• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SPIRALIRust - Programovací jazyk
    UETOYO
    UETOYO --- ---
    Tak ten článek je naštěstí naprostý blábol plný takových sugestivních názorů. Tehnicky i filozofiíí je Rust je spíš podobný OCamlu (v němž byl napsaný i jeho první kompilátor) než Haskellu. Haskell opravdu začal jako akademický jazyk, stále je to akademický jazyk a posledních pár let se v něm tu a tam objeví komerční projekt (zajímavá firma co dělá napůl v Haskellu a napůl v Rustu). Rust to má samozřejmě naopak tak nějk podobně jako ten OCaml, který to valil od počátku mnohem víc pragmatičtěji. Na aroganci jsem nenarazil v žádném ze zmiňovaných jazyků ani kokomunitě. Ale díky za příspěvek. BTW: Přecházím z Pythonu pomalu zcela na Rust. Poslední co jsem řešil je "nenahraditelný" Pandas. Už je nahrazen :) https://github.com/pola-rs/polars-book
    CABOWITZ
    CABOWITZ --- ---
    (zaroven mam pocit, ze nejaky ten parochialismus nebo aroganci v rust komunite zatim nevnimam - ale ja taky jen tak otukavam po povrchu)
    CABOWITZ
    CABOWITZ --- ---
    What killed Haskell, could kill Rust, too · GitHub
    https://gist.github.com/graninas/22ab535d2913311e47a742c70f1d2f2b
    UETOYO
    UETOYO --- ---
    GitHub - rustviz/rustviz: Interactively Visualizing Ownership and Borrowing
    https://github.com/rustviz/rustviz
    SPIRALI
    SPIRALI --- ---
    Tak v nejblizsich dnech vyjde 1.53 a konecne se zaclenenym "|" uvnitr pattern marching vyrazu (i.e. Some(1 | 2)). Yay!
    SPIRALI
    SPIRALI --- ---
    SHINING_KATE: Vyhrala jsi prava na nastenku:)
    SHINING_KATE
    SHINING_KATE --- ---
    In other news, hlavně asi pro Rust začátečníky, Jon Gjengset oznámil vydání své knihy pro No Starch Press :)
    Rust for Rustaceans | No Starch Press
    https://nostarch.com/rust-rustaceans

    Jeho videa na youtube můžu taky vřele doporučit :)
    SHINING_KATE
    SHINING_KATE --- ---
    Tohle repo by se mohlo hodit i do záhlaví :)

    https://github.com/mre/idiomatic-rust
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    Uhm... a jak tohle prosim souvisi s Rustem? Slo by to prosim resit nekde jinde?
    SHINING_KATE
    SHINING_KATE --- ---
    Já zas zažila pohovor ve stylu „Je to ženská, musím ji na něčem nachytat“, zatímco známý co šel do stejné firmy měl pohovor podstatně snazší, protože u chlapa se ty znalosti předpokládají :)

    Každopádně, diverzity kvóty u nás ve firmě nejsou (a ani by nebyly potřeba, hiring pool rust devů je hodně pestrý). Ta poznámka v inzerátu má spíš za účel odradit někoho, kdo v pestřejším teamu nedovede pracovat bez konfliktů.
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    MART1NKA: mne v jedne praci predstavovali v kanclu developeru a meli tam slecnu, nejspis junior dev, predstavili mi ji jako ozdobu, doslova.
    ANT_39
    ANT_39 --- ---
    MART1NKA: Kamarád mi říkal, že u nich je befel u tzv. diverzitnich kandidátů mhouřit víc oči, nedávat vůbec technický testy, atd. Že bude nějaká firma až tak... cynická? že to tomu kandidátovi prostě řeknou, bych ale nečekal.
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    SHINING_KATE: Mne sa teda stalo, že ma pozvali na pohovor len preto, že som žena a oni chceli v rámci diversity teda prijať do týmu programátorov ženu a narovinu mi to povedali. Nešlo o skilly, ale o pohlavie a to ma teda pekne naštvalo.
    SHINING_KATE
    SHINING_KATE --- ---
    UETOYO: Teoreticky ano. V bývalé práci jsem ovšem zažila šikanu kolegyně která byla trans a HR, které to prostě neřešilo. Ableism na pracovišti je taky bohužel dost obvyklá záležitost.
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    Kdyby nahodou nekdo tapal, jakej je rozdil mezi `mod` a `use`, tak tady je to dobre vysvetleny: https://panaetius.io/post/2020/11/the-difference-between-mod-and-use-in-rust/ .
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    XCHAOS: to je popsany v The Book, ne?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Jako člověka, který trochu tuší, jak je to (ne)udělané v C, mi samozřejmě zajímalo, jakou strategii memory managementu má Rust... totiž, jedna věc je naučit se to používat podle návodu a vzorových příkladů a druhá je mít představu, jak to je udělané uvnitř. Následující článek něco kolem toho nakousl a slibuje pokračování, ale to na tom blogu chybí...
    Memory Management & Rust. I have always been fascinated by the… | by Rabin Gaire | Medium
    https://medium.com/@rabin_gaire/memory-management-rust-cf65c8465570

    Kdyby měl někdo odkaz, kde je popsané to vlastnění paměti na heapu proměnnými na stacku a hlavně ta možnost "půjčování" (to funguje jako běžný reference counter? nebo nějak jinak?)
    SHINING_KATE
    SHINING_KATE --- ---
    Hm, nevím jestli to nehodit spíš do programátorské spolupráce, ale tahle diskuze mi přijde docela trefná. Možná budem brzo shánět další backend Rust devy. Respektive, pořád sháníme, ale brzo to nejspíš začne být o dost naléhavější.

    Hledám do svého teamu spíš seniornější lidi, se zápalem o OSS, ideálně někoho kdo zná komunikační protokol matrix, ale to se dá snadno dohnat. Nabízíme fajn kolektiv, remote i po Covidu (Firma byla full remote dřív než tohle začalo), slušný, i když zatím startupový plat (přesně neřeknu, ale na vyžádání do pošty řeknu reálné rozsahy). Zvládáme i part time / studenty, ale momentálně alespoň 20 hodin týdně.

    Job @ Famedly (Remote): Rust Developer (m/f/d) | JOIN
    https://famedly.join.com/jobs/2307478-rust-developer-m-f-d

    Podotýkám že poslední část inzerátu je pro nás dost stěžejní, kdokoliv komu se při těch slovech tvoří u úst pěna do kolekivu nezapadne :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam