• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DOGTORRRVojenská, válečná a military literatura
    Knihy, časopisy, online zdroje - zkrátka vše, co kdy bylo napsáno o vojenství a báli jste se zeptat.
    Zejména odborná literatura faktu.
    Ale můžeme se dotknout i kvalitní beletrie.
    rozbalit záhlaví
    DRABICZ
    DRABICZ --- ---
    Opět se potvrzuje rčení, že dějiny píší vítězové. Mimochodem skrze tuto myšlenku mám rád i jeden z Churchillových výroků: "Historie na mne bude vzpomínat v dobrém, protože ji budu psát já!"
    VANEK
    VANEK --- ---
    JON: Já jsem si takhle porovnával bitvu u La Platy (a montevidejskou dohru ) z českých, anglických, amerických a německých, a taky mě ty rozdíly docela překvapily.
    JON
    JON --- ---
    DRABICZ: ono by obzvlast zajimavy bylo si o Ttafalgaru precist ze spanelskych zdroju.
    Staci se treba na wiki kouknout na bitvu na moravskem poli v cestine a nemcine: https://de.m.wikipedia.org/wiki/Schlacht_bei_D%C3%BCrnkrut (a nejde mi jen o tradicne rizdilny nazev mista bitvy).
    DRABICZ
    DRABICZ --- ---
    Osobní postřeh:
    Čtu teď souběžně dvě publikace o Trafalgaru. Jedna je od Kovaříka (nakl. Efka), druhá je z nakl. Osprey, anglicky. Je hrozně zajímavé vidět ten rozdíl vnímání dané problematiky. Když pominu Ospreyovský vlastenecky vítězný pohled, tak v obsahu je to patrné. Zatímco ta česká jde do hloubky - řeší či alespoň částečně ukazuje osudy, srovnává to s reálnem i racionálnem (dosti dle autorových pocitů ale v mezích tehdejších možností), ovšem především čerpá z dochovaných listin, dopisů a lodních deníků, tak ta britská to bere dosti obecně (necituje dané dopisy, ale uvádí "z dobové korespondence je patrné že..."). Co se týče třeba takové malé blbosti, jako budování invasní flotily člunů s plochým dnem a jejich problémy; tak Kovařík velmi zdatně popisuje pomalu "každé žebro člunu" a přikládá karikaturní nákres z dobového Gazettu, tak Osprey bere stejnou kresbu téměř jako bernou minci ve smyslu "takhle to mělo vypadat, ale nebyly na to prachy". Blbost, ale čtenář problematiky neznalý, leč třeba technicky smýšlející tento projekt odsoudí hned v zárodku jakožto nesmyslný, aniž by dostal možnost si udělat kritický závěr.
    Obě publikace jsem dříve četl, či čerpal z celých kapitol, ale nyní mám čas na srovnání a ten informační rozchod je ohromný. Co je velikou slabinou publikace české je pravopis. Od druhé kapitoly není stránka, kde by nebyla gramatická či stylistická chyba, chybějící písmena ve slovech, nevyskloňovaná slova či zcela chybějící sloveso věty. A je to veliká škoda, vzhledem k tomu, že to mělo tři jazykové korekce. Především mi však jde o obsah (který je neskutečně podrobný a každý náznak má vlastní linku na vysvětlení), ale tahle forma mne dosti tahá za oči.
    ANARCHY
    ANARCHY --- ---
    OMNIHASH: Oproti rusácké speciální vojenské operaci to byla skutečně válka, například byla i před zahájením bojů vyhlášena...
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    ANARCHY: války... to byla asi taková válka, jako když Rusové srovnaj se zemí nemocnici. Přijet, rosřílet všechno na kaši a počkat si, kdo z přeživších má nejvyšší hodnost, aby mohl podepsat kapitulaci.
    ANARCHY
    ANARCHY --- ---
    Historie nejkratší války v zdokumentované historii, která trvala 38 minut

    Over in 38 Minutes — Britain's Brief Battle With Zanzibar is History's Shortest War - MilitaryHistoryNow.com
    https://militaryhistorynow.com/2015/09/04/britains-war-with-zanzibar-over-in-38-minutes/
    YOPIE
    YOPIE --- ---
    Z pochopitelných důvodů jsem hledal něco o (první) bitvě u Kurska a upirátil jsem tohle:

    Citadela: Bitva u Kurska, Robin Cross, Votobia Praha 1996

    Citadela: Bitva u Kurska - Robin Cross | Databáze knih
    https://www.databazeknih.cz/knihy/citadela-bitva-u-kurska-26329

    Jsem z toho takový rozpačitý, přímo na chyby jsem nenarazil, ale je to informačně řídké. Autor evidentně vychází z několika autobiografií aktérů, což vysvětluje nerovnoměrné pokrytí jednotlivých fází bitvy. 5/10
    YOPIE
    YOPIE --- ---
    OPERAHYPNO: Je to dobrý, doporučuju. Čtivý, minimálně základ je založený na faktech. A první kapitola, což se odehrává v českých zemích je zajímavá.
    OPERAHYPNO
    OPERAHYPNO --- ---
    YOPIE: Tohle jsem neznal, ale to téma zní velmi atraktivně
    IMOLOL
    IMOLOL --- ---
    DOGTORRR: Němá barikáda byla asi taky moje první, nebo alespoň tak si to pamatuju. Následovala klidná západní fronta a pak jsem skočil rovnou do History of second world war od Basila Liddella Harta
    YOPIE
    YOPIE --- ---
    OPERAHYPNO: Pokud jde o Davida Irvinga, tak "Rommel Liška pouště" jsem nečetl, ale u jeho "Norimberku" jsem měl docela fyzické pocity na zvracení. Jak pochopím, že němečtí vojáci ve svých pamětech na ledacos zapomenou a přejdou mlčením, tak nechápu, že vzdělaný historik se nechá uhranout zlem.

    Co sy myslíte o https://www.databazeknih.cz/autori/george-robert-elford-11148 Elfordovi? Zajímalo by mě, kolik z toho je pravda a kolik je fikce...
    YOPIE
    YOPIE --- ---
    OPERAHYPNO: Co je z alternativní military čtivě napsáno a vůbec ne hloupě, jsou věci od Paula Carella.
    Paul Carell životopis | Databáze knih
    https://www.databazeknih.cz/zivotopis/paul-carell-2345

    Byl vedoucí zpravodajského a tiskového oddělení Ministerstva zahraničí Německa v letech 1940-1945, takže doslova nácek, ale z literárního hlediska napsané výborně. Kombinace přehledných hlášení a najednou zazoomuje na "hrdinský čin desátníka Schmidta". Samozřejmě, že je potřeba si zachovávat odstup, ale psal až po válce, takže je spíš německý nacionalista než národní socialista.

    Jak vzpomínáš Skorzenyho, ten je dobrý v částech, kde popisuje u čeho skutečně byl. Ale jeho láska ke sjednocené Evropě je občas až rušivá.
    OPERAHYPNO
    OPERAHYPNO --- ---
    GIOMIKY: jako - mně se tyhle obrázky líbí, ale prostě na sdílení army-porn/medieval-porn/knight-meme/military-meme/yugo-nostalgia a podobně mám instagram, kde mám nasázený do přátel podobně postižený lidi, který to pak lajkují. přijde mi škoda tim plevelit auditko, když existuje platforma přímo založená na sdílení vizuálů.
    GIOMIKY
    GIOMIKY --- ---
    Můžete být někdo tak hodný a říct mi, kam to tedy posílat. Děkuji moc za neurčité : "do klubu x", ale link by se hodil.
    Za odměnu posílám makedončana

    OPERAHYPNO
    OPERAHYPNO --- ---
    DRABICZ: obecně: nemyslím teď revisionismus věnující se otázce holokaustu - mysím spíš literaturu věnující se čistě boji armád, frakcí či odboje.

    YOPIE: Od Irwinga jsem četl pouze Lišku Pouště, a nemůžu se dodnes zbavit dojmu, že o adoraci Romella opravdu nešlo, spíš naopak.
    Suvorov - tam jsme četl Specnaz a Všechno bylo jinak a musím říct, že s tím druhým parciálně souhlasím.
    Musím říct, že například Tažení v Rusku od Degrelleho bylo velmi poutavou knihou a protože některé podobné vzpomínky jsem měl zprostředkované od pamětníků, či potomků pamětníků z řad místního obyvatelstva musím dát zapravdu i této knize. Skvěla napsaná a řekl byh i dost objektivní je kniha Mé velitelské operace od Skorzenyho.

    Velmi kontroverzní, ale i "čtivá", je myslím Pravda o lži od Romana "Elmara" Skružného, která ale zase osahuje části dle mého velmi správně reflektující vztahy čechů a němců v rámci předchozích staletí, stojící na pohledu historika Pekaře (samozřejmě ústící v Skružného plápolající nadšení pro NS v 90. letech).

    Tak sem myslel spíš takovýhle věci
    YOPIE
    YOPIE --- ---
    OPERAHYPNO: Jestli myslíš Irwinga, tak četl a nesouhlasím. Pokud myslíš Suvorova, tak četl a souhlasím.
    DRABICZ
    DRABICZ --- ---
    DOGTORRR: Od učebnic prvouky díky tématu hustiského revolučního hnutí k toulkám českou minulostí, následně populárně naučná literatura jako ecyklopedie hradů, mořeplavci světa, přes ně o poliču výše byla kniha Velké bitvy 2. světové války, ale zcela zásadí publikací pro mne byl Den D od brigádního generála Petera Younga. V ten moment dětské oddělení (bylo mi asi 11 let) zůstalo dětským a šel jsem o patro výše do vědecké části a už to jelo. Churhill, Eisenhover, Hubáček, pak se začaly objevovat různé vzpomínky jako Peřina, Fajtl, a s nima přicházely Ospreye. Jsem docela rád, že přešli na digitální průkazky, protože tu papírovou jsem měl brzy zaplněnou :D (dodnes si pamatuji, že byla zelená s červenou osmdesátkou coby číslem čtenáře). Pak ryze literatura faktu, přibývaly katalogy z výstav a paměti.
    OPERAHYPNO: Myslíš něco, jakože holocaust nebyl? Četl jsem Velkou vlasteneckou válku, autora si nepamatuji, ale by to strojový přepis asi o 220 stranách. Vojenské čistky a zábor Polska samozřejmě nebyly, rovnou z ničehož nic Hitler zaútočil. Pár fabulací na téma holocaustu jsem zaregistroval v beletrii, ale v odborné literatuře jsem se s tím nesetkal.
    MORIARTY
    MORIARTY --- ---
    Já dostal v desíti letech k Vánocům Pacifik v plamenech od Hubáčka, začátek s politikou mě moc nebavil, ale jak se to dostalo k pearl harboru, tak mě to vtáhlo a do konce roku jsem to měl přečtený. A pak mě zásobil děda, kterej měl slušnou sbírku toho mála, co za socialismu vycházelo o západní frontě a letcích v anglii.
    OPERAHYPNO
    OPERAHYPNO --- ---
    tak možná bych ještě (opatrně) vznesl další tématickou otázku - tentokrát se specifickým zaměřením (a samozřejmě bez jakéhokoliv náznaku názoru na to celé) - máte zkušenost s čtením literatury reflektující období WW2, která spadá do - řekněme oboru - "kontroverzních textů" či (někdy používané) "revisionismu"?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam