U nakladatelství Argo vychází první manga Shintara Kaga v českém překladu. Kago je přední představitel žánru ero guro (erotická groteska), který publikuje svá díla již přes pětatřicet let a který patří k undergroundové scéně. Jeho práce by mohla potěšit fanoušky body hororu a surrealismu; pokud ho mám k někomu přirovnat, napadají mě David Cronenberg, Džundži Itó, Švankmajer, W. S. Burroughs (ale berte to s rezervou).
Jako první rys jeho tvorby je zmiňováno extrémní násilí, příznačné především pro jeho rané práce, ale je tak přepálené, že ho nelze vztahovat k realitě a brát vážně. Kago se zaměřuje na šoky, které může nabídnout právě jen body horor, tělesné modifikace, skloubení částí lidských těl se stroji, což jsou náměty prostupující celé jeho dílo.
To by se mohlo zdát být velmi skličující a ponuré, kdyby Kago neměl zároveň smysl pro grotesku, satiru, absurdnost a nonsens, jejichž použití v mangách jim dodává nadsázku, hravost a lehkost. Je schopný přijít s nějakou šílenou premisou a prouzkoumat jí až do krajností; jeho představivost přesahuje vše, s čím jsem se manze setkal. Obecně můžu říct, že je to vizionář, který naprosto uspokojil moji věčnou touhu po fantasmagorických světech. Za roky svého tvoření si vypracoval elegantní, okouzlující, snadno rozpoznatelnou kresbu.
S vyjímkou dvousvazkové Dementie 21 a kolekce Super Dimensional Love Gun jsou fyzické kopie Kagových mang poměrně těžko dostupné, což je zapříčiněno tím, že se jedná o opravdu okrajového umělce. Troufám si tvrdit, že většina jeho čtenářů se s ním setkala díky stránkám určeným pro online čtení mangy (hlavně mangy pro dospělé).
V roce 2015 Kago navázal spolupráci s italským undergroundovým vydavatelem Hollow Press, pro kterého tvoří mangu na zakázku. Tato díla byla aspoň zpočátku ušetřena prvků násilí a těch největších hnusů, body horor však zůstal. Hollow Press nedává svoji mangu do běžné distribuce a lze ji objednat pouze u nich, případně v malých komiksových obchodech. Princezna z Nekonečného hradu, která vychází česky, je právě jednou z těchto mang. Jedná se o dobrý začátek pro ty, které by Kago zajímal, ale kteří se necítí na nic brutálního.
Princezna z Nekonečného hradu - Šintaró Kago | KOSMAS.cz - vaše internetové knihkupectvíhttps://m.kosmas.cz/knihy/542863/princezna-z-nekonecneho-hradu/