• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LINKOSBiouhel
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    Tak ono nejdůležitější je spíše to vrchní zapalování. Drevo/rostliny materiál při zahřátí začne uvolňovat horlavy drevoplyn. Teplota aby začal hořet je o něco vejš. Proto když to je zapálené odshora je tam plamen kterým procházejí hořlavé plyny a ty v ohni shoří. Jde tedy o to, ohřát celou masu na teplotu cca 300 stupňů, kdy už to zuhelnati a zároveň se uvolní plyn a pak mít nahoře vyšší teplotu plamene, kde to všechno shoří.
    KASTA
    KASTA --- ---
    taky jsem z toho videa pochopil ze by tam diry byt nemely, nechci to drevo spalit ale zuhelnatet
    JUNIOR
    JUNIOR --- ---
    Ahoj, já jsem si kdysi před lety vlastní uhli pálil. Pointa je ta, že to "musí hořet bez vzduchu" tak aby se zuhelnovala ta masa. Musí tam být lehký přístup vzduchu a lehký odchod. Musí tam být vzduchu tak akorát, aby se zuhelnovalo a ne aby to hořelo (jako když rozfoukáš do uhlíku aby jsi rozhořel ohen -> pereš tam vzduch). Fungovalo nám to docela dobře v klasickém kovovém barelu, otočeném dnem vzhůru a ucpaném stavební vatou...
    ALUCARD153
    ALUCARD153 --- ---
    No ony jsou tam dobře, aby to hořelo (mělo tah) Při té výrobě, ale tohle nechceš (přívod vzduchu), protože k té přeměně na uhlí dochází, když tam není vzduch.
    Alespoň v tom videu to tvrdí.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    ALUCARD153: ne, díry tam jsou správně, mám je tam taky. Ta mísa je ale jiné konstrukce a myslím, že ta je tam nemá, ale nedohledal jsem jak vypadá dno. Ono u ty mísy se i přikládá, to se běžně nedělá.
    ALUCARD153
    ALUCARD153 --- ---
    KASTA: Myslím, že by to mělo jít i v tom sudu. Já mám ale díry vespod, aby to mělo tah. To jestli jsem pochopil je špatně, protože tam jde vzduch.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    KASTA: vidlak má video jak to drtí drtičem shark... Budu teprve zkoušet.
    Jinak já to palim v sudu s komínem ze stare popelnice... Ale ta miskovita nádoba by mohla být lepší...
    KASTA
    KASTA --- ---
    LINKOS: zajimavy! koukam, ze by to slo i ve starym zeleznym sudu, tech tu mam nekolik. Ale chtel bych mit to uhli prachovy a to drceni je teda celkem vopruz, jak jsem si uz vyzkousel, tak nejspis pro zacatek asi nakoupim v Revnicove. No do podzimu mam nad cim premyslet
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    Biouhel (PRAuhel) - výroba v Kon-Tiki retortě
    http://www.youtube.com/watch?v=b6vPzyXcZ34
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    Biouhel: Ekologický institut Veronica
    https://www.veronica.cz/biouhel
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam