• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TIGRENeapol / Napoli / Nàpule
    Vše o tomto fascinujícím městě a jeho okolí. Tipy , triky, oblíbená místa v hlavním městě černé dlažby, odpadků, pizzy, baroka, prastarých podzemí, aperolu a vybydlených domů obrostlých mechem.
    rozbalit záhlaví
    VIVA
    VIVA --- ---
    GEKONZPRAHY: jo, melo by to byt tam, pred hlavakem kousek smer letiste, na rohu Corso Novara a Piazza Garibaldi. Stoji tam busy z obou smeru.
    GEKONZPRAHY
    GEKONZPRAHY --- ---
    Předpokládám, že to bude jedno z těhlech nástupišť?

    GEKONZPRAHY
    GEKONZPRAHY --- ---
    Prosim pěkně, odkud přesně vyjíždí Alibus z hlaváku na letiště? Potřebujem stihnout první ranní v šest a nerad bych tam šaškoval o sekundu dýl, než je nutný.
    ALI
    ALI --- ---
    GEKONZPRAHY: zavazadla do uschovny na napoli centrale
    GEKONZPRAHY
    GEKONZPRAHY --- ---
    BERRUNA: My koupili pres QR co bylo n priletovy hale hned u karuselu na zavazadla. Trajekt na Ischii pres spolecnost Caremar, koupit na miste primo v pristavu. Vyjde to levnejc nez online a dopredu, pomalejsi trajekt se zastavkou na Procide je vyrazne levnejsi. My se vyskytujem kolem Foria prave ted a je to tu fajn. Na respirator v mhd uz vsichni serou, vcetne ridicu.

    Dotaz na ostatni - kam si mame hodit v Neapoli zavazadla, kdyz tam priplujeme brzo rano kolem osmy z Procidy a chceme na Vesuv, a do ubytka si je hodit nemuzem, az vecer pri check-inu? A jak teda Vesuv? Konkretni link na cestovku co z nas nesedre kuzi bych uvital nejradsi, dekuju. Nebo se tam dostat mhd a listek koupit online na konkretni cas?
    LUDO
    LUDO --- ---
    BERRUNA: ano
    N_I
    N_I --- ---
    Diky.moc...
    TIGRE
    TIGRE --- ---
    N_I:
    - ve španělské čtvrti bydlet ano, nebo někde poblíž, prostě bych tam korzoval.
    - já chodím rád sem na pizzu a levný víno https://goo.gl/maps/UAkwEkRsQPxu9Km66 tak nějak ze setrvačnosti... a pak si alespoň jednou zajdu vždycky sem do takové místní lidové žrádelny, vyplatí se přijít o 15 min před otevírací dobou https://goo.gl/maps/avYdnEyJv6fFEA618 fajn pizza je taky tady https://goo.gl/maps/2Pvq4hDPwFkxXMSFA chodil bych být tebou, kde se ti líbí a kam chodí místní, vyhýbal bych se klasickým tourist trapům.
    N_I
    N_I --- ---
    N_I: asi sem se zeptal koukam nevhodne..ok..:)
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    NATURALPLAST: upřímně řečeno, já takové ty hospůdky, trattorie a podobné jídelny pro místní mám mnohem raději, než "must see" lokality stylu lantica pizzeria da Michele.
    Pokud teda "spíš pro místní" neznamená, že dostanu po nevhodném pohledu nebo nedojezení dané porce po tlamě :D
    N_I
    N_I --- ---
    dostal sem nakonec letenky k narozkám a letíme koncem října...

    myslíte že máme schánět bydlení v té španělské čtvrti? když ma genius loci?

    poradíte mi pár míst kde se natáčela ta boží ruka nebo má to podobný ráz? jen se procházet...

    případně typy na nějakou fajn kavárnu či restauraci....

    kam na pláž: existuje něco jako pláž přímo na hraně sopky s černým pískem?

    klido další důležité infa kam co jo kam co ne jak s dopravou apod...

    díky moc za každé doporučení....moc se tam těším...
    TIGRE
    TIGRE --- ---
    ‚Placka, která ovládla celý svět.‘ Nejstarší pizzerie na světě se nachází v Neapoli | iROZHLAS - spolehlivé zprávy
    https://www.irozhlas.cz/zivotni-styl/vareni-jidlo/gastroglosa-nejstarsi-pizzerie-neapol_2206180900_lou
    NATURALPLAST
    NATURALPLAST --- ---
    Skvělá pizza hned u starého centra, ale spíš pro místní a za pár euro. https://pizzeriagiuliano.com/

    TIGRE
    TIGRE --- ---
    N_I: nevím, co tam viděl on, já se v Neapoli motám akorát v centru, idealně kolem Španělské čtvrti, to ke takové proletářské prostředí a hákáče jsem tam nikdy neviděl spíš nápisy ala tohle a různý výlevy směrem pravicovému severu, Juve... apod.

    NATURALPLAST
    NATURALPLAST --- ---
    N_I: Labello podle mě nebyl v Neapoli ale asi někde jezdil turistickým vláčkem. Taky jsem to poslouchal ten podcast. Jinak, zrovna jsem tu a nahaneci tady samozřejmě jsou, ale furt lepší než na vaclavaku naši niga co té vitravujou s bordelem vedle. A zrovna nackovství tady na jihu fakt moc nejede, kór když většina sebere bere jih jako negramotnou afriku a barbary. Všude v každým baru je něco na podporu Ukrajiny a ve voknech duhový vlajky. Jsem tady asi po už ani nevím kolikaty ale fakt nevím kam kdo jezdí. A to bydlím vždycky buď Španělska čtvrt, nebo někde poblíž uplnyho centra a pohoda.
    KFF
    KFF --- ---
    N_I: Jsem byla v Neapoli několikrát a hákáčů tam je tedy (dle empirického výzkumu:) míň než v Praze. Naopak (viz. Ludo a Tigre) ukrajinských vlajek dost, v březnu tam byla docela masivní studentská demostrace proti mafii a město působí fakt spíš doleva. Ad. hospody, s ničím výjimečně ochcávacím jsem se nesetkala (to jsem spíš zažila někde ve Florencii a Miláně).
    LUDO
    LUDO --- ---
    N_I: ja som hakace nevidel, tych ukrajinskych vlajok bolo dost
    N_I
    N_I --- ---
    TIGRE: díky za postřeh...asi se motal kolem klasik turistik pastí je to dost možný...me prave prislo ze neapol je doleva tak me to zarazilo....prej ale hakace dost apod. co reportuje on...

    zde od 20min...report...

    Spotify
    https://open.spotify.com/episode/5rGex9FXPAxfZmdxce7fG7?si=cf1dc1b034ba4648
    TIGRE
    TIGRE --- ---
    N_I: hele, neapol člověk buď miluješ nebo nenávidíš, ale já jí znám teda naprosto jinou. zas kolem žádných turistických pastí se nemotám.

    co se týče náckovství (wtf?) moc nerozumím, neapol je hodně nalevo, squatty, na zdech srpy, kladiva, castro atd. kromě antiautoritářů tam bude určitě i dost bolševiků klasického střihu s tradičníma vazbama na Rusko, který k Putinovi chovat sympatie můžou. Na druhou stranu, když jsem byl v Neapoli já, přesně tohle jsem čekal a naopak jsem viděl ukrajinský vlajky, různý solidarita demonstrace a naopak žádný lumeny se svatojiřskou stuhou nebo vlajkou sssr jsem neviděl.
    LUDO
    LUDO --- ---
    GEKONZPRAHY: a este dodam, do pompeji sme isli s appkou na audiosprievodcu a mapu, https://play.google.com/store/apps/details?id=com.discover.pompeii.free&hl=en&gl=US netusim jak by som sa bez toho orientoval, asi len najat si ludskeho sprievodcu
    LUDO
    LUDO --- ---
    GEKONZPRAHY:

    Peso z Centrale by to malo byt uplne v pohode, je to fakt blizko. Jazdi aj metro Centrale -> Duomo, ale to zabijes skoro tolko casu dostat sa dole na nastupiste jak sa dostat peso na apartman.

    No rychloprebehnutie, z jedneho konca na druhy su to tak 2 km. A tych highlightov je tam po ceste dost vela. Mozno by bolo lepsie Herculaneum, to su len 4 ulice, das tak za 2-4 hodiny a je to viac zachovane jak vacsina Pompeji.

    My sme na Vezuv isli podla [VIVA @ Neapol / Napoli / Nàpule] Este je varianta z Ercolano "Vesuvio Express", ale ma dost biedne online referencie. Problem s jazdou s Pompeji bol, ze sme znova zabili pol dna pendlovanim v doprave. Plus musis mat listky dopredu a na cas (my sme ich mali aj vytisknute, neviem ci to je podmienka). Ono by bolo asi najlepsie si booknut nejaky trip s miestnymi cestovkami, trochu ta osklbu ale keby idem druhykrat tak mi to asi za to stoji.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam