• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FILTHY_SAD_EMOInvestiční kovy
    MIC
    MIC --- ---
    ELGATOVERDE: solidní prodejce řeší i výkup, viz např.: https://zlataky.cz/vykup
    QUIP
    QUIP --- ---
    FILTHY_SAD_EMO: Ja bych se na to dival stejne, jako na obchod s akciema. Bezny smrtelnik si ty akcie taky nekupuje proto, aby ovladnul firmu, ale jen proto, ze tim zhodnoti investici. To same se deje u toho elektronicky drzeneho draheho kovu a kupujicimu to usetri spoustu starosti: Nemusi platit dopravu, nemusi resit, kam to uschovat a platit za uschovu, nebo se bat, ze ho nekdo v noci prijde vykrast.
    A ze to pravdepodobne vubec neexistuje? No to je jak s drzenim hotovosti vs platba kartou. Ty penize pri platbe kartou v bance taky fyzicky neexistujou. :)
    ELGATOVERDE
    ELGATOVERDE --- ---
    Dik za diskuzi! Zrovna zitra mam mit schuzku s poradcem Golden Gate, ale asi to zrusim, protoze z toho kouka peknej multilevel.) Jen me zajim, kdyz si takhle kupujete po sve ose, jak to potom prodate? Treba kdyz ted nakoupim x zlata a po roce to vyleti hodne nahoru, budu to chtit prodat... kde nejlepe bez nejakych poplatku? Zatim v tom vubec neumim chodit, mam nejaky volny penize a na sporaku mi zase snizily uroky, tak diversifikuju investice a doslo i na drahy kovy.)
    FILTHY_SAD_EMO
    FILTHY_SAD_EMO --- ---
    MIC: no, tady ty elektronický kovy, to je taky zajímavý fenomén, kterýmu, abych se přiznal, vůbec nerozumím. Údajně je poměr fyzického a papírového stříbra na trhu 1:250.
    Pro mě prostě kov je kov, se kterým se můžu mazlit před spaním, a ne něco, co možná leží u někoho v bance, ale taky dost pravděpodobně vůbec neexistuje...
    ANT_39
    ANT_39 --- ---
    FILTHY_SAD_EMO:
    > Odpověď na to, jak to dělá on sám, ti tady asi nikdo z bezpečnostních důvodů nedá - a já bych byl rád, tady takové otázky ani nepokládat.
    Je mi to jasny, proto jsem se opravil :)
    MIC
    MIC --- ---
    BTW proti krádeži drahých kovů existuje i pojištění v rámci pojištění domácnosti. Podmínkou je samozřejmě sejf na pevno přidělaný do zdi. Stejně tak policie v případě ztráty, když nemáš trezor pevně spojený s nemovitostí to nehodnotí jako zločin, protože to bylo "nezabezpečeno", stejně jako když nemáš na dveřích bezpečnostní zámek, ale jen obyčejnou fabku.
    A pronajímat si někde prostory ve švýcarský bance, to je hodně jinej level, než koupit zlatou platličku velikosti cestovního pasu a nechat si ji 'někde'.
    Existují firmy, u kterých si kupuješ kovy, které jsou ale někde "u nich". To záleží jak je kdo důvěřivej, ale to bych si koupil radši ETFko :-)
    FILTHY_SAD_EMO
    FILTHY_SAD_EMO --- ---
    ANT_39: do slamníku ho nenacpeš, no.
    Milion korun ve stříbře váží 50 kilo - nicméně hustotu nemá úplně malou, takže zase tak velký objem to není. Takže připadají v úvahu buď velký domácí trezor, nebo si platit uložení u specializované firmy/banky. Hodně takových těch různých mafiánů co vybírají pohledávky, má firmu, která má i bezpečnostní schránky (třeba u nás v krajském městě od 250,- / měsíc). Jsou to mafiáni se všemi pozitivy i negativy toho faktu. Nebo ho schovat ve stodole / zakopat na zahradě.
    Zlato je oproti tomu v cajku (jak už tu zaznělo). Kilo má hodnotu zhruba 1,4 milionu, tam to máš snazší - to můžeš mít v obyčejném zazděném trezoru ve zdi.
    Stříbro oxiduje, se zlatem si můžeš dělat co chceš.
    Odpověď na to, jak to dělá on sám, ti tady asi nikdo z bezpečnostních důvodů nedá - a já bych byl rád, tady takové otázky ani nepokládat.
    Nicméně pro zasmání - znám lidi, kteří mají svoji stash zakopanou v lese, kde ji může vyhrabat každý kolemjdoucí pes nebo trouba s minohledačkou.
    ANT_39
    ANT_39 --- ---
    Muzu se zeptat, jak to fyzicke zlato / stribro skladujete? Nebo jinak :) Jak by to hypoteticky nekdo mohl skladovat, aby to davalo smysl?
    Bankovni schranka, nebo trezor doma, nebo...?
    MIC
    MIC --- ---
    FILTHY_SAD_EMO: Tak mince 1oz je akorát "krásná" mince, cokoliv menšího je pidi šmudlik a cokoliv většího je příliš drahý :-)
    Slitky nekupuju na unce, ale na gramy. Oblíbil jsem si od Argor Heraeus a protože Švýcarsko, tak viva la normální metrický systém.
    A velikost slitků je imho čím menší, tím lépe později prodatelný. Ale 1g plíšek, taky není úplně ono, teda jestli to neplánuješ použít jako nouzové platidlo. Pokud nejsi znuděný milionář, který chce vyloženě "mít doma tu vogo cihlu", ale máš to jako dlouhodobou formu spoření, protože kousek zlata ti přijde zajímavější než bitcoin, tak za mě každý 10g je peníz co spoříš a neutratíš. A jestli to máš na fakt dlouhodobý horizont a neplánuješ s tím nevim třeba doplatit hypotéku, tak tě ani netrápí kolísání cen. A za mě radši si jednou za rok koupit 10g, než jednou za dva roky 20...
    FILTHY_SAD_EMO
    FILTHY_SAD_EMO --- ---
    MIC: od jakého množství ti dává u zlata smysl nakupovat? Už od unce? Nebo víc?
    FILTHY_SAD_EMO
    FILTHY_SAD_EMO --- ---
    PRASECI_SOIREE: teď aktuálně nenakupuju. Vyhlížím. Tento měsíc nejspíš nic, ledaže by to spadlo ke 25 USD. A jestli myslíš teď jako třeba poslední rok, tak to vidím na pomalý setrvalý růst - takže absolutní hodnota není pro mě zase tak podstatná - dokud je pravděpodobnost, že na důchod to bude mít minimálně stejnou hodnotu (vůči statkům, ne penězům), jsem spokojenej.
    KURE
    KURE --- ---
    FILTHY_SAD_EMO: ah, ok diky.
    FILTHY_SAD_EMO
    FILTHY_SAD_EMO --- ---
    KURE: nejmenší slitky mají větší premium (“náklady na lití/ražbu, balení atd.”) než mince. Větší slitky, kde se to už obrací, jsou už dost drahý.
    A navíc je tu důležitý faktor, a to je DPH. V ČR je investiční zlato od DPH osvobozeno komplet. Stříbro vůbec. V Německu jsou od DPH krom zlata osvobozeny i stříbrné mince. Tedy jednotková cena stříbrné mince z německa vyjde levněji než sebevětší slitek.
    Slitky zabírají míň místa, ale hůř se štosujou atd.
    KURE
    KURE --- ---
    FILTHY_SAD_EMO: MIC: jsem totální negramot, ale proč mince a ne pruty/slitky? nejsou mince dražší?
    MIC
    MIC --- ---
    FILTHY_SAD_EMO: Já teda přešel před pár lety ze stříbra na zlato, čistě z prostorových důvodů. Kovy kupuju pouze fyzické, na elektro-trade jsou podle mě klasické fondy a akcie, takže to co psal QWWERTY nebo KAJJAK je strašně zábavná aktuální situace, protože ty internety jsou mocné, ale mě se to netýká, protože "long" u kovů pro mě znamená "doufejme dědictví pro dospělého syna".
    Numismaticky zajimavým mincím se vyhýbám až na jednu výjimku. Celkově mince jsou prostě krásné, resp. hezčí než státní dluhopisy a zábavnější než graf ETF fondu. Likviditu neřeším, resp. doufám že nebudu muset.
    Je to můj oblíbený dárek (svatba atp.), lepší než nějakou kravinu.. jinak poslední nákupy byly slitky, čistě kvůli ceně a (haha) diverzifikaci portfolia :-) .
    FILTHY_SAD_EMO
    FILTHY_SAD_EMO --- ---
    TOMO_ZA: Pokud míníš jen prudit z pozice "investujem hlavne cas a to do vzdelania a prehladu o diani vo svete" (což mi mimochodem zní jako Dunning-Kruger jako svině) , asi nemáš moc co říct opravdu k věci. Rukama mi prochází hromady takových nedouků. Mírni se. Je mi jasné, že teď je spousta odborníků na hedge funds, ale to co se děje teď je krátkodobá fluktuace, která zase odezní. Nejde ani tak o to, co napsal KAJJAK, ale o to, s jakým argumentem a v jakém smyslu operuješ.

    Za sebe: kupuju uncové stříbrné mince kvůli vysoké likviditě a snadnému uložení. Ono přeci jen už ani to stříbro není nejlevnější. Velmi preferuju .999 a nové ražby. Obecně nejvíc Krügerrandy, ale to je z mé strany spíše nějaká neracionální setrvačnost. Starší a míň čisté věci jen výjimečně, když vyplavou někde za rozumnou cenu. Mincím s numismatickou hodnotou se snažím vyhýbat, protože je na mě ta problematika moc složitá. Nicméně občas nějaké nové, kterých vyrazili opravdu málo (míň než 2000), koupím - to jsou nejčastěji Maple Leafs. Ale to je spíš zábava a nejistá sázka. Snažím se kupovat v cca kvartálním odstupu, když to zrovna na chvíli padne, a už mám nasysleno na pár tub. V říši, protože DPH. Poslední dobou nakupuju na philoro.de. Jsou sice malinko dražší (ale pořád jedni z absolutně nejlevnějších), ale bohatě je to vyváženo poštovným jen za 12 eur.

    Rád přijmu tipy na místa, kde nakupovat.

    TOMO_ZA
    TOMO_ZA --- ---
    FILTHY_SAD_EMO: sorry, ale pokial niekto napise, ze wsb chce X, zatial co wsb je plne postov o tom ako je X hovadina tak to na mna uplne krici placanim z vody a nedostatkom studia... uz len pouzit slovne spojenie "wsb chce" znamena, ze autor netusi o com hovori ;)

    co sa mna tyka, investujem hlavne cas a to do vzdelania a prehladu o diani vo svete, vynosy nic moc, ale raz za cas potom mozem poucovat ludi na internetoch a to sa vyplati
    FILTHY_SAD_EMO
    FILTHY_SAD_EMO --- ---
    prosím někoho zdatného v html, jestli by mi poslal kódy na online grafy vývoje cen základních kovů, nacpal bych je do záhlaví. Ať když se o tom budeme bavit, ať to máme nad sebou. Už jsem nějaké zkoušel, ale neúspěšně.
    FILTHY_SAD_EMO
    FILTHY_SAD_EMO --- ---
    TOMO_ZA: okay, tak než začneš poučovat, tak se nám nejdřív aspoň trochu svěř - jak a do čeho investuješ ty.
    A prosím o odpouštění si tady těch předpokladů, že ostatní jen tak plácají z vody a nemají nastudováno - to si nechej do jinejch klubíků.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam