• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FAIRIELLALesní chundelatosti
    ART_OF_CAN
    ART_OF_CAN --- ---
    FAIRIELLA: Něco tak fascinujiciho jsem dlouho nečetla! Neuvěřitelně dokonalý bobky!
    FAIRIELLA
    FAIRIELLA --- ---














    ALDARION
    ALDARION --- ---
    FAIRIELLA: Krychličky samotné sice nejsou chundelaté, ale myslím, že jsou nezbytnou ilustrací! ;)

    FAIRIELLA
    FAIRIELLA --- ---
    A protože je pondělí, povíme si něco o výkalech:

    „Vědci poprvé vysvětlili, proč mají australští vačnatci vombati hranaté výkaly. Jsou jediným zvířetem na světě, jejichž exkrementy mají podobu krychliček – ale doposud nebylo jasné, z jakého důvodu.
    Vombati jsou středně velcí vačnatci připomínající tvarem tělo chlupatého čuníka. Jsou jedním ze symbolů Austrálie – jejich domorodé pojmenování uluru je také původním jménem slavné hory Ayers Rock. Ale biology fascinuje na vombatech ještě něco jiného: jejich trus. Vombati po sobě totiž zanechávají výkaly v podobě velmi pravidelných kostiček. Každá měří asi dva centimetry, najednou jich po sobě vombati nechávají čtyři až osm. "Na záchod" ale chodí velice často, v průběhu jedné noci po sobě tito noční tvorové zanechají těchto kostiček kolem stovky. Nenechávají je nicméně jen tak válet ve volně v přírodě – sbírají je a strategicky umísťují kolem svého teritoria. Díky tomu, že jsou výkaly ve formě krychliček, se jen tak nezakutálí a vydrží tak déle na místě, kde je vombat chce mít. Tyto nevoňavé krychle mají nejméně dva účely: tvoří jakési hraniční kameny, které vymezují jejich území, ale současně si tímto způsobem vombati hledají partnery.
    Smysl podivných tvarů vědci znali, ale netušili přesně, jak je možné, že zažívací trakt tak bizarní a "nezvířecí" tvary vytváří. Vombati nemají střeva ani řitní otvor ve tvaru krychle, takže celý proces musí být značně složitý. Popsat přesný průběh celého procesu si předsevzala Patricia Yangová, expertka na hydrodynamiku tělesných tekutin z Georgia Institute of Technology. Výsledky svého mnohaletého výzkumu představila na 71. každoročním setkání Americké lékařské společnosti věnované dynamice tekutin, které se konalo v listopadu v Atlantě. Yangová se svým týmem zkoumala mrtvé vombaty, které přejely v Austrálii automobily. Zpočátku vycházela z hypotézy, že krychlovitý tvar začíná vznikat už na začátku cesty střevem, ale postupně vědci zjišťovali, že ten zázrak se odehraje až na konci cesty trusu střevy – v posledních osmi procentech délky střeva, právě tam se mění jeho skupenství z tekutého na pevné. Za transformaci mohou elastické vlastnosti vombatích střev. Když je vědci vyjmuli z těl mrtvých zvířat a nafukovali je pomocí dlouhých balónků, zjistili, že střeva mohou pod tlakem měnit svůj tvar. Zjednodušeně řečeno: vombati dokáží vytvarovat krychličky z tuhnoucích výkalů pomocí elastických střev – jako dítě bábovičku z písku.
    I když by se mohlo zdát, že výzkum postrádá praktické uplatnění, existují praktické aplikace, které by mohly zlepšit svět a vydělat spoustu peněz. Současné technologie na vytváření krychlí jsou založené buď na lití, nebo na řezání, ale vombati si našli třetí cestu, formují krychlovité výkaly pomocí vlastností svých střev. Podle Yangové by se tato technika dala aplikovat na inženýrské procesy – ale třeba také na medicínu při řešení některých střevních problémů. Tento výzkum totiž pomohl lépe pochopit, jak se v tělech savců přenáší tekutiny a také, jak se pohybují vnitřnosti. Od vombatů se tak můžeme hodně naučit a jejich metody použít v průmyslu.“ (Zdroj: ČT24)







    DYDY1
    DYDY1 --- ---
    Daněk z fotopasti







    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    NYX
    NYX --- ---
    Pokud samozrejme nezvolite alternativni pristup :-)





    NYX
    NYX --- ---
    Az priste neco provedete, tady je navod, jak se potom tvarit :-)





    MIKESHCZ
    MIKESHCZ --- ---
    FAIRIELLA
    FAIRIELLA --- ---
    kočka divoká









    FAIRIELLA
    FAIRIELLA --- ---
    NYX: tak tady si dovolím přidat další fotky, protože ti tchoři černonozí jsou totální cuteness overload!







    NYX
    NYX --- ---
    Clovek se rano mrkne na zpravy a tam tyle chundelatosti naockovane proti Covid-19 :-)

    At risk of extinction, black-footed ferrets get vaccinated for COVID-19 | Ars Technica
    https://arstechnica.com/...1/at-risk-of-extinction-black-footed-ferrets-get-vaccinated-for-covid-19/



    FAIRIELLA
    FAIRIELLA --- ---
    stejně jako u jezevců lesních FAIRIELLA: se páření prasat divokých nazývá chrutí
    takže jestli jste, stejně jako já, už někde slyšeli, že se někdo "chruje" ze spaní, tak to může znamenat něco úplně jiného, než by se na první pohled mohlo zdát









    FAIRIELLA
    FAIRIELLA --- ---
    jezevec lesní
    je velmi čistotný: v noře si nenechává ani zbytky jídla ze včera nebo hrneček od kafe na stole bůhvíjak dlouho, jako někteří z těch z vás, kdo tento text právě čtou!





    FAIRIELLA
    FAIRIELLA --- ---
    bukač velký
    divný a bizarní vodní pták, kterého do chundelatostí zařazuji pro jeho zavalitou načepýřenost a fakt, že se rád vyskytuje v rákosí, což je s trochou štěstí trochu les, ne... ? Hlavně mi přijde srandovní a chtěla jsem se s vámi o něj podělit. Každopádně vydává divné zvuky: https://youtu.be/M3VUS9SihKc Až ho někdy u vody uslyšíte, asi už budete vědět, že ten zvuk vydává právě on. :)





    DYDY1
    DYDY1 --- ---
    Tak ještě nějaká ta srna jihočeská co se ráda vystavuje před fotopastí : )





    FAIRIELLA
    FAIRIELLA --- ---
    pudu jižní
    Nejmenší jelen na světě. Měří maximálně 40 centimetrů, váží mezi 9 a 15 kilogramy a žije skrytým životem v deštných lesích a houštinách, do stád se nesdružuje. Patří mezi ohrožené tvory, v přírodě jich napočítali už pouhých 400-600 kusů. Může jich být ale víc, kvůli jejich skrytému způsobu života se to ale špatně ověřuje. Mají je k vidění třeba i v ZOO Praha, kde se jim daří celkem úspěšně rozmnožovat. Tak aspoň tak.











    FAIRIELLA
    FAIRIELLA --- ---
    Žije na Filipínách, a to pouze na ostrově Luzon. Váží až 2 kg, někteří jedinci i 2,5 kg. Měří 60-90 cm. Žije převážně v korunách stromů.
    A hlavně, je to velemyš obláčková. Velemyš obláčková. Chápete?
    Šťastný a chundelatý nový rok!









    DYDY1
    DYDY1 --- ---
    Srnčí obecné, foceno na jaře kdy shazují zimní srst.
    Je to focené fotopastí.







    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam