• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    CASTORLiterární horor a weird fiction
    Auditorium věnované především hororové literatuře, komiksům a manze. Weird fiction se rozumí veškerá tvorba počínaje H. P. Lovecraftem a Clarkem Astonem Smithem po hybridní New Weird až po žhavou současnost.
    rozbalit záhlaví
    SADAKO
    SADAKO --- ---
    CASTOR: Tak všechny přečtené pochopitelně nemám (upřímně i proto, že se tam nacházejí autoři, na jejichž díla již odmítám popatřit), ale takový akoby průřez úplně v klidu - vlastně to celkem kopíruje stylově můj vkus; divné staré knihy, horrory, nějaký ten weird, magický realismus, dokonce tam má tu SCP záležitost There Is No Antimemetics Division, webové formáty většinou tyhle seznamy trestuhodně ignorují.
    A bonusově mi následné googlení prozradilo, že Cărtărescu je přeložený alespoň do slovenštiny, což je krásné.

A ten movie list je vlastně taky OK; jako tam by se mi chtělo doplňovat mnohem víc (kde je Save the Green Planet, kde je v podstatě celý japonský cyberpunk, kde je Dellamorte Dellamore, kde je anime, je to asi první seznam weird filmů, kde není Hausu atd.) a teda Persona LOL, ale doceňuji, že tam jsou i filmy, které neznám, což se mi u těchto typů seznamů nestává zase tak často.
    ZCR
    ZCR --- ---
    CASTOR: Á, díky, na to bych se asi i měl podívat - třeba Vita nostra od Djačenkových mi taky unikla a překladu jsem si všiml až nedávno.
    CASTOR
    CASTOR --- ---
    ZCR: Samuels je vyhlášený v komunitě Ligottiho čtenářů. Ogawa se dočkala překladu, tu její knihu jsem si prohlížel, ale nakonec nekoupil.
    Ostrov ztracených vzpomínek - anotace, info o knize, novinky | Databáze knih
    https://www.databazeknih.cz/prehled-knihy/ostrov-ztracenych-vzpominek-463992
    ZCR
    ZCR --- ---
    CASTOR: na autory o kousek víc (49), autory jinak vesměs znám, nic (jako naprosto nic, tj. ani když vidím dílo, tak mi to nesepne) mi neříká Reggie Oliver, Mark Samuels, Drew Magary, Sayaka Murata, Matthew M. Bartlett, Yoko Ogawa, Richard Gavin.
    CASTOR
    CASTOR --- ---
    ZCR: Mě to vychází na 44 autorů z toho seznamu, od kterých jsem přečetl alespoň jednu knihu, ale to jen kvůli různorodosti. Jsou tam i typičtí autoři sci-fi a fantasy, jaké bych tam nehledal. (Dick, Powers, Le Guinová).
    ZCR
    ZCR --- ---
    CASTOR: tak to já celkem klidně, a k tomu pár Mrštíků, Herbenů a jiných Čapků-Chodů :-) (četl jsem z toho asi čtvrtinu a leccos z toho zbytku mě doufám čeká, něco už je i nasysleno a připraveno, ale jak známo: největší překážkou v četbě knih jsou jiné knihy)
    CASTOR
    CASTOR --- ---
    MEMNON666: Aha, o tom už jsem četl, já věděl, že to jméno znám.
    CASTOR
    CASTOR --- ---
    Problém asi bude moje nastavení, které je dost hlavnoproudařské, takže weirdem rozumím tu linii Lovecraft - Smith - Kiernanová (a podobní), či new weirdem miévillovsko-vandermeerovskou dominanci. A není to tím, že bych nic jiného neznal, ale možná už jsem přebral nálepky, které na ty knihy dávají sami nakladatelé. Na Nahém obědu, Duze gravitace nebo Mistrovi a Markétce nálepku weird fiction asi běžně neuvidíte.
    Znovu jsem to projel a je to zvláštní seznam, pochybuji že by všechny ty knihy mohl strávit jediný čtenář, protože jsou dost odlišné.
    ZCR
    ZCR --- ---
    CASTOR: já četl z románů zatím jenom 'The Passion of New Eve', ale to je teda weird jak řemen, a povídky bych řekl taky.
    MEMNON666
    MEMNON666 --- ---
    CASTOR: zrovna u ní bych se nebál doporučit jak povídky (Sobí hora) tak delší text (Amatka)
    CASTOR
    CASTOR --- ---
    MEMNON666: Všechno tam být holt nemůže. Já si ji teď taky nezařadím, ale už jsem to jméno četl. Jinak pro orientaci v aktuálních věcech bych všem doporučil sledoval subreddit WeirdLit, ten je nedocenitelný.
    CASTOR
    CASTOR --- ---
    ZCR: Já bych taky do toho literárního výběru některé autory nezasadil, byť je třeba mám rád, například Carterová pro mě divná není. Je tam taky dost těžké klasiky, kterou bych si rozmyslel. Ale jako rozcestník dobrý.
    MEMNON666
    MEMNON666 --- ---
    CASTOR: ale neni tam treba Karin Tidbeck :/
    ZCR
    ZCR --- ---
    CASTOR: u lit vesměs obvyklí podezřelí, akorát mi tam moc nesedí ten Bernhard - jakkoli je to pro mě jeden z klíčových autorů. U toho filmového taky spoustu titulů neznám (horory, novější věci), ale správně je tam třeba Buñuel, Greenaway, nebo Království (von Trier), Brazil atd, takže za mě taky spíš dobrý.
    CASTOR
    CASTOR --- ---
    Trocha inspirace pro konzumenty weird fiction.
    Docela autoritativní přehled knih, který jako průvodce do začátku shledávám zcela dostačující.

Weird Fiction and fiction that happens to be weird · FigCat
    https://figcat.com/lists/weird-fiction-and-fiction-that-happens-to-be-weird/#the-list

A ještě filmový list, který už je třeba zjevně brát s rezervou. Tady řadu snímků neznám, kromě počinů Cronenberga a Lynche, či Possession.

‎🦑 Weird Lit., a list of films by aframeaday • Letterboxd
    https://letterboxd.com/aframeaday/list/weird-lit/
    CASTOR
    CASTOR --- ---
    TONY_TAIL: Prima, takže si můžete zadarmo stáhnout Straubův Duchařský příběh a Aickmanovu sbírku, to jest knihy, které vyšli na podzim a v prosinci. No neber to! A já blbec to kupoval.
    TONY_TAIL
    TONY_TAIL --- ---
    Zde jsou zdarma e-knihy na Dobrovském a jsou tam i dva horory ;)
    Prší, prší, jen se leje… A vaše čtečka třepe prázdnotou? E-knihy v hodnotě 2000 Kč ZDARMA | Knihy Dobrovský
    https://www.knihydobrovsky.cz/akce-a-slevy/detail/e-knihy-v-hodnote-200-kc-zdarma?
    CASTOR
    CASTOR --- ---
    Opět veliké slevy u Dobrovského. Pokud jste si ještě nekoupili třeba toho Aickmana, tak teď můžete za osm pětek.
    Letní obří KNÍŽKODEJ. Čtení do 99 Kč | Knihy Dobrovský
    https://www.knihydobrovsky.cz/akce/letni-knizkodej/?sort=2&publishers[0]=7907%C2%A4tPage=4&offsetPage=1
    CASTOR
    CASTOR --- ---
    Pozdě ale přece, obsah antologie Noční můry z krásných časů, o níž byla řeč níže. Tak třeba se necháte nalákat.

Černý amorek - Lafcadio Hearn
    Strašidelný dům - Ambrose Bierce
    Proklatost - Ambrose Bierce
    Neočekávaná cesta - Joseph Henry Pearce
    Ve spárech démona - Nisbet Hume
    Červená tkadlena - Robert Murray Gilchrist
    Malý pokoj - Madeline Yale Wynneová
    Tajuplný lístek - Cleveland Moffet
    Přeskočák - Gertrude Athertonová
    Pomsta - Robert Barr
    Perdita - Hildegarde Hawthorneová
    Netvor - John Cutcliffe Hyne
    V okovech - Stephen Crane
    Elixír života - Charles Langton Clarke
    Neviditelná síla - Fred Merrick White
    Síla temnoty - Edith Nesbitová
    Záhada vodojemu - William Hope Hodgson
    Z bouře - William Hope Hodgson
    Dům poblíž Prettymarsh - Silas Weir Mitchell
    Srpnové horko - William Fryer Harvey
    Astrální vražda - Charles Webster Leadbeater
    Noční můra - Algernon Blackwood
    RIP
    RIP --- ---
    Klaunagedon
    https://www.carcosa.cz/knihy/klaunagedon/
    Taxemse zas jednou nechal ukecat na dvě krátké hrůzostrašné povídky; u Tessiera je buď legrační, anebo smutné, jedno z toho, že u tak výrazného hororotvůrce je to sečteno podtrženo DRUHÁ jeho vůbec kdy česky vyšlá povídka. A je tam můj oblíbený starý mistr Masterton a vůbec to vypadá dobře.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam