• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DRAGONDron Video & Photography
    Vaše natáčení dronem, galerie videí a fotografií.
    rozbalit záhlaví
    BANKABANATA
    BANKABANATA --- ---
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    pánové, já bych jen poprosil, tohle kdyžtak můžete řešit v klubu vedle, tady bych to viděl opravdu čistě na galerii vašich prací. Trochu nám to uletělo od tématu, díky :)

    [QUADROKOPTÉRY , Coptery DJI Phantom a jiné osazené kamerou, všeobecná diskuze, fotky a videa]
    ANARCHY
    ANARCHY --- ---
    BANKABANATA: Můžu se zeptat co za software používáš na to ortofoto? A to jak na plánování trasy dronu, tak i na následné skládání fotek do ortofotomapy...
    THAIGRR
    THAIGRR --- ---
    MERTLAS: když už mluvíš o legálnosti... ví někdo, jaký jsou postihy za lítání bez povolení? třeba kdybych si chtěl udělat takovouhle fotku se svým MA2 a mám jenom A1+A3?
    MERTLAS
    MERTLAS --- ---
    no postupne stejne budeme muset vsichni presedlat na certifikovany stroje... Mimochodem trochu vhled do soucasny legislativy... V soucasny dobe litat s Inspirem 3 v hopu - nerealne. Vzhledem k upravam a necertifikaci toho stroje pro kategorii C2 neni mozne ziskat povoleni. Respektive OKL v Open kategorii neni mozne a pro Specific je to zatim nemozne vzhledem k pozadavkum... takze tralala... to stejny plati pro Phantomy a dalsi stroje nad vahu 4kg respektive bez certifikace...

    BANKABANATA: good point... proste ten stroj neni nic moc a nejde od nej nic moc ocekavat 🤷🏻‍♂️
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    kvuli tomu sem poridil Mavic 2 Pro, holt o cem to cely je, je snimac. Mam to tak stejne v klasicky fotce, celej zivot jedu full frame, aby to zbytecne negenerovalo data navic, co tam nemaj byt.

    MERTLAS: jj, M2P, přemýšlím o trojve, ale asi se na to vykaslu, zas tolik nelitam.
    BANKABANATA
    BANKABANATA --- ---
    Hele já bych asi úplně nečekal, že dron v ceně průměrnýho kompaktu bude mít kvalitu fotek zrcadlovky. Já lítám s Phantom 4 Pro, fotím do jpg (protože dělám technický fotky a občas základní ortofoto a stačí mi to) a řekl bych že celkem dobrý (chystám se sem časem něco hodit).
    Ten mini 2 se má ten čip docela malej, ale hlavně má pevnou clonu 2.8 (takže nic moc hloubka ostrosti) a jenom elektronickou závěrku (což má ale asi spíš vliv na fotky za letu). O kvalitě optických prvků (což už se nikde moc nepíše) asi ani nemluvě. Bohužel pokud Ti na senzor dopadá balast a šum, raw Ti moc nepomůže.
    CUKI
    CUKI --- ---
    MERTLAS: Hele já se focením živil průběžně poměrně dlouho, byl jsem jeden z prvních co přešel na digitál.
    Ale nemůžu říct že bych automaticky všechno fotil do rawu. Do rawu fotím prostě něco co vím že chci upravovat. Pracovní věci. Ale pokud votím z cest pro svojí potřebu, tak ty fotky často pouze uložím na disk a zpracování nechám až bude čas někdy v důchodu. Nedovedu si představit že bych to měl všechno v rawu.

    V Každém případě jsem chtěl tou fotkou říct, že IMHO neodpovídá velikosti čipu a rozlišení ani při ISO100. A tak nějak, možná marně, čekám že je to prostě jen nějakej kiks fw a že to půjde napravit jinak než že budu muset fotit do rawu.
    MERTLAS
    MERTLAS --- ---
    DRAGON: jako pokud zrno a sum do fotky doda nejaky jiny level, tak proc ne :) Nerikam, ze ta tvoje je spatna... a jasne, ze fotka je vzdycky o celkovym a vzdy subjektivnim pocitu :) A nemusi byt vzdy 100% technicky spravna (vzdyt nasi predci dokazali ruzny velky veci s horsim hardwarem, nez mame my :) ), ale pak by ta fotka mela mit nejakou pridanou hodnotu v necem jinym.

    Na co si tuhle fotku fotil? Bylo to jeste na tvuj starickej M2P? Nebo co mas ted za stroj? Kazdopadne predpokladam, ze si to nefotil do JPG, ne? :) Neznam nikoho kolem sebe, kdo to v oboru s fotkama mysli vazne, ze by fotil do JPG jako finalniho formatu, natoz aby z toho jasal. JPG pouzivame jen k nahledu a jako pripadny finalni tovar po upravach... right?
    Z obecneho pozorovani v ruznych dronovych skupinach casto vidim, ze jen do JPG foti jen ti, kdoz bud neumi fotit a nevi, co je raw a k cemu se pouziva, neumi postprodukci nebo jsou lini ji provadet, protoze nevi jak, respektive netusi nic ani o zakladech foceni.

    A nerikam, ze se s malym strojem neda udelat kvalitni fotka, ktera se nemuze nekam dostat... Prikladem bud muj kamarad Petr, ktery se teprve jako treti cech dostal na obalku NG. Nicmene to nebylo foceny do JPG, svetelny podminky byly neskutecny a je za tim celkem hromada prace v postpro :) Ale je tam spousta paramteru, ktery musis spravne uchopit :) A obecne proste tyhle maly stroje nejsou kdovi jak extra. Jinak treba z minulosti... Inspire 2 - super stroj na video, ale co se fotek tyce ho jasne predbehl i Phantom. Ne, ze by ty fotky nebyly dobry, ale proste Phantom je mel o fous lepsi. Ve videu to ovsem bylo opacne.
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    MERTLAS: No to jsme v tom asi teda kazdej rozdilnej, protoze ja s sumem ani zrnem na fotkach nemam problem. A ze neco neni zaostreny je mi taky ukradeny, jde o celkovej pocit z fotky, vzdycky to tak bylo, vzdycky to tak bude.
    fotka neni o tom, ze je vsechno perfektni, sorry, to mas proste jiny pohled na fotografii obecne.

    Jinak tahle fotka uz visi ve dvou kanclech :)
    MERTLAS
    MERTLAS --- ---
    DRAGON: no jo, podarilo (ikdyz, kdyz si to priblizis, tak na zed ve velkym formatu by sis to taky nepovesil, na instac dobri na komercni pouziti bohuzel imho ne - hrad je neostrej, vysehrad taky, jako jo, poznas, ze to je praha, to jo).... ale s jakym strojem si tohle cvakl a na jaky nastaveni? :) Proste maly stroje z rady mini (zvlast prvnich generaci, ctyrka uz mozna trochu jde, ale porad to neni oproti air nebo spis mavic rade) obrazove nejsou v horsich svetelnejch podminkach nic extra. To mi vzhledem k mym zkusenostem bohuzel nikdo nerozmluvi :)

    Ale rikam... na socky, pripadne na nejakej online packshot na kterej jebnes text s pozvankou na konferenci asi v pohode.

    jinak rikam... ze zalezi na svetelnejch podminkach. To je alfa omega. Kdyz je mas dobry, tak s tim svaknes i s amlym strojem super fotku. Ale pokud nejsou tak to nikdy nebude takovy zvlast, pokud fotis jen do JPG, ze kteryho proste nikdy v postpro nevytahnes tolik, co z RAWu.
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    treba tohle je iso 400, byla skoro tma :)

    DRAGON
    DRAGON --- ---
    MERTLAS: Peti, takhle se to neda brat plosne, to co pises je pravda jenom nekdy. Mne se podarilo i na iso 400 super veci, nekdy i na iso 800, zalezi na svetle, barevnosti cely sceny, jestli si s tim pohrajes a treba ve vysledku napalis kontrast protoze to ma nejakej vyznam, atd atd. A nekdy ti zas ani raw nepomuze.
    Ja bych rekl, ze je to hodne o tom si s tim strojem pokud mozno nacvakat randal, at ho clovek pozna. Cuki jdi a pokud mozno co nejvic za ruznejch svetelnejch podminek cvakej, hraj si s manualnim nastavenim, zkousej vychytat, co jeste dron "udrzi v ruce" atd. Je nutny tomu venovat cas, nicim jinym se ty fotky nezlepsej.
    CUKI
    CUKI --- ---
    MERTLAS: Nehledám nic extra. Ale tohle je na ISO 100!!! Jpeg jako takovej s tím nemá nic společného, prostě je to šílený. Přitom video je poměrně ok. Takže bych řekl spíše problém zpracování. Zbytečnej problém, protože tohle jde udělat líp i s tou optikou.
    MERTLAS
    MERTLAS --- ---
    CUKI: proste blato no :) iso 400 je pro maly drony proste velky spatny... a promin, ale v kombinaci foceni do JPG z toho nemuze vylezt nikdy nic dobryho... pokud chces kvalitu, musis mit vetsi stroj a fotit zasadne do rawu s co nejnizsim isem... tak to proste u dronu je, zvlas tu tech malejch bazmeku tvyho typu... proto je nemam rad. Na fotky na instac ok... jak se rika "instac to schroupe", ale na seriozni foceni, pokud nemas fakt super svetelny podminky, to proste neni.
    CUKI
    CUKI --- ---
    Aha koukám že se nenačetlo. Nečekám od toho kvalitu FF, ale stejně velké čipy jsou schopné udělat obstojnou fotku na ISO 400 určitě lépe než zde.
    A Jpeg bude prostě vždy jpeg, nemá nic společného s kvalitou čipu ale pouze s použitou kompresí.

    MERTLAS
    MERTLAS --- ---
    CUKI: ad oznaceni... je to jdno kam a jak to na ten stroj das. nalepkou, stitkem, fixou... to predpis nijak neresi..,.

    JPG bude dycky pruser... zvlast u stroje s malym cipem v ne perfektnich svetelnych podminkach.... od toho proste nmeuzes ocekavat nikdy nic kvalitniho. Jedinou moznosti je RAW a nasledne upravy...a ani tak z toho stroje nemuzes ocekavat stejnou kvalitu jak z fullframe fotaku s velkym cipem...
    CUKI
    CUKI --- ---
    MERTLAS: Když jsme u toho někde jsem zaslechl že by provozovatel měl toho drona nějak označit (dle jeho registrace), kam?

    Ale proč jsem sem přišel. Řeším velkou nekvalitu Jpeg právě u mini2se. Dám sem jednu neupravenou tak se omlouvám za tapetu. Video vcelku ok, ale fota bych očekával mnohem víc. Je to jak když snímám na extra vysoké iso, ale tohle je iso 100 :-(
    Nechce se mi všechno ukládat do rawu (doufám že ten je lepší)
    MERTLAS
    MERTLAS --- ---
    NECROMAN: musis udelat to co vsichni... Tedy registrovat se jako provozovatel dronu a jako pilot musis splnit online test z pravidel, kteryma se musis procist a musis znat a hodne z nich najdes prave na tom webu UCL a na kazdem druhem webu o dronech...
    NECROMAN
    NECROMAN --- ---
    Ahoj, mám nově pořízeného DJI Mini 2 SE a řeším registraci pilota a provozovatele. Máte tip na nějaký web, který člověku vysvětlí vše potřebné na několika stránkách? Prokousávat se úředničinou na webu dron.caa.cz jsem celkem rychle vzdal.
    Nepotřebuji si číst desítky stránek o historii legislativy, na které narážím na každém druhém webu o dronech. Prostě jen rovnou k věci, co potřebuji vědět a udělat jako majitel dronu kategorie C0-A1. Díky: )
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam