• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LWEEKSONY Alpha - digitální fotoaparáty
    Digitální zrcadla a bezzrcadla SONY Alpha.
    rozbalit záhlaví
    LWEEK
    LWEEK --- ---
    MINER: Ty jo, možná že to chování změnili. To je hloupé.
    LWEEK
    LWEEK --- ---
    MENTOL_: Hmm to je divné. Mě to fakt řeže i RAWy. Ale mám A9 a A7RV.

MENTOL_: Teoreticky máš pravdu a souhlasím že opravdu není povinností výrobce přidávat funkce do již existujících modelů. Ale myslím si, že by tím SONY získal náskok před konkurencí. Já přešel z Canonu na SONY právě kvůli updatům FW u A9. Teda nejen to, ale faktem je, že A9 na konci životního cyklu byl kompletně jiný fotoaparát než na jeho začátku. A to jak v kvalitě výstupů tak hlavně i funkčnosti. Nemám pocit, že bych si kvůli tomu nekoupil nový fotoaparát. Přidávání funkcí do FW beru jako péči o zákazníky. Něco jako nasloucháme a snažíme se. Víc potom zabolí, když nějakou funkci dá SONY dodatečně do levnějšího fotoaparátu a dražší to nedostane vůbec. Teď si trochu zlepšili auru u A1, kde přidali nečekaně po funuse focus stacking. Ale podle mě by tam mohli přidat i custom ostřící zóny a xs ostřící bod. I tak je A1 II pořád zajímavý upgrade protože má rychlejší elektroniku a díky tomu lepší hledáček a pre-capture, lepší ergonomii a nový víceosý display. Ale budíž. Bylo by to prostě milé.
    MINER
    MINER --- ---
    MENTOL_: Tak ty cropy RX1rIII jsou virtuální; jdou změnit v post-pro. Mně to třeba přijde lepší, protože data jsou levný a občas se člověk ucropne…

Je to z prvního příčetného testu, kterej to skutečně otestoval.
    Sony RX1R III - Overpriced Or Worth The Hype?
    https://www.youtube.com/watch?v=g8pJtzrqSh8

Další dobrej improvement je e-shutter 1/8000. Leaf-shutter s 1/2000 je dost limitace na sluníčku s F2. Musel jsem kvůli tomu koupit magnetic ND…
    MENTOL_
    MENTOL_ --- ---
    LWEEK: Ja tady ten FW plac moc nechapu, resp. nesouznim - jasny, at se odstrani chyby, kdyz se nejaky objevi, ale kupuju fotak s tim co umi dnes, Sony mi nic nedluzi za 4 roky potom, jen proto, ze v novejsich neco vylepsi, to je proste naivni ocekavat. Samozrejme jiny znacky se "musi snazit vic" a a delaji vic, ale to neni samozrejmost.
    MENTOL_
    MENTOL_ --- ---
    LWEEK: Moje zkusenost se vsema Sony fotakama je prave, ze pri nastaveni pomeru stran se jen zapise orez, co se treba v LR uplatni jako vychozi, ale frame je tam celej puvodni. Jen APS-C crop ma i RAW v APS-C.
    LWEEK
    LWEEK --- ---
    MENTOL_: Taky si myslím, že SONY neopustí jejich TICK TOCK strategii, ale kdo ví. Když vydali A7III a A9 tak dělali 1-2 major updaty FW za rok a já si myslel že to tak bude napořád ... a teď jsou co se týče FW na stejně mizerné úrovní jako Canon. Ale tohle všechno je fuk. Já už jsem trochu resignoval se honit za nějakými výhodami. Pravda je prostá, dnes jsou všechny FF fotoaparáty na trhu víc než schopné dodat kvalitní fotografie. Je to hlavně na nás, abychom toho uměli využít.
    LWEEK
    LWEEK --- ---
    MENTOL_: Bude reálně menší, protože když na jakémkoliv SONY fotoaparátu nastavíš jiný poměr stran tak ti produkuje fyzicky menší RAWy. Nakonec i ten super35 mod produkuje menší RAWy. V tomhle to má SONY vyřešené dobře už docela dlouho.
    MENTOL_
    MENTOL_ --- ---
    LWEEK: To spekuluje a preje si ten SAR typek, jen proto, ze ten 44MP senzor ma Sony v nabidce a on ma tendenci vzdycky tlacit nejakou nerealnou predstavu.
    Pro Sony neni jedinej duvod, aby delalo u toho zakladniho modelu skok z 33MP, naopak vsechny jejich problemy plynou z pomalosti toho senzoru, ktery vetsi rozliseni v dany cene nezachrani - za me je nejpravdepodobnejsi, ze udelaji aspon 2x rychlejsi partially stacked verzi toho 33MP senzoru jako u toho 24MP v Z6 III a Pana S1II.
    MENTOL_
    MENTOL_ --- ---
    LWEEK: "potrebuje to" jen kdyz clovek kouka na kazdej pixel samozrejme a zrovna z toho na dany foceni potrebuje/chce vytahnout maximum z nejakyho realnyho duvodu :) Jinak jako celek pro bezny fungovani online a max do 4K export vyjdou ty fotky uplne stejne nezavisle na kolik pixelu jsou rozsekany na vstupu.
    Tim jako kazdemu co raci, taky mam rad ostry fotky, ale vzdycky me pobavi ten opacny pohled jakoze rozliseni senzoru mi ma diktovat co a jak muzu pouzivat za sklo a jak se lidi 'tlaci' do toho aby maximalizovali detail co nikdo jiny realne neuvidi v 99% pripadu a velmi casto neodlisi ani od telefonu, kdyz to foto neni dobry jako celek ;)
    Jinak tady u ty RX1rIII je mi sympaticky, ze to ma zabudovany ty 50 a 70mm orezy primo na foceni, a jsem zvedav jestli jen virtualne nebo i realne mensi raw.
    MINER
    MINER --- ---
    LWEEK: Ty neostrý rohy stabilizací jsou ale jen u hodně dlouhých časů z ruky, ne? Já se s tim setkal až kolem 0.5s. S A7rV udržim až 1s. Ten stabilizátor je perfektní. U A7rV to byl velkej skok dopředu. Ale u takhle dlouhých časů někdy nevyjdou rohy, jak říkáš.

Taky mi to přišlo zajímavý. Zejména, že střed je úplně ostrej a poznat to na něm neni. Mázlý to začíná být tak postupně tak od 1/5 šířky.
    To by ukazovalo na to, že stabilizace selhala jen na ose roll (nebo pitch a yaw).
    Ať už SW, HW nebo nízký rozsah stabilizace téty osy.

Moc jsem to nezkoumal, ale taky jsem si toho všiml. Ale jen u dlouhejch časů. S 1/8 fotim rutinně bez mazání a na 1/4, který už vyžaduje soustředění, jsem si toho taky ještě nevšiml. Krom těch hodně dlouhejch časů mě to rozlišení neomezuje.
    LWEEK
    LWEEK --- ---
    Mimochodem se spekuluje, že by SONY mohl vydat A7V se cca 40 Mpixy aby konkuroval Canon R5 II. A že tak učiní do konce léta. Tak možná by stálo za to počkat.
    LWEEK
    LWEEK --- ---
    PSITLAPA: Na 61 Mpix trochu bacha. Potřebuje to dobré objektivy a kratší časy (alespoň o 1EV). Mám A7RV a občas vidím limity i u nových skvělých objektivů. Ono totiž jak se tam pohybuje sensor v rámci stabilizace, tak to občas nabere neostrý roh i jinak velmi ostrého objektivu. Tak s tím je potřeba počítat. Také platí, že 61 Mpix potřebuje delší časy a hlavně jedna fotka je minimálně 60 MB (komprimovaný RAW). Na svatby je imho nejlepší A1, ty se ale pohybují z druhé ruky kolem 90 tisíc což je pořád dost. Ale podle mě to je ten sweet spot rozlišení a praktičnosti. Navíc jsou mnohem robustnější a vydrží mnohem víc.

24mpix = 6000px na šířku
    32mpix = 7008px
    42mpix = 7952px
    50mpix = 8640px
    61mpix = 9504px

Z tohodle se dá něco usuzovat.

Pro zajímavost 61 Mpix je skoro to co je potřeba pro tisk A1 při 300dpi (necelých 10 tisíc px). Ale to za předpokladu, že se někdo bude dívat z velké blízkosti. Tiskl jsem A1 i z 6 Mpix a nevypadalo to úplně špatně. 1m od obrazu to už nebylo vidět.
    MENTOL_
    MENTOL_ --- ---
    MINER: Na me to pusobi, ze to je model co byl navrhnutej k vydani tak pred 3 rokama+ a teprve se rozhoupali. A to telo fakt nemuselo zustat miniaturni. Snad jim to dojde do IV.
    MINER
    MINER --- ---
    MENTOL_: Lepší ostření to chtělo, ale jinak je to nevýhra:(

Sebrali tomu výklopnej displej, přestože je tlustší. (Asi kvůli baterce. Točim 5, a nevadí mi to. Naopak mimo oko fotim často.)
    Fixní hledáček fajn, ale má o fous menší magnification:/ (jen trochu (.74>.70× , ale mělo to bejt naopak. Místa si udělali víc…)
    Sebrali přepínač ostření (AF-C se mi hodí. Jediné C tlačítko navíc to aspoň kompenzuje)

Rozlišení je imo kosmetika. Stejně je větší omezení absence stabilizátoru (kvůli velikosti chápu). Musim fotit na 1/100, aby to bylo vždy ostrý. 1/50 jen když mám čas fakt ustabilizovat foťák. To malý tělo je super, ale strašně snadno se snadno se s tim hne, no..

Jestli nevyřešili největší problémy, jako špatné utěsnění a vachrlatý kroutítko, tak to teda za 10 let neni moc důvodů k upgradu.

I tak jsem rád, že to zase začali vyrábět, že je ta možnost. Nový bych to koupil, ale upgrade asi až dožije mkII…
    PSITLAPA
    PSITLAPA --- ---
    MENTOL_: A zda se, ze neni ani utesneny... Zejtra jsem mel prodávat rxr2, uz mi to zajemce zrusil. Mohli pockat par dnu.
    MENTOL_
    MENTOL_ --- ---
    Sony ma konecne novy RX1rIII
    MAGNIFICENT NEWS: Sony announced the new RX1rIII | sonyalpharumors
    https://www.sonyalpharumors.com/magnificent-news-sony-announced-the-new-rx1riii/
    ale nema zadnou stabilizaci, takze se jdu zahrabat :/
    PSITLAPA
    PSITLAPA --- ---
    MENTOL_: Skvělý, díky.
    MENTOL_
    MENTOL_ --- ---
    PSITLAPA: tady si stahni na porovnani
    https://www.dpreview.com/reviews/image-comparison
    akorat to je foceny asi na 5.6, takze max ostry, v realu na plnou diru skoro zadny sklo tech 60MP realne na max nevykresli
    a tady taky RAWy z R4
    https://www.dpreview.com/sample-galleries/0635778599/sony-a7r-iv-sample-gallery/2184013303
    Jinak nejde asi o 'neboli', ale proste ta IV je prijemnejsi na foceni a prevdepodobnost, ze clovek chytne fotku. A i stabilizace je myslim lepsi, fotim hodne z ruky na delsi casy taky.
    PSITLAPA
    PSITLAPA --- ---
    Jako na rychlost RIV si stěžuje hodně lidí, taky na menu (to je mi fuk) a samozřejmě na nekonečnej objem dat na disku. Na druhou stranu RIII je asi pomalejší a nějak mě to vyloženě nebolí.

Byl byste někdo té dobroty a poslal mi pár RAWů z IV a RIV? Zkusím si trochu ořezat, ať vím co si můžu dovolit.
    MENTOL_
    MENTOL_ --- ---
    PSITLAPA: R4 je proti novejsi obyc 4 "utrpeni" ;) Hlavne koukani na nahledy v detailu, 2 vteriny trva priblizeni do kazdy fotky, a celkove je obsluhou pomalejsi. No a 4 ma samozrejme i novejsi lepsi AF, nejakyma pixelama se nezatezuju, cropuju v APS-C na vsech telech, i na 3, porad to je 4K frame. Jediny jasny benefit R4 je o neco lepsi hledacek, asi i LCD a tissi zvuk zaverky, ale to proste neprekona ten zbytek.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam