• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DOGTORRRVojenská, válečná a military literatura
    Knihy, časopisy, online zdroje - zkrátka vše, co kdy bylo napsáno o vojenství a báli jste se zeptat.
    Zejména odborná literatura faktu.
    Ale můžeme se dotknout i kvalitní beletrie.
    rozbalit záhlaví
    DRABICZ
    DRABICZ --- ---
    Minulý týden vyšla v nakladatelství Karolinum publikace Vojáci věčné války – Militární reenactment v českých zemích mezi historickou rekonstrukcí a nevyřízenými účty dějin. Jedná se o první rozsáhlejší odborný výzkum fenoménu vojenského reenactmentu v České republice. Kniha je postavena na orálněhistorických rozhovorech, do kterých bylo zapojeno celkem 87 narátorů, zabývajících se obdobími od středověku až po studenou válku. Většinu narátorů znám, takže jsem o knize věděl již při jejím psaní, nicméně může velmi působivě doplnit informace o interpretaci zdrojů a jejich aplikaci do hobby (v podstatě experimentální archeologie v praxi).

Vojáci věčné války - Karolinum
    https://karolinum.cz/knihy/wohlmuth-vojaci-vecne-valky-30941?

MAKII
    MAKII --- ---
    DOGTORRR: Tak snad se Drabi nebude zlobit, že to sem hodím já. IMHO nechápu, že to nakladatelství nezveřejňují sama.

DOGTORRR
    DOGTORRR --- ---
    MAKII:
    DRABICZ:
    Klidně to dejte sem
    DRABICZ
    DRABICZ --- ---
    MAKII: jop, sorry, já myslel, že máš na mysli jména těch lidí :D
    MAKII
    MAKII --- ---
    DRABICZ: Díky, myslíš, že bych tě ale mohla poprosit o jmenný rejstřík? Ten, co je na konci. Klidně do pošty, ať tu není tapeta..
    (Koukala jsem na web Academie, ale v ukázce ho nemají.)
    DRABICZ
    DRABICZ --- ---
    MAKII: určitě ;)

MAKII
    MAKII --- ---
    DRABICZ: Byl bys od tý lásky a dobroty a vyfotil jmenný rejstřík? Předem dík!
    DRABICZ
    DRABICZ --- ---
    Dárek od Ježíška - na první začtení musím ocenit autorovu nestrannost. Jedná se o medailonky několika lidí a jejich selhání, které vedlo snad krom jednoho případu k úmrtí jejich známých, sousedů ale i rodiny či jejich drakonické presekuce. Padevět předkládá fakta, z jakých poměrů ti nešťastníci pocházejí, co formovalo jejich myšlení (případně přesvědčení) a jak se zachovali v dané situaci (ve které by sám autor ani já jakožto čtenář) kolikrát nevěděl, jak se zachovat. A někteří se tak zachovali čistě z toho pohledu, co jim vycházelo jako cesta nejmenšího odporu, jiní z čistého prospěchářství. Ještě nemám dočteno, ale je to vskutku zajímavé a povedené dílo, mohu vřele doporučit.
    DRABICZ
    DRABICZ --- ---
    LA_PIOVRA: pokud by Hubáček nestačil, pak McArthur tomuto ostrovu věnuje nejednu zmínku ve svých pamětech s také Eliot v publikaci Leyte v edici amerických námořních a obojživelných operací.
    DOGTORRR
    DOGTORRR --- ---
    LA_PIOVRA: Pro celkový přehled bych šel do Hubáčka. Má šestidílnou Pacifickou ságu. tebe by asi mohl zajímat třetí díl, který bezprostředně předchází Morotai, a čtvrtý díl, který Morotai začíná.
    Pacifická sága | série | Databáze knih
    https://www.databazeknih.cz/serie/pacificka-saga-4209

Ofenziva v Pacifiku
    Miloš Hubáček
    Ofenziva v Pacifiku - Miloš Hubáček | Databáze knih
    https://www.databazeknih.cz/knihy/pacificka-saga-ofenziva-v-pacifiku-33542
    Třetí svazek „pacifické řady“ líčí průběh ofenzivních, převážně vyloďovacích operací probíhajících v letech 1943–1944 jednak na Nové Guineji a jednak ve středním Tichomoří, které vytvořily předpoklady k osvobození Filipín a nakonec k útoku na samy japonské ostrovy.

Boj o Filipíny
    Miloš Hubáček
    Boj o Filipíny (1990) | Databáze knih
    https://www.databazeknih.cz/prehled-knihy/pacificka-saga-boj-o-filipiny-70092

LA_PIOVRA
    LA_PIOVRA --- ---
    Namorni vojenstvi ani valka v Pacifiku mne nikdy moc nebraly, ale brzy mne cela vylet a budu mj pobyvat coby kamenem dohodil od mista, kde mel hlavni stan general MacArthur a kde se odehravala rada klicovych udalosti.

Muze mi nekdo doporucit nejakou litaraturu, idealne neco abych ziskal ramcovy prehled a pak neco co by obsahovalo bitvu o Morotai a souvisejici.

DOGTORRR
    DOGTORRR --- ---
    The Slave Soul of Russia: Moral Masochism and the Cult of Suffering
    Daniel Rancour-Laferriere
    Copyright Date: 1995
    Published by: NYU Press
    Pages: 344

OPEN ACCESS

https://www.jstor.org/stable/j.ctt9qg1cj
    YOPIE
    YOPIE --- ---
    Na množství nehleďte: Invaze - Samuel Toch | Databáze knih
    https://www.databazeknih.cz/knihy/na-mnozstvi-nehledte-invaze-534384

Nový úlovek Samuel Toch Na množství nehleďte: Invaze

Český Clancy, autorova prvotina. Rusové s Číňany zaútočí na Evropu, Češi brání Polsko a pak Jeseníky, víc nechci spoilovat. Autor je pravděpodobně voják, má zvládnutou terminologii a protokoly. Oddechovka, čte se to dobře, ale občas je poznat nevypsání.
    DOGTORRR
    DOGTORRR --- ---
    DIAGONAL: Určitě jsou tam zajímavý kousky. Sám bych si tam pár našel. A než do papíru, tak raději antikvariát.
    DIAGONAL
    DIAGONAL --- ---
    Ahoj, je tam něco zajímavého k záchraně? Nejspíš to časem skončí všechno v papíru.
    Pardon, nejdou přečíst všechny názvy, zjistil sem to až teď. Pěknej den

Zásilka | Úschovna.cz
    https://www.uschovna.cz/zasilka/QT722M5N5KH84LVS-D2C/
    DRABICZ
    DRABICZ --- ---
    Opět se potvrzuje rčení, že dějiny píší vítězové. Mimochodem skrze tuto myšlenku mám rád i jeden z Churchillových výroků: "Historie na mne bude vzpomínat v dobrém, protože ji budu psát já!"
    VANEK
    VANEK --- ---
    JON: Já jsem si takhle porovnával bitvu u La Platy (a montevidejskou dohru ) z českých, anglických, amerických a německých, a taky mě ty rozdíly docela překvapily.
    JON
    JON --- ---
    DRABICZ: ono by obzvlast zajimavy bylo si o Ttafalgaru precist ze spanelskych zdroju.
    Staci se treba na wiki kouknout na bitvu na moravskem poli v cestine a nemcine: https://de.m.wikipedia.org/wiki/Schlacht_bei_D%C3%BCrnkrut (a nejde mi jen o tradicne rizdilny nazev mista bitvy).
    DRABICZ
    DRABICZ --- ---
    Osobní postřeh:
    Čtu teď souběžně dvě publikace o Trafalgaru. Jedna je od Kovaříka (nakl. Efka), druhá je z nakl. Osprey, anglicky. Je hrozně zajímavé vidět ten rozdíl vnímání dané problematiky. Když pominu Ospreyovský vlastenecky vítězný pohled, tak v obsahu je to patrné. Zatímco ta česká jde do hloubky - řeší či alespoň částečně ukazuje osudy, srovnává to s reálnem i racionálnem (dosti dle autorových pocitů ale v mezích tehdejších možností), ovšem především čerpá z dochovaných listin, dopisů a lodních deníků, tak ta britská to bere dosti obecně (necituje dané dopisy, ale uvádí "z dobové korespondence je patrné že..."). Co se týče třeba takové malé blbosti, jako budování invasní flotily člunů s plochým dnem a jejich problémy; tak Kovařík velmi zdatně popisuje pomalu "každé žebro člunu" a přikládá karikaturní nákres z dobového Gazettu, tak Osprey bere stejnou kresbu téměř jako bernou minci ve smyslu "takhle to mělo vypadat, ale nebyly na to prachy". Blbost, ale čtenář problematiky neznalý, leč třeba technicky smýšlející tento projekt odsoudí hned v zárodku jakožto nesmyslný, aniž by dostal možnost si udělat kritický závěr.
    Obě publikace jsem dříve četl, či čerpal z celých kapitol, ale nyní mám čas na srovnání a ten informační rozchod je ohromný. Co je velikou slabinou publikace české je pravopis. Od druhé kapitoly není stránka, kde by nebyla gramatická či stylistická chyba, chybějící písmena ve slovech, nevyskloňovaná slova či zcela chybějící sloveso věty. A je to veliká škoda, vzhledem k tomu, že to mělo tři jazykové korekce. Především mi však jde o obsah (který je neskutečně podrobný a každý náznak má vlastní linku na vysvětlení), ale tahle forma mne dosti tahá za oči.
    ANARCHY
    ANARCHY --- ---
    OMNIHASH: Oproti rusácké speciální vojenské operaci to byla skutečně válka, například byla i před zahájením bojů vyhlášena...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam