Ahoj :) . V tomhle auditku jsem poprve, ale na nyxu smrdim uz nejakou dobu a obcas hazim veci do tvorby pod vlivem.. naklik jsem to nahodou a vidim ze tady mate zajimavou diskuzi :)
Ja se uz taky rok a pul povazuju za profesionalniho malire, ale nemam ani skolu, ani kurz, ani mecenase (krome panaboha :)) , galerie mi ani neodepisuji na emaily, nejsem hudebnik ani zadna celebrita, mala ani velka, televizni ani internetova ani hospodska, proste nic. Jen chlapek co casto chodi do vytvarnych potreb :)). Posledni rok a pul uz nedelam nic jine. A ziju, a neplanuju uz nikdy delat nic jinyho, takze jsem asi uz ten profik.
Zacinal jsem jako student IT, duchovni hledac co si neumele maluje vlastni introspekci, intuitivni naivni malby. Cca 7 let jsem se placal svetem stylem - prace kerou nesnasim pes den a malovani ktere neumim pres noc... byl jsem vsecko mozny od ITaka v korporaci pres sklady a tezky industrialy az k socialni praci. Pak jsem se konecne kdesi nasel, rozhod se ze bych se mel naucit poradne malovat krajinu, bytosti z jinych dimenzi me poslali na subtropickej ostrov, kam jsem se po ustrihnuti vsech pout doma natrvalo prestehoval. Mam tady zdarma dum a pozemek kerej mi spadnul na hlavu z nebe, v lese na svahu dvoutisicove hory trcici z oceanu...vypada to trochu jak z mejch nejdivocejsich detskejch snu.
Jednou za rok si delam solo vystavu v jedine galerii na ostrove co stoji za rec, obcas neco prodam mistnim, obcas turistum, obcas se neco proda pres net. Pulka tvorby jsou krajiny a pohadkovy krajiny a druha okultni motivy. Zatim se spis prodava to carodejnictvi a krajiny si delam vicemene pro sebe. Mam pomerne dost malo penez a kdybych musel platit najem, nevim jak bych to zvladnul, ale najem neplatim a kolik mam penez fakt nevim. Odkdy jsem jakoze ten "profesionalni malir", tak to moc neresim a na ucty se nedivam.. casto me napada, ze se cejtim jak na prazdninach u babicky na venkove, ale jsem tady nafurt, a ta babka jsem ja :)).
No a chtel jsem rict, ze pokud je nekdo fakt malir, nebo sochar, nebo cokoli.. tak muze vzit jed na to, ze pro nej nejaka stezka jak to prozit, nekde je.. a jestli fakt ne, pak by si ji mel mozna udelat. Je to vetsi zabava nez se bat a bejt opatrnej a rozumnej :). Ja jsem nechtel mit karieru, ani penize, ani velkej dum, ani malej byt, ani bezpeci, ani budoucnost, ja jsem chtel jen malovat a tak jsem to delal tolik kolik to slo, a vzdy koukal kde a jak tomu dat vic a vic. Jasne ze se mi lidi smali, jasne ze mi vsichni v rodine a kolem rikali, ze jsem budizknicemu, jasne ze jsem byl hodekrat hodne v pici, na ulici, v dluzich, jasne ze semnou vymetli na favu i na avu. Ale co... ted mam ranec prihod a ve 30ti letech si ziju svoji vizi na pozehnanej duchod. Nemam zadny povinnosti a zavazky vuci nikomu, ziju ve svy verzi raje a mam tolik casu a prostoru na malovani, kolik mi vydrzi dobre zdravi (nebo tahle pritroubla civilizace).
Mrzi me ze nemam skolu a nejsem v establishemntu jen ze 2 duvodu - chybi mi stejne lazeni blizci kamosi, a chybi mi prostredky a prostor na to abych moh delat, co me skutecne laka - veliky platna. Nemam na to prachy, nemam to kde skladovat, a nemam to ako prevazet (z ty svoji chatrce v lese do ty svy jediny sprateleny galerie na svete :)). Ale jinak jsem po vsech tech pataliich asi rad, ze jsem kde jsem, protoze z kultury kolem umeni - skol, vecirku, politik, trendu, a celeho toho humbuku snobu kolem, se mi dela cim dal vic blivno :) .
Dneska je internet. Rika se, ze na uspesnou umeleckou karieru (=zivot straveny tvorbou a pro tvorbu) dnes staci mit 1000 skutecnejch fanousku a clovek je za vodou. Moznosti a cest jak si ty lidi najit je dnes nekonecne, od ceho jsou socialni site. Mne se marketing hnusi takze jdu nejpomalejsi cestou, po 3 letech mam na fb strance 700 lidi. Smesny. I vyspulena Anca s iphonem na hajzlu v tescu ma tisic krat vetsi folowing. Ignoruju harvesting strategie a spaming takze to jde pomalu a vetsina lidi co tam mam je tam vedome a z vlastni vule. A uz nekde od 500 fans se mi zmenil zivot, z 1 prodanyho platna rocne horko tezko nekde kamosum... je to ted skoro 1 mesicne. A sit je nastavena a rozjeta tak, ze to uz bude pomalu bobtnat vsemi smery, samospadem. Pohoda. Internet fame sice neni tak cool jako dostavat nekde v napudrovany sale medailu od minystrine vecernych satu, ale za me lepsi nez si utirat hovna z nosu.
Jsem se zas rozepsal vic nez jsem chtel, snad to nikoho neurazi. Kdyby jste byli zvedavi na profesionalne amatersky placance, tak na sagus93.com :)
"atelier"... mame maly okna takze vevnitr je dost tma a tesno, ale stejne vetsinou maluju venku :)