A pak mě ještě napadá.. v pár klubech se ptali "Co je to vlastně ten freeshop?" Tak jsem vymyslela tohle:
Freeshop = swap = (výměnný) bazar
.. Při hledání definice jsem moc úspěšná nebyla.. třeba Oxford dictionary ji neuvádí. Takže jdu vytvářet definici vlastní.
.. Jde o princip cirkulace již použitých věcí (oblečení, nádobí, nářadí, ...) mezi lidmi a to nejčastěji bez použití peněz.
.. Prakticky
.. Některé swapy/freeshopy/bazárky jsou trvalé, tedy sídlí na jednom místě. Jiné jsou dočasné, nejčastěj v podobně jednoho odpoledne či večera v kavárně, komunitním centru a podobně.
.. Některé swapy přinesené věci prodávají a tržba jde na charitu. Některé swapy fungují uplně bez peněz. Případně jsou swapy, které vybírají (dobrovolné) vstupné, které má pokrýt náklady spojené s provozem.
.. Některé swapy omezují počet věcí které mohou lidé přinést a odnést. Jiné jsou v tomto bez pravidel.
K re.use centru pak asi toto..
"Jakmile věci odevzdáte do sběrného dvora, stává se z nich oficiálně odpad. Dle zákona č. 185/2001 Sb. lze s odpady nakládat pouze v zařízeních, která jsou k nakládání s odpady podle tohoto zákona určena. Dále o nich mají rozhodovat jen osoby k tomu oprávněné. Proto je nezákonné ze sběrného dvora věci odvážet, ačkoli občas to mohou někteří zaměstnanci přehlížet.
Reuse centra jsou právně uzpůsobena tak, aby bylo možné věci převzít a znovu vydat, když o ně někdo projeví zájem."
Zdroj:
https://zajimej.se/reuse-centrum-misto-kde-odpad-dostane-druhou-sanci/