Mimochodem jak se tu probírovalo téma mixů kratomu a kava extraktů, tak je to téma co je pro mě jakožto milovníka Kavy hodně osobní a hodně mě triggeruje a přemýšlel jsem, zda reagovat. Už minulý rok jsem byl aktivní v zahraničních kava skupinách co se týče upozorňování na tento problém a mám delší dobu chuť udělat na tohle téma článek a video.
Situace je taková, že prodejci těchto mixů představují globálně to největší riziko pro kulturu Kavy. Kdokoliv tohle prodává, má u mě automaticky status někoho, kdo má kulturu Kavy totálně u prdele, nemá vztah s tou rostlinnou, nectí rostlinný a morální kodex a ať už říká cokoliv, záměr je jasný - hlavně aby to zmašťovalo a vydělávalo na povrchnější mainstream cílovce. Jelikož je mi Kava velmi blízká, tak mě to mrzí a nasírá, protože se snadno může stát, že kratom stáhne kavu dolů taky. A už se to i děje hlavně v USA, kde jsou ty obří průsery s návykovýma tonicama a mixama kombinujícíma silný extrakty kratomu a extrakty kavy. Přičemž prodejci i tají, že je v nápoji opioid a prezentují to jako Kava Tonic. Je to prostě nesmysl a ty dva světy by měly zůstat oddělený. Stejně tak nerespektuju prodej kratomu v kava barech.
Jeden člověk po mě chtěl abych mu pomohl vyvinout ten kava tonic, to jsem samozřejmě odmítl. Plus neustále mi píšou kratom eshopy že chtějí velkoobchodní spolupráci a Kavu ode mě a všechny jsem odmítnul.
Kratom už nejedu vůbec a jsem tak rád že jsem se na to vykašlal a neidentifikuji se nadále s nečím, co bylo 15 let součástí mého života. Neříkám, že už si nikdy nedám na výjimečné situace, ale nemám na to už ani chuť.
Další zásadní life hack je pro mě chodit spát max. v 10, to se pak budim sám od sebe brzy ráno a chci tvořit. Je to znát i na hormonech atd. Když jsem s přítelkyní, tak to dodržuju, sám je to těžší, hlavně když je člověk DJ :-).
Kratom mi hodně oddaloval a narušoval spánek i v malých dávkách. 15 let s kratomem mi stačilo, i ty mikro dávky co jsem dával jsou něco, co nechci aby ovlivňovalo můj život. Je tolik zajímavých rostlin, kterým chci dávat pozornost a mají čistější energii.
Občas dělám ty konzultace se závislýma na kratomu, což mě hodně baví, ale nikde jsem to nepromoval, protože už tak toho mám hodně, takže kdo si to dohledá, tak s tím to mile rád řeším.
Disciplína je ta nejlepší droga, neříkám že jsem vzorem disciplíny, od toho mám daleko, spíš se to stále učím. Ale ty pilíře spánek/ strava/ cvičení když se dodržují, tak je to základ. Pro mě byl vždycky problém spánek, cvičení a stravu jsem vždycky hrotil. Ale chodit spát ve 12, v 1 a do toho sypat sem tam kratom fakt není pro mě cesta. Myslel jsem si, že jsem noční člověk, ale je to bullshit, je to jen o disciplíně a respektování sebe sama.
K tomu si najet zdravější alternativy v rostlinách a suplementech a zaručuju vám, že bez kratomu je život tisíckrát lepší. Píšu jen vlastní zkušenost, respektuju každého cestu a sorry za tak dlouhej traktát :-)