• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TIGRENeapol / Napoli / Nàpule
    Vše o tomto fascinujícím městě a jeho okolí. Tipy , triky, oblíbená místa v hlavním městě černé dlažby, odpadků, pizzy, baroka, prastarých podzemí, aperolu a vybydlených domů obrostlých mechem.
    rozbalit záhlaví
    KFF
    KFF --- ---
    POZITRON: Skvělá je taky divoká brokolice - friarielli, vypadá spíš jako špenát (tak pozor, jestli děti nemají rády), dávají ji tam hojně na pizzu nebo jako přílohu (pěkně s citrónem).
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    POZITRON: pizza fritta je příjemná věc na spálení prstů, tak bacha. Baba mi nechutnala. Sfogliatella rozhodně stojí za ochutnání, to je za mě v Neapoli nutnost, ale chce to mít možnost zapíjet. Cuoppo je fajn, ale je spousta druhů, někdy vysloveně obyčejné náplně, takže kdo hledal fancy frikulín obsah, je občas zklamán.
    Určitě ochutnej arančino, třeba jako předkrm někde v restauraci. Skvělá je "fiocco di neve", my si kupovali v pacticceria Poppella vedle kousek od galerie Umberto, fakt mi moc chutnaly (klasická varianta) a brali jsme si i domů do ČR.
    A pokud máš odvahu, hledej prosklené vitrínky s nápisem trippa.

Pizzu jsme ani jednou neměli v těch profláklých podnicích, přesto byla všude skvělá. Nevěřím, že v da Michele bude tak rozdílná, abych musel čekat desítky minut.
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    Zacali jsme na youtube sledovat videa, kde lide v Neapoli zerou a uz si delame seznam. :) Zatim.

Pasta e patate
    Pizza fritta
    Baba
    Sfogliatella
    Pizza margherita v L'Antica Pizzeria da Michele
    Cuoppo napoletano
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    ANNAWA: Spanelska ctvrt je takova, jakou ma kdo povahu a obavy. Nezapomenu, jak jsem se s detma vracel kolem pul 11 vecer na ubytko, pricemz jsme lwhce zabloudili a chodili jinyma ulickama, nez obvykle. Presne jak pises, proste najednou uplne jiny styl ulicek. Misty tiche, jen dva, tri chlapi kourili a zkoumave se divali. O kus dal tri skutry, kolem mlade holky cca 14, vysmate, vykecavaly a z mobilu si poustely hudbu. O ulicku dal ctyri, pet nejakych zasmusilych cernochu s cestovnima taskama sedici na schodech, cerni jak bota, jen zuby a oci jim svitily... Jako ja s tim problem nemam, ale bekteri lidi z tohohle vseho maji hruzu a chteji byt nekde v klidne ctvrti.
    KFF
    KFF --- ---
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    KFF: je zac, v takovou konkretni odpoved jsem doufala. 🌹
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    KFF: je fakt, že Španělská čtvrť je fajn, byli jsme tam i večer, nestalo se nám taky nikdy nic, jen je zajímavý, jak během uličky dvou zmizí turistciký ruch a jsi prostě mezi spíše chudýma příbytkama místních, ty maličký přízemí byty (co z nich jsou směrem k Via Toledo bary) jsou zajímavý fenomén.
    KFF
    KFF --- ---
    POZITRON: Není zač, s 2,5 letým obavy tedy trochu chápu, v centru zrovna moc atrakcí pro takhle malý děti není. V zoo jsme tam nebyli, podle fotek vypadá docela fajn: https://www.lozoodinapoli.com/
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    KFF: diky moc za konkretni tipy, jdu to nastudovat. klukum je 8, 6 a 2,5. problem je nejmensi, to je proste blbej vek a nerizena strela.
    KFF
    KFF --- ---
    POZITRON: Kolik je dětem? Máme už starší, v Neapoli jsme s nimi byli několikrát (poprvé, když jim bylo 10-11), vždycky bydlíme ve Španělské čtvrti, nikdy se nám tam nic špatného nestalo a oba tohle město teda fakt milujou. Co se týče atrakcí, tak je super podzemí, galerie na via Toledo (u stejnojmenné zastávky metra), kostnice Cimitero delle Fontanelle. Expozice (lodě, miniatury atd.) v Castel san’Elmo (s krásnou vyhlídkou na město) a Vesuv, kostel Chiesa del Jesú nuovo, kde se úctívá svatořečený “lékař chudých” Guiseppe Moscati, Capella san Severo s ikonickou sochou ležícího Ježíše pod závojem a anatomickou expozicí, kostel Purgatorio ad Arco s expozicí ozdobených lebek (fenomén úctívačů ostatků je tam pořád živý) a k tomu celá španělská čtvrť s malými uličkami, bary, pizzeriemi atd. (s dětma jakéhokoliv věku na vás místní budou superhodní). Velkorysejší bulváry jsou pak ve Vomero, kam se dá vyjet lanovkou z via de Toledo. Bohatší je také hezká čtvrť Chiaia s promenádou u moře…
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    POZITRON: Flegrejsky pole byly dlouhodobě zavřený, s Vesuvem v únoru máš asi pravdu.

Ale jeli jsme vlakem třeba do Salerna nebo do Caserty, ale u krátkého pobytu to asi není nutný.
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    ANNAWA: Flegrejska pole jste nezkouseli? na Vesuvu prej neni nic moc videt, co jsem cetla a v unoru se to moc nedoporucuje. bude foukat, dost mozna dest a nic extra k videni. Pozzuoli mi prislo strategicke kvuli Procide (kratsi plavba a nizsi ceny trajektu) a ze je klidnejsi a bezpecnejsi nez Neapol, ale mas pravdu, ze prejezdy by byly otravne, zkusim jeste neco mezi. botanicka zahrada vypada fajn.
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    N_I: spis bych byla rada za tip, nez minusy.
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    POZITRON: V zimě jsme nebyli. Taky to většinou bereme bez jídla, ale tady to zrovna vyšlo takhle.
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    ANNAWA: Ad vesuv - busem z Pompeji, prepsal se mi tam nějaký nesmysl...
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    ANNAWA: diky. kdyby neprselo, tak to bude urcite nakonec fajn, ale mam obavy, ze bude prset celou dobu.
    byli jste nekdy i v zime?
    snidane si kupujem na rano v supermarketu, nikdy neberem ubytovani s jidlem.
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    POZITRON: My jsme v Neapoli byli vickrat, nejlepší ubytování bylo přímo na Via Duomo, na snídani jsme chodili do kavárny, ale na to jsou tvoje děti ještě malé. Bydlení v Pozzuoli mi přijde zbytečné daleko, ale zase nevím, kolikrát chceš do centra.

Neapolska mhd je fajn, ale autobusy jsou vždycky trochu opruz, což bys ale z pozzuoli musela. To bych si odpustila na denní bázi.

Drsnější je to v noci kolem hlavního nádraží, tam přímo bych asi bydlení nehledala.

My s dětmi byli na vesuvu, když jim bylo 4 a 8, to tedy budem z později a pak se dalo jít kolem kráteru, ale vyžaduje to rezervaci předem, to nebývalo.

Pozemní lanovku máš někde pod hradem do španělské čtvrti třeba.

Naše děti jsou teda starší a navíc zvyklý na tahání po památkách, krásný je to třeba u svatý Kláry - majolikova rajska zahrada.
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    nejaky konkretni cil, kam by se dalo pozemni lanovkou? pouze pozemni. nasla jsem, ze pred rokem se u Neapole zritila kabina lanovky a 4 lide zemreli, tak mam uplmny blok do kabinove s detmi vlezt.
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    prosim vas, nam uz se to blizi, uz jen mesic. uprimne si rikam, ze jsem si tenhle impulzivni nakup letenek mela spis odpustit (zvlast kdyz jsem stejne na mesic na to ulovila zase Sicilii, ehm, ta je jistota, ze to bude dobry, tam uz jsme byli vickrat), protoze mam obavy, ze bude celou dobu lejt a kluci budou maximalne otraveni a na zabiti, ale treba se stane zazrak a bude to fajn. priznam se, ze jsem si i prala, aby nam let zase zrusili. :)

tak bych jen chtela zkonzultovat, co by se dalo.

Herculaneum urcite, vylet na Procidu urcite, ale co pak. mozna i to aquarium v Neapoli? bude to asi dle fotek takovy chudacek jako v Miedzizdrojich, ale aspon neco, pak mozna ZOO?

jeste vaham, kde se ubytovat. uz jsem to ubytovani menila 2x. nejprve jsem mela v centru Neapole, ale v komentarich jsem se pak docetla, ze zrovna toto okoli se zdalo lidem mimoradne nebezpecne, pak jsem mela ubytko v Ercolano, ale tam jsem si pak prosla okoli pres street view a bylo to tam hnusny, ted mam ubytovani v Pozzuoli. to jsem udelala dobre nebo ne? je to blizko pristavu smer Procida, odkud jsou levnejsi trajekty a kratsi plavba, ale zas vopruz s dojizdenim do Neapole a Herculanea ty dalsi dny. nebo co byste doporucili?
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    DAVES: prave to uz jsem taky zjistila, zrovna ted to cele prehodnocuju a Amalfi uz jsem zavrhla. deti by to stejne neocenily.

podle pocasi, ktere muze byt v unoru vselijake, to vidim spis na Herculaneum, nejhezci den vylet na Procidu, pak jeden den klidne ZOO a poflakovani se po meste s vyuzitim alespon nejake mestske lanovky a zbejva jeden celej den. budeme v Neapoli 4 cele dny + 2 na prilet a odlet. a popravde toho impulzivniho nakupu letenek trochu lituju, protoze s nasima 3 zivejsima chlapeckama ve veku tou dobou 8, 6 a 2, to proste muze bejt dost ocistec. :)
    DAVES
    DAVES --- ---
    POZITRON: Kdysi jsem na to, že se dá vlakem dojet do Amalfi, italským drahám naletěl, byla z toho nekonečná cesta autobusem uprostřed letní neděle)))
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    B3DA: nas je 5, zkousim ruzne prodejce ticketu online, kde zadavam i vek deti a ceny se velmi lisi. ted jsem zas nasla Neapol - Procida a zpet pro nas vsechny celkem za 122 eur, to by asi i slo. kazdopadne je to za dlouho, casu na promysleni, co vubec chceme podniknout, je dost.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam