Ahoj,
není to asi uplně cirkulární ekonomika, ale dejme tomu, že to spadá do kategorie "odpad jako zdroj". Nebo asi.. ?!
Na webu
https://fallingfruit.org/ lze najít lokace, kde se dá sbírat, trhat, česat, .. ovoce, zelenina, voda, kolikrát i všelijaký předměty. Vše na místech veřejně přístupných, nebo takových, kde majitel dovoluje sběr. Namátkou.. městské parky se stromy s jedlými plody, francouzská "glanage" nebo-li samo sběr po ukončení sklizně (na polích a v sadech), knihobudky, budky s předměty co lidi dávají do oběhu, kohoutky s pitnou vodou, ...
Uvědomuju si, že takovýhle iniciativy, tady už byly milionkrát. Ale doba je taková, jaká je, takže cokoliv "zadarmo" se hodí a a tenhle web má za sebou zajímavej organizační tým, takže mám pocit, že to jen tak neupadne po pár měsících nebo letech. V celé té mapě jsou stovky tisíc lokací. Vede teda Severní Amerika s asi 800+ tis., ale i v Evropě lze najít zajímavých zhruba 200 tis. míst.
Pro mě osobně je to taková free time aktivity pleasure, kdy zadávám do mapy místa, kde jsem našla houby, ústřice, ostružiny, pitnou vodu, jablka, nebo už zmíněný budky s knihama a předmětama do domácnosti.