• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KULHYUI design, design systémy, interakční design, ♥ Figma
    Design rozhraní webů a aplikací. Architektura design systémů. Interakční design. Všechno okolo Figmy, ale i dalších editorů (XD, Sketch, Framer, Webflow).

Jaka je vase design role?

Instrukce:
    Pokud profesne delate UI design, jakou roli ve firme zastavate, priapdne jak by jste svou roli definovali, pokud delate sami na sebe?

15 hlasy od 15 respondentů

rozbalit záhlaví
    DAN_F
    DAN_F --- ---
    HAVANA: Ehm, myslíš jakože "select matching layers"? Na to je trik, který má formu úplně prvního tlačítka na nástrojové liště :D

Dropbox
    https://www.dropbox.com/scl/fi/8t1dzb4ujpwlq73x5sov3/select-matching-layers.mp4?rlkey=vbeubvut5wwrg8jmntxi2ghjk&dl=0

(alternativně ctrl + alt + a / cmd + alt + a)
    JARDABEREZA
    JARDABEREZA --- ---
    HAVANA: S Figmou sice nedělám, ale nemělo by to mít nějaké pluginy? Neumí to nějaký? Pro inspiraci do Photoshopu je např. tohle a to má hodně dobrou flexibilitu a možnosti. https://www.youtube.com/watch?v=9wZHvrlW0e4
    HAVANA
    HAVANA --- ---
    Nevite si nekdo rady s tímhle?

Mám X framu a ve všech tech framech je stejnej prvek. Když vyberu jeden a pak s shiftem druhej na vysviti se mi i ty další stejný prvky na ostatnich framech..ale nevyberou se mi. Je nejakej trik jak je všechny vybrat a nemuset to delat po jednom?
    DSTEPZ
    DSTEPZ --- ---
    ale uz sem na to prisel, staci nastavit constraints u tecky takhle))

DSTEPZ
    DSTEPZ --- ---
    KAJJAK: bohuzel, figma je pixel based
    KAJJAK
    KAJJAK --- ---
    dat ji position v % zleva nejde?
    DSTEPZ
    DSTEPZ --- ---
    Cus, resim takovou zapeklitost u ktery si nevim rady. Mam tady kartu sgrafem, ktera zobrazuje 3 values.
    Nejnizsi a nejvyssi value a pak current value, ktera je na ose znazornena zelenou teckou. Cely je to autolayout, ale tecka je absolute position.
    Jde nejak docilit, aby ta tecka respektovala sirku ty karty pri zemnsovani a zvetsovani karty a nezustavala na miste?

DSTEPZ
    DSTEPZ --- ---
    KULHY
    KULHY --- ---
    Tyjo tak vývoj Figmy akcelerovaný Ai je dost znát. To byla docela darda.
    Config 2024: Figma product launch keynote
    https://www.youtube.com/watch?v=n5gJgkO2Dg0
    KULHY
    KULHY --- ---
    HAVANA: Jde i sdílet jen prototyp, ale musíš mít alespoň placený Professional tier. Na free tieru musíš prvně nasdílet celý file, jak píše MEDOVA a pak jde poslat samostatný link na prototyp, ale všichni se z něj dostanou i do souboru (view only).
    MEDOVA
    MEDOVA --- ---
    HAVANA: Pokud vim, tak by to melo fungovat tak, ze najedes na prototyp, ktery chces sdilet vpravo nahore kliknes na share prototype>anyone with the link>copy link:)
    Na prototypu to ozkousene nemam, ale do souboru si tak muzes zvat kohokoliv i bez uctu:)
    HAVANA
    HAVANA --- ---
    Cus, da se nejak vystavit odkaz na prototyp delanej ve figme, aniz by si druha strana musela delat ucet?

ze by jen prisel odkaz a ten otevrel v prohlizeci rovnou spustenou simulaci?
    ITUSA
    ITUSA --- ---
    DSTEPZ: Relume je skvělý, ale s tou Figmou jsme zatím narazili, protože když v ni cokoliv upravíš oproti těm origo komponentám, tak ti to dojebe celý ten import do WF. A řešit pak znova responzivitu ručně, to jsem se na ten Relume mohla taky vykašlat :)
    DSTEPZ
    DSTEPZ --- ---
    Pokud delas ve webflow, tak je skvelej Relume framework (https://www.relume.io)/. Obsahuje to spoustu veci - 1. AI generator webu (struktura, sekce a komponenty). 2. AI copy (texty, ktery si na zaklade promptu muzes upravovat. 3. Export do figmy, kde muzes pridat barvicky a cely to pripadne customizovat a to cely pak nasledne importovat do webflow, ladit, publikovat atd. Samozrejme muzes vynechat figmu apod. Strasnej timesaver. Nejsem programator, ale v ramci webapps pouzivame radeji hotovy frameworky, na vsechno ostatni chatgpt /claude.ai.
    UV_CAT
    UV_CAT --- ---
    KULHY: Tak pak jsou takový nástroje, jako https://www.usegalileo.ai/ (jen design)
    Nicméně dokážu si představit nějaký pokročilejší node-based editor, ve kterym parametricky nadefinuješ celý web. Zatim jsem však takový nenašel...
    KULHY
    KULHY --- ---
    UV_CAT: Pro mě jako pro designéra, co dělá hlavně komplexnejší webový aplikace, je zatím nepředstavitelné, že by nechal dělat AI end-to-end. Proto hledám nějaké low hanging fruits jak AI zapojit do procesu, který mám v rukou primárně já.
    UV_CAT
    UV_CAT --- ---
    KULHY: Mě jenom mrzí, že Figma nepřišla o 10 let dřív, mohlo mi to ušetřit měsíce života...
    Co se týče AI, setkal jsem se s přístupem nechat vygenerovat design webu a rovnou to nechat překlopit do kódu. Přímou zkušenost s tim nemám, ale pro jednodušší landing pages by to mohlo fungovat.
    Jinak snad každá platforma pro tvorbu webů už má nějaký vlastní "AI" nástroj, přičemž mnohdy vlastně ani o inteligenci nejde.
    KULHY
    KULHY --- ---
    A jinak Multi-edit ve Figme je teda peckovej update. Měl bych na to ještě několik dalších požadavků, jako je výběr stejných elementů v rámci složitější struktury jen jenoho frejmu, ale už teď je to fakt chytrá úspora času.
    KULHY
    KULHY --- ---
    Čus! Téma — jak jste na tom s používáním AI? Máte nějaký specifický užití v rámci profese okolo interfejsů? Něco co vám silně usnadňuje práci?

Já jsem s tímhle asi jako ten mnich, co překresloval knihy v klášteře a už se mezitím rozfrčel knihtisk. Musím se do toho strašně nutit a množství toolů i vygenerované informací mě zahlcuje unavenou hlavu. Nicméně jsem si vědomej toho, že pokud chci zůstat konkurenceschopnej na pracovním trhu, tak to budu muset nějak adoptovat.

Občas jsem si třeba zvalidoval moje řešení tím, že jsem to zkusil zadat jako slovní úlohu — jak úkol AI řešila. Ale to je tak všechno.
    PETRPEDROS
    PETRPEDROS --- ---
    KULHY: No jo hraje to!!!
    PETRPEDROS
    PETRPEDROS --- ---
    KULHY: No to jsem dal už v word kdy jsem zrušil veškeré formátování. Ale mám tip že to může být tím že jsou tam komentáře a revize textu.
    KULHY
    KULHY --- ---
    PETRPEDROS: v tom případě vkládej pomocí cmd/ctrl+shift+v aby jsi obešel jakýkoliv stylování
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam