hezké zamyšlení co myslíte?
Veronika Nika
·
TAM NEJDU. TAM NEJSEM NA GUESTLISTU ANEB JAK SCÉNU FAKT NEPODPOŘÍM.😏
Za skoro dvacet pět let co hraju jako dj, se mi nespočetkrát stalo, že mě někdo před akcí oslovil s tím, zda bych mu nezařídila volný vstup. Jinými slovy zda bych ho nenapsala na tzv. guestlist, což je seznam hostů, kteří nemusí platiti vstupné.
Naprosto chápu někeré z nich, kteří mají opravdu hluboko do kapsy a vstupné je pro ně nereálně vysoké. Jenomže pžadavek o volný vstup mi chodí i v případech, že se jedná o malou klubovou akci, kde je vstup kolem sto korun nebo i méně.
Zažívám i případy, kdy mi někdo řekne, že na akci nejde proste proto, že není na guestlistu.
Říkám si, že takový člověk nejspíš vůbec netuší, kde se ve scéně berou peníze.
Berou se tam od lidí, kteří ji podporují. Od lidí, kteří mají rádi hudbu, muzikanty a dje.
Je to úplně jednoduchý princip reciprocity, kdy se vzájemně podporují lidé v tom co dělají, aby to mohli dělat dál. Aby muzikant mohl dál muzicírovat a posluchač mohl dál poslouchat.
Je mi skoro hloupé takhle samozřejmé věci psát, ale ze zkušensti vím, že mnoho lidí si tohle neuvědomuje.
Vezměte si takového dje. Věnuje hromadu svého času poslechem a výběrem hudby, kterou si navíc za peníze kupuje. Nebo muzikant. Kupuje si nejrůznější nástroje, aby hudbu mohl tvořit. Ale i třeba organizátor akce je přímo závislý na počtu platících lidí, aby mohl celou akci zaplatit. A je právě na nás všech kdo jim fandíme, abychom jejich práci podpořili a ocenili.
Když si například koupím skladbu od oblíbeného producenta, říkám mu tím, že se mi jeho práce líbí a fandím mu. Peníze jsou v tomto případě nástroj, jak mu toto vyjádřit.
A co když člověk nemá peníze a stejně by rád podpořil? Může nabídnout místo peněz něco jiného. Například pořízení fotek z akce, propagaci dané věci nebo prostě cokoliv v rámci jeho možností, co by se mohlo dotyčnému hodit.
Tenhle princip samozřejmě neplatí pouze v hudební scéně. Sama jsem zvyklá a je pro mě samozřejmost takhle podporovat práci spisovatelů, youtuberů, výrobců nejrůznějších mobilních aplikací nebo třeba cvičitelů jógy, přestože jsou to třeba moji přátelé.
Jsem přesvědčena, že jenom tak může hudební svět, který máme tolik rádi, růst a žít dál. Z podpory nás fanoušků.
Na závěr bych chtěla dodat, že můj text se netýká velké komerční sféry, kde je dost sponzorů na to, aby předem pokryly náklady a všechno ostaní je už jen čistý zisk.
Máte k tomu co říct? 💬