-- ODSTŘIHNI AI ZDE --
Chová se Babiš jako diktátor (bez diskuze, nařízení, na sílu)?
Thought for 7m 24s
Jako „diktátor“ v přesném smyslu slova bych Babiše neoznačil. Česko má pořád svobodné volby, opozici, soudy, média, prezidenta, parlamentní kontrolu a možnost vládu vyměnit. Freedom House teď Česko stále hodnotí jako „Free“ se skóre 95/100; uvádí i vysoké skóre politických práv a občanských svobod. V předchozím detailním hodnocení Freedom House také uváděl, že opozice má reálnou možnost získat moc volbami, média jsou svobodná a nezávislá a soudnictví je nezávislé. To jsou věci, které se s opravdovou diktaturou neslučují.
Ale pokud tím myslíš styl „já rozhoduju, vy to proveďte“, tak tam se ta kritika dá pochopit. Babiš dlouhodobě působí jako silně centralizovaný, direktivní lídr. V ANO je předsedou od založení hnutí v roce 2012 a na sněmu v lednu 2026 byl opět jediným kandidátem; dostal 196 hlasů z 209 delegátů. To ukazuje spíš vůdcovský, manažerský model strany než klasickou vnitrostranickou pluralitní soutěž.
Nejproblematičtější je tlak na média a instituce. Reportéři bez hranic v červnu 2026 uvedli, že od jmenování Babišovy vlády v prosinci 2025 zaznamenali 13 politických útoků na média, z toho 6 od samotného Babiše, a označili to za tlak na novináře. Reuters zároveň popsal vládní návrh na změnu financování veřejnoprávních médií: kritici ho označují za ohrožení nezávislosti, zatímco Babiš tvrdí, že nezávislost České televize a Českého rozhlasu ohrožena nebude.
Další varovný prvek je střet zájmů. iROZHLAS dnes popsal, že Babiš kvůli svému možnému střetu zájmů za půl roku nové vlády opustil pět zasedání kabinetu; článek zároveň uvádí, že Evropská komise podobně jako v minulosti považuje jeho opatření za nedostatečná. To není samo o sobě diktátorství, ale je to problém pro důvěru ve férové rozhodování státu.
Takže moje férové shrnutí: Babiš se nechová jako diktátor v tvrdém smyslu, ale často má autoritářský, centralizovaný a silově-manažerský styl. Říct „diktátor“ je podle mě nadsázka; říct „má sklony tlačit věci silou, útočit na kritiky a oslabovat brzdy a protiváhy“ je mnohem přesnější.
-- ODSTŘIHNI AI ZDE --