• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ILLUZERádi jíme...
    I zdravé jídlo umí být opravdu chutné - aneb Receptář těch, co si jídla užíváme -:)
    Vítány fotky, recepty, tipy na stravování.
    rozbalit záhlaví
    MEJLA77
    MEJLA77 --- ---
    How to Make Handmade Soba Noodles | Handcrafted | Bon Appétit
    https://www.youtube.com/watch?v=SoO2sLjt8Lg

ještě tedy návod, jak na ty soba nůdr stajr - obzvláště máme rádi fázi usagi no unko :) a zkoušel jsem to podle toho postupu/receptu a byly moc dobré, jen je to trochu pracné a je dobré mít ostrý sekáček - ty asijské sekáčky jsou ale velice tenké a řežou jako žiletka, máme koupený i sekáček z Ikea a to je sice pořádný kus oceli, ale je to spíš na sekání kostí, na řezání pohankových nudlí se nehodí... jo a žena k tomu dělala džadžangmjon (Jjajangmyeon) - taková omáčková pasta z černých fazolí, moc dobré to bylo... musíme si to zase někdy udělat :)
    MEJLA77
    MEJLA77 --- ---
    ILLUZE: Osobně mám moc rád pohanku se sýrovými omáčkami s masem i bez, případně jen maso lehce povařené ve šlehačce (smetaně ke šlehání) a výborné jsou již zmiňované pomazánky - lučina + vařená pohanka (jde takhle vyřešit přebytky) a do toho koření - bazalka, tymián, saturejka, namazat na housky a nahoru anglickou slaninu na "odlehčení" :) Osobně si tedy vůbec nehlídám množství kalorií, sacharidů apod., tak to možná nemusí odpovídat požadavkům... ale pomalu se z lehké nadváhy přesouvám blíže k pásmu normální váhy, pomohlo mi vyřadit sladkosti z obchodu, peču si místo toho bábovky, koláče, bublaniny, dorty apod. a taky se snažím trochu hýbat - chodit, lehce posilovat s váhou vlastního těla - odmítám zvedat činky, ale chodím do obchodu pěšky :)
    MEJLA77
    MEJLA77 --- ---
    LADY_MYSKA: holky si dělají pravidelně aglio olio, ale to já nemůžu, mám problém s česnekem, taky jsme ve vedra minimalizovali pečení i vaření, protože nemáme rádi horko, takže přes ty nejhorší vedra jsem vařil sáček/hrnec těstovin v noci, když se dalo větrat, po přecezení jsem do toho hodil kousek bazalky a kousek másla a druhý den se zeleninou a dresinkem nebo s vajíčkem, tuňákem, dijonským dresinkem a srdíčkovým/římským salátem - s těstovinami jdou dělat docela pojídatelné kombinace studených salátů...

Případně jsem ještě dělal v papiňáku 3h vývar z krůtích křídel a to si pak děláme polívku jako hlavní jídlo, říkáme tomu thajská - takhle nám to představil jeden zcestovalý strejda: bujon, maso, vejce natvrdo nakrájené na kousky, zázvor, česnek, (sweet) chilli, tamari (něco jako sójovka? ale japonská.) a ledový salát a vlasové nudle - vlasové nudle jde uvařit za 2 minuty, polívku ohřejeme v mikrovlnce...

V menším vedru dělávám burgery v kontaktním grilu - 2 masa na burger se upečou za 4 minuty, dvě housky se opečou za 2 minuty, karamelizovanou cibulku jde taky udělat na malé plotýnce relativně rychle... ale už je to více tepla, než třeba s těstovinovým salátem :)
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    LADY_MYSKA: Hele, já to letos řeším prakticky. Jednou za 2-3 týdny obětuji 1/2 neděle a navařím dopředu, zavakuuji, zamrazím - teď to bylo mleté hovězí s passatou a zeleninou, pak v pomalém hrnci hovězí se zeleninou - něco jako guláš.
    Rodina zahlásí, že má hlad - pokud se jim nechce vařit, vytasí pytlík.

To mleté doplníme třeba fazolemi nebo kukuřicí apod. Nebo základ a ještě rajčata - na těstoviny, případně rovnou lasagne, případně do kapustových listů. S fazolemi třeba do tortill nebo s rýží.
    Příští týden takhle koupím cca 3-4 kg vepřové, namelu na sekanou a kuličky, případně placičky, část zase projedu pomalým hrncem a opět budu řešit různým typem příloh a doplňujících ingrediencí.
    BAILAMARCIA
    BAILAMARCIA --- ---
    LADY_MYSKA: minulej týden jsem byla taky naprosto bez inspirace (a to mě jinak vaření baví, uklidňuje, naplňuje, blabla...) tak jsem prostě naložila maso na tři dny do lednice a v pozdnim odpoledni vždycky jedno hodila na pánev, k tomu pár novejch brambor, na pánev cuketu s cibulí a do mísy zeleninovej salát... něco zbylo na druhej den, něco jsem druhej, třetí den přidělala nový... a bohatě to stačilo, žádný velký vymýšlení...
    Dva dny zpátky jsem dělala j-a-k-o-b-y pizzu z koupenýho těsta, vrstvou ricotty, parmazán, cibule, sušený rajčata...
    A v nejbližší době se chystám na variaci těstovin plus buď klasický bazalkový pesto á-né-bó upečená/uvařená cuketa (možná s trochou česneku) trochu pozlobená tyčovým mixérem (aby fungovalo jako omáčka, ale zároveň mám ráda i ty kousky...), na to parmazán nebo lahůdkový droždí a pak nejspíš tortilly, kam cpu červený fazole plus balkán plus tak tři, čtyři druhy studený zeleniny...
    Což mi teď teda ještě připomnělo, že taky zbožňuju salát hnědá čočka + řepa + balkán, ochucený hořčicí (plus já osobně dávám ještě libeček), k tomu (vařený) vajíčko...
    MEANKITTY11
    MEANKITTY11 --- ---
    LADY_MYSKA: já měla zase rejžový nudle ve woku s vajem a zeleninou, sojovkou, tunou jarní cibulky navrch.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    LADY_MYSKA: tady byl dnes pečený králičí hřbet, brambory a okurkový salát.
    LADY_MYSKA
    LADY_MYSKA --- ---
    je léto a já zase vůbec netuším, co vařit… už proběhlo pečené kuře i na zelenině s bramborem a nebo rýži, sunkofleky, hovězí ragú, …. neco na paprice.

Co se dá ještě tak vařit? Jsem nějaká bez inspirace
    KAREN
    KAREN --- ---
    KURE: ILLUZE: Dobrej je taky houbovej kuba, pohanku místo klasickejch krup - dělám to teda někdy potuněný vejcema (z bílků sníh), a už jsem do toho i rvala uzený tofu. To je vlastně celkem na způsob nějakejch těch vege rizot...

Pohanku lámanku apod. nejdřív proplachuju horkou vodou, zdá se mi, že to pak trochu ztratí pro mě nepříjemnej vocas...
    LADY_MYSKA
    LADY_MYSKA --- ---
    Vítejte u Buchty v troubě | Buchta v troubě
    https://www.buchtavtroube.cz/
    LADY_MYSKA
    LADY_MYSKA --- ---
    Je neobyčejná kuchařka, kde jsou recepty z luštěnin, pohanky..
    KURE
    KURE --- ---
    ILLUZE: to je dobrej tip, na termomixu je lecos.

špatně špatně. je to trochu overkill, ale smažená rejže se taky napřed uvaří a pak osmahne a je to super.

namočit taky ničemu nevadi, to se dá dělat i s jinym zrnim včetně rejže, je to rychleji vařený ale zrovna pohanka se vařená fakt rychle, takže to je celkem zbytečný.
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    KURE: To je super, děkuji! :)

Našla jsem recepty k Thermomixu - mrkni na Cookido.

Akorát, že jsem ji doteď asi vařila blbě - namočila jsem ji přes noc, pak uvařila a pak osmahla.
    No tak se prý nevaří 🫣
    KURE
    KURE --- ---
    MAR_TINA: a to jsou asi ty co jsem myslel :D dik. udon nejsou pohankovy.
    soba jsou pohankovy.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    KURE: další nudle jsou soba nudle, čistě pohankový mají eshopy, mix pohanka a pšenice bývá v lidlu v asijských týdnech.
    KURE
    KURE --- ---
    ILLUZE: tldr: misto rýže.

posledni dva roky jim pohanku relativně hodně. (protože si slibuju zlepšeni mejch zrasovanejch žil)
    Nakupuju ji ve Valašskym eshopu, maji ji nežluklou a ne zpálenou, jak se někdy stává v pohance ze samošky:
    výrobky z pohanky, bez lepku - Valašská pohanka
    https://www.valasska-pohanka.cz/

oficialní recepty na pohanku de fakto neexistujou, protože se prostě moc nejí a i v zemích východní evropy kde ano, z ni dělaj většinou kaši.

Můj oblíbený recept je kontrabáš.
    Valašský kontrabáš | Apetit Online
    https://www.apetitonline.cz/recept/valassky-kontrabas

A ploye, to jsou palačinky z pohankove mouky.
    Classic Ployes Recipe: A French-Acadian Family Tradition
    https://thewilddrive.com/classic-ployes-recipe/

Jedinny další pohankovy věci co jsem našel jsou Udon nudle. Takže ja to tak nějak řešim na punk.

Snídaňová kaše: rozmixuju syrovou pohanku a uvarim v rýžovaru tak že to vypnu cca v půlce programu na bílou rejži.
    Moje pokusy s pohankovou krupičkou v hrnci se mi pokaždy hrozně chytaly na dno, to mi fungovalo jen ve vodni lazni. Nepřilnavej rýžovar je daleko menší oser. A tim že si rozmixuju zrnička nemusim mit pohanku v další verzi.

Když uvaříš ty zrníčka na kaši v celku je to snadny, ale neni to uplne kaše, jsou v tom ty kousky, to mě tolik nebavi.

Palačinky dělam výhradně pohankovy prostě normální recept a vyměnim mouku.

Rizota. Prostě míchanina pohanky, masa, zeleniny. Podle toho co mam doma. Dobrý na zpracování zbytků.
    (zase udělam pohanku v rejžovaru, mezi tim osmahnu to ostatni na panvi)

A pokužívam ji jako zavářku do polivky.
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    ILLUZE: Mně to odpovídá spíš v principu rýži, ale chutná mi mnohem víc :))
    ILTU
    ILTU --- ---
    ILLUZE: Jak je v tom balkán, tak to bude dobrý ☺️ To musím vyzkoušet.
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    MAR_TINA: Hodně mi chutná s česnekem, majoránkou a balkánským sýrem ,-)

Ještě jednou děkuji.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ILLUZE: je to vařené zrní (s výbornými vlastnostmi), takže spíš celozrnné rýži.

Případně pokud chceš snídat obilninové kaše, tak předem vařená pohanka na sladko je taky výborná.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam