• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FAEKALAfantázie / Aphantasia
    Fenomén Afantázie poprvé popsaný v roce 1880 sirem Francisem Galtonem a poté na dlouhých 135 let téměř zapomenutý. V roce 2015 vyvolal novou vlnu zájmu profesor Adam Zeman, který zároveň definoval název tohoto fenoménu jako Aphantasia (česky afantázie nebo také nefantazie). Jde o vyvolanou nebo celoživotní neschopnost produkovat vědomě obrazy mysli neboli představy. Zjednodušeně řečeno nelze při zavřených očích vizualizovat obrazy. Podle dosavadních průzkumu tento fenomén postihuje minimálně 1-3% veškeré populace.
    rozbalit záhlaví
    CUNESK8
    CUNESK8 --- ---
    FAEKAL:
    FAEKAL: mam stejný problém od cca 15 let , kdy jsem to zjistil. Zavru oci a tma. Proste nic. Ale kdyz udelam nejaky nacrt treba na papir, tak ten uz jsem pomalu schopny nejak rozvijet, ale jede to pomalu a dost mne to sere. Clovek by chtel treba delat grafiku, ale s timto to moc nejde. Kreslit umit, dost fotim, striham videa, ale vse delam tak nejak za chodu. Zjistil jsem za ty leta, ze nejlepe na to aspon trochu funguje THC, ze nejak vypne mozek a dokazu se soustredit na jednu danou vec na chvili. Sny normalne mam, i kdyz hulim. :)
    Tetris, IQ testy apd. veci mi jdou, jen ta predstavivost na danou vec, jak ma vypadat, kdyz zavru oci, tak tam proste neni. :( Treba se s tim naucit zit, jinak to nevidim....
    FAEKAL
    FAEKAL --- ---
    GINTA: Představit si dokážu cokoliv, ale horší to je s vizualizací. Ve stavu bdělosti bez použití podpůrných látek měnících vědomí vidím jen černočernou tmu.
    FAEKAL
    FAEKAL --- ---
    KRAL_KAREL_IV: Rád bych zde probíral vše ohledně tohoto fenoménu. Před několika měsíci jsem osobně zjistil, že za běžných podmínek nejsem schopný si vizualizovat cokoliv a chtěl bych to změnit. Otázka je, zdali je to vůbec možné. Momentálně zjišťuji všechny dostupné informace a nevím v Česku o nikom kdo by měl podobný problém. Pokud by se tu našel někdo, kdo je na tom podobně a případně se to snaží nějak řešit, tak bych byl rád za sdílení jeho zkušeností nebo podpůrných metod.
    GINTA
    GINTA --- ---
    Moc si neumím představit co si neumím představit. Trpím Afantázií?
    KRAL_KAREL_IV
    KRAL_KAREL_IV --- ---
    Asi si úplně neumím představit, co se tu mělo probírat. Ale co se o tom ví? Mimo toho, že jsou lidi na yt https://www.youtube.com/watch?v=ewsGmhAjjjI Ale dělal se třeba výzkum korelace představivosti a talentu na něco?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam