práci na odpad nebo si s nima hrajou kočky, na Rohlíku kupuju bezobal, pečivo a vážené ovoce a zelenina se tam balí do papíru. A dcera je s Košíkem taky spokojena.
    GUDRUN
    GUDRUN --- ---
    ORISKOVANUTELA: rohlik bali hodně do papíru, tašky i pytlíky pak dal používáme, ty tašky jsou docela plný a mají i bezobalovou sekci. pokud si z Prahy, nebaleno má e-shop, ale za mě to není moc prakticky. jsem zvědavá na reference na košík
    nm
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam